2024. 09. 08. Vasárnap Mária, Adrienn napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Radar ráadás 03:00

Sport

Lengett a magyar lobogó az olimpiai ünnepségen + videó

A magyar csapatot is szállító hajó 20.45-kor érkezett a Szajnán a párizsi nyári játékok pénteki megnyitóján.

  • Lengett a magyar lobogó az olimpiai ünnepségen + videó

A küldöttség élén a piros-fehér-zöld zászlót - az olimpiák történetében másodszor - két sportoló tartotta: Tóth Krisztián olimpiai bronzérmes cselgáncsozó és Böde-Bíró Blanka kézilabdázó.

A magyar csapat 180 tagú, többen azonban hiányoztak a ceremóniáról, mert vagy még meg sem érkeztek a francia fővárosba, vagy a hétvégén már verseny vár rájuk. A nők zöld ruhát, míg a férfiak sötét zakót és világos inget viseltek.

A rendhagyó módon már az ünnepség elején elkezdődő sportolói "bevonulást" a hagyományokhoz hűen az ötkarikás játékok bölcsőjének számító Görögország versenyzői nyitották, majd a menekültek csapata következett, onnantól pedig a francia ABC alapján érkeztek a nemzetek, Magyarország 83. volt a sorban. Rendezőként az utolsó, 205. helyen érkező franciák előtt közvetlenül a következő két nyári játékok házigazdája, azaz Ausztrália és az Egyesült Államok csapata vonul fel a hajókon. A sportolók választhattak rövid és hosszú program között.

A párizsi olimpián 206 nemzet csaknem 11 ezer versenyzője vesz részt.

A Magyar Nemzet összefoglalójából:

A ceremónia miatt az olimpiai faluban készülő magyar sportolók közül Tóