2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Amerika magyar grófja

Következik:

Európai Híradó 04:00

Globál

A koronavírus-járvány krónikája

Cikkünkben megtekintheti a Hír TV Járvány Magyarországon és Globál Extra című műsorait, melyeken keresztül végig követheti a koronavírus-járvány eddigi itthoni és nemzetközi eseményeit. Anyaginkat és kapcsolódó videóinkat a címekre kattintva is érheti el.

  • A koronavírus-járvány krónikája

Járvány Magyarországon: Minden feltétel adott a hatékony védekezéshez

Franciaország, Németország, Finnország, Olaszország, Nagy-Britannia, ezekben az európai országokban jelent meg a koronavírus január végére. Bár ekkor még csak pár esetről tudtak a magyar kormány úgy döntött, hogy létrehozza a koronavírus fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzset, amely január 31-én meg is tartotta első ülését.

Március 4-én Orbán Viktor miniszterelnök Facebook oldalán jelentette be, hogy hazánkban is megjelent a koronavírus. Két hazánkban tanuló iráni diák fertőződött meg.

“Mától kezdődően a védekezés szakaszába léptünk”

 

Március közepéig sikerült megállítani a járvány berobbanását. Orbán Viktor miniszterelnök szerint a széthúzás helyett az összefogás ideje jött el és erre kérte a kormányfő a parlamenti képviselőket is. Ennek ellenére március végén az ellenzéki képviselők nem szavazták meg sürgősségi eljárásban a kormány által benyújtott vészhelyzetről szóló javaslatot. 

Egy héttel a balliberális pártok által leszavazott vészhelyzetről szóló törvényjavaslat után, március 30-án végül elfogadta az országgyűlés a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényt.

 

Járvány Magyarországon: Emelkedő fertőzésszám, újabb gazdasági intézkedések, ellenzéki botrány

Szakemberek szerint a koronavírus járvány május elején tetőzhet, a fertőzöttek számának emelkedése nem állt meg a héten, már több mint 2000 beteg kapta el a kórt, a szombati adatok szerint a halálos áldozatok száma pedig meghaladta a 260-at. A legtöbb beteg továbbra is a fővárosban és Pest megyében van, de emelkedik a fertőzöttek száma vidéken is. A kijárási korlátozások helyett május 3-a után új szabályokat hoz a kormány.

Szabó Tímea sajnálja a határon túli magyaroktól a maszkot – a legnagyobb botrányt a héten a párbeszédes politikus csinálta a parlamentben. Azt kifogásolta, hogy a kormány miért adott egészségügyi maszkot a határon túli magyaroknak. A kormánypárti képviselők tapssal fojtották Szabó Tímeába a szót.

Az ellenzék szerint Magyarországon halnak meg a legtöbben a koronavírus járvány miatt a világon. Pedig, Olaszországban csaknem 26 ezren, Spanyolországban 22 ezer 500-an hunytak el eddig a betegségben, de még Franciaországban is 22 ezer fölé emelkedett az áldozatok száma. A DK-s Arató Gergelyt sem győzték meg a számok – ő azzal támadta a kormányt: miért nem mondja meg, hogy mikor tetőzik majd járvány.

A héten tovább dagadt a Pesti úti idősotthon körüli botrány. A főpolgármester tagadja, hogy Gyurcsány Ferenc embere, Gál J. Zoltán hamisította az igazgató levelét, amelyben az szerepel, hogy minden rendben van az intézményben. Pedig már korábban kiderült: az idősotthonban a koronavírus járvány kezdetén nem volt egyetlen orvos sem.

A főpolgármester később újabb magyarázattal állt elő: azt mondta, azért nem találták az ellenőrzéskor az idősek otthonának orvosát, mert házi karanténban van, de mindenkit megnyugtatott, hogy telefonon is el tudja látni a feladatát.

Megjelent a gazdaságvédelmi akcióterv új eleme: már kétórás foglalkoztatás után is igényelhetik a vállalatok a bértámogatást. De bővült a családtámogatások köre is, a friss intézkedések főként az édesanyákat érinti.

A kormány célja újraindítani a gazdaságot, és féken tartani a vírust egyszerre - erről pedig a kormányszóvivő beszélt a Hír TV-ben. Szentkirályi Alexandra úgy fogalmazott, hogy az emberek egészsége mellett az egzisztenciájukat is védeni kell.

Járvány Magyarországon: Harc a koronavírus ellen, terítéken az ellenzék

Lezárult a védekezés első szakasza hazánkban - megmutatjuk az elmúlt hét legfontosabb koronavírussal kapcsolatos történéseit és azt is górcső alá vesszük, hogy a járványügyi helyzetben mit csinált, mondott és tett az ellenzék.

