2020. december 4.,
péntek, Borbála, Barbara napja

Járvány Magyarországon: Az enyhítés első hete

2020. május 9., szombat 20:50

A héten csökkent az új betegek száma, nőtt a gyógyultaké. Hétfőtől számos területen újra indult az élet: vidéken lazítottak a korlátozásokon, és egyre több szolgáltatás érhető el újra az emberek számára.

Új szabályok léptek életbe hétfőtől: Budapesten és Pest megyén kívül enyhültek a korlátozások. Kinyithattak az éttermek kerthelyiségei, az üzletek, a szabadtéri strandok, a múzeumok és az állatkertek is.

Az élet újraindításában szép eredményt értünk el, de nem szabad átesnünk a ló másik oldalára, és úgy tenni, mintha a járvány már megszűnt volna - erről beszélt a közrádióban a miniszterelnök.

Orbán Viktor szerint az oktatási rendszer is jól vizsgázott, és az érettségik is rendben zajlottak. A több mint 70 ezer diák rendkívüli biztonsági intézkedések mellett vett részt megmérettetésen.

Ismét működik az egészségügyi alapellátás is, de csak szigorú szabályok betartásával. A szakemberek pedig a héten arról beszéltek, hogy számos kísérleti terápia ígéretesnek tűnik a betegség kezelésében.

Egyelőre nem lehet tudni mekkora károkat szenvedett el a kereskedelem és a vendéglátás a koronavírus-járvány miatt. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara márciusi felmérése szerint a cégek 75 százaléka jelezte a kereslet csökkenését, 34 százalékuk pedig azt mondta, hogy nem lenne semmilyen lehetősége a fennmaradáshoz, ha egy hónapig nem lenne bevétele. A kormány azonban igyekszik mentőövet dobni a bajba jutott cégeknek.

Nem maradtak kritika nélkül a kormány intézkedései a parlamentben. A Pesti úti idősek Otthonával kapcsolatban ugyanakkor már nem ilyen hangosak az ellenzéki pártok. Pedig az egyik elhunyt lakó fia áldatlan állapotokról számolt be az intézményben.

Teljes adás:

HírTV