Sikerült ellaposítani a járványgörbét, vidéken ezért május 4-től szigorú szabályok mellett ugyan, de újraindulhat az élet. Ez nem mondható el a fővárosról és a központi régióról, a fertőzöttek többsége ugyanis továbbra is itt van.

Ballag már a vén diák ... igaz, idén csak online. Sok végzős a képernyőn keresztül búcsúzott el iskolájától. Május negyedikén a feladatlapok mellett pedig maszk, gumikesztyű és fertőtlenített osztályterem várja az érettségizőket.

Vérplazma terápia: ez lehet az egyik fegyver a koronavírussal fertőzött betegeknél. Az első kezeléseket már el is kezdték, az eredmények pedig bíztatóak.

A gazdaságvédelmi akcióterv sem maradt ellenzéki kritika nélkül a parlamentben. A kormány szerint azonban a magyar emberek az elmúlt 10 évben bebizonyították, hogy nem segélyből, hanem munkából akarnak megélni.

Így viselkedett az ellenzék az elmúlt időszakban

A járvány megjelenése után az ellenzék még csak kereste a hangját. Így született meg a DK-s megmondóember, Vágó István posztja, melyben egyszerűen azt állította: a kormány célja, hogy kevesebb nyugdíjas legyen Magyarországon. Donáth Anna pedig azon sajnálkozott, hogy az első magyarországi beteg nem magyar állampolgár. Paksi párttársa viszont mit sem törődve a vírussal - Nápolyba utazott, majd hazatérve szó nélkül besétált a képviselő-testület ülésére.

Persze nem indult migránsozós kommunikáció és hiába kért összefogást Orbán Viktor az ellenzéktől. A parlamentben még azt a törvényt sem szavazták meg, amely a védekezés folytatásához szükséges felhatalmazást megadta volna a kormánynak. Helyette diktatúrát kiáltottak, Brüsszelig futottak, a Magyarországot lejárató kampány pedig odáig ment, hogy a CNN-ben kijelentették: a kormány még a parlament munkáját is beszüntette. A műsorvezetőt a külügyminiszter tette helyre.

Hogy vajon a spórolás miatt volt-e lejárt fertőtlenítőszer a Pesti úti idősek otthonában és, hogy miért nem volt orvos az intézményben, azt egyelőre nem tudni. A fővárosi fenntartású intézményben mindenesetre több szabálytalanságot is találtak a hatóságok. Az első gócpont itt alakult ki Budapesten - a fertőzöttek száma a 300-hoz közelít és eddig már 34-en hunytak el a járványban. Az egyik idős asszony fia arról mesélt, hogy az önkormányzati választások után változott meg minden az otthonban.

Mohács polgármestere ellen közveszéllyel való fenyegetés miatt indult eljárás, Szabó Tímea a határon túli magyarokat támadta, az MSZP-s Harangozó Tamás pedig az Emmi munkatársait anyázta. Botrányokból nem volt hiány.

 

Járvány Magyarországon: Az enyhítés első hete

A héten csökkent az új betegek száma, nőtt a gyógyultaké. Hétfőtől számos területen újra indult az élet: vidéken lazítottak a korlátozásokon, és egyre több szolgáltatás érhető el újra az emberek számára.

Új szabályok léptek életbe hétfőtől: Budapesten és Pest megyén kívül enyhültek a korlátozások. Kinyithattak az éttermek kerthelyiségei, az üzletek, a szabadtéri strandok, a múzeumok és az állatkertek is.

Az élet újraindításában szép eredményt értünk el, de nem szabad átesnünk a ló másik oldalára, és úgy tenni, mintha a járvány már megszűnt volna - erről beszélt a közrádióban a miniszterelnök.

Orbán Viktor szerint az oktatási rendszer is jól vizsgázott, és az érettségik is rendben zajlottak. A több mint 70 ezer diák rendkívüli biztonsági intézkedések mellett vett részt megmérettetésen.

Ismét működik az egészségügyi alapellátás is, de csak szigorú szabályok betartásával. A szakemberek pedig a héten arról beszéltek, hogy számos kísérleti terápia ígéretesnek tűnik a betegség kezelésében.

Egyelőre nem lehet tudni mekkora károkat szenvedett el a kereskedelem és a vendéglátás a koronavírus-járvány miatt. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara márciusi felmérése szerint a cégek 75 százaléka jelezte a kereslet csökkenését, 34 százalékuk pedig azt mondta, hogy nem lenne semmilyen lehetősége a fennmaradáshoz, ha egy hónapig nem lenne bevétele. A kormány azonban igyekszik mentőövet dobni a bajba jutott cégeknek.

Nem maradtak kritika nélkül a kormány intézkedései a parlamentben. A Pesti úti idősek Otthonával kapcsolatban ugyanakkor már nem ilyen hangosak az ellenzéki pártok. Pedig az egyik elhunyt lakó fia áldatlan állapotokról számolt be az intézményben.

Teljes adás:

Járvány Magyarországon: Visszatérhet az élet az agglomerációba

Csökkenő fertőzésszám, hétfőtől változások lesznek Budapest és Pest megyében, nyomozás indult a pesti úti idősek otthonának ügyében. Címszavakban a hét történései.

 

Járvány Magyarországon: Sikeres volt a járvány elleni védekezés első szakasza

Újraindult az élet a fővárosban, sikeres a járvány elleni védekezés és új bértámogatási program - ezen a héten is összefoglaltuk, milyen intézkedések születtek a koronavírus elleni védekezéssel kapcsolatban.

Megteltek a kerthelyiségek, a játszóterek, a parkok és üzletek - hétfőtől Budapestre is visszatért az élet. A fővárosban is feloldották a kijárási korlátozásokat. A szakemberek azonban óvatosságra intenek.

 

Globál extra: Sokan vádolták a kínai hatóságokat, hogy lassan reagáltak

Kínában ütötte fel fejét a vírus. A kutatók egyelőre csak annyiban bizonyosak, hogy a városból származik a kór. Az eset nagyon hasonlít a 17 évvel ezelőtti SARS-járványra. Január 24-én érte el az öreg kontinenst a Kínából indult krónikus tüdőgyulladást okozó új koronavírus. Az első esetet Franciaországból jelentették.

Globál extra: Koronavírus-helyzet az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában

Az Egyesült Államok vált a világ legfertőzöttebb országává. Drámai számok érkeznek naponta az óceán túloldaláról. A jelenlegi adatok szerint naponta több tízezren fertőződnek meg és ezrek halnak bele a COVID-19 betegségbe. Félrekezelt valamit az Egyesült Államok? Erről szólt a Globál extra első része. Míg a második részben a brit helyzettel ismerkedhettek meg jobban a nézők. 

Globál extra: Belgium későn kapcsolt

A múlt héten riasztó statisztikák láttak napvilágot Belgiummal kapcsolatban. Közben Dánia teljesen bezárkózott, Svédországban pedig csak kérik az embereket, hogy viselkedjenek felelősségteljesen.

Globál extra: Németország a helyzet magaslatán

Nyugat-Európában Németország kezeli a legjobban a koronavírus járványt, eközben Franciaország a negyedik legfertőzöttebb állam a világon.

Globál extra: A koronavírus krónikája Ausztriában és Spanyolországban

Ausztria mintaként szolgál Magyarország számára a koronavírus-járvány kezelésében. Az adás első felében az ott történtek események kerülnek bemutatásra. A műsor második részében pedig a spanyolországi eseményekről kapunk átfogó képet.

Szigorítás helyett könnyítések Oroszországban

Miközben az európai országok többségében napról-napra csökken a koronavírus fertőzöttek száma, Oroszországban meredek emelkedés tapasztalható. Közben az olaszok készülhetnek a nyaralásra! - ezt mondta az olasz kormányfő a hét végén a fertőzöttségi mutatókat látva.

Globál extra: Fellélegezhet Ázsia?

Túl a járványon, komolyan fellélegezhetnek Ázsiában az emberek. Sok szempontból újra indult ugyanis az élet Kínában, Dél-Koreában, Thaiföldön sőt Japánban is. De vajon mindez csak ideig-óráig tart? Vagy végleg elfelejthetik az elmúlt hónapokat? Mindeközben Brazíliában szakítópróbát jelent a koronavírus-járvány.

 

Globál extra: Már kevésbé borúlátóak a gazdasági szereplők

A 2008-as gazdasági világválság óta nem volt akkora gazdasági krízis, mint napjainkban a koronavírus-járvány miatt. Hogyan reagálnak az államok, elég lesz-e az uniós mentőcsomag? Erről szól a Globál extra.

 

Globál extra: Az Egyesült Államokban már több mint 1 millió 800 ezer fertőzöttet tartanak nyilván

Miközben Európában mindenki a járvány lecsengésével, a gazdasági segélyekkel és a nyitással van elfoglalva, addig az Egyesült Államok a munkanélküliséget kezelné és megszakította a kapcsolatot az Egészségügyi Világszervezettel. A Globál extrában ezekről a témákról volt szó.

Hír TV 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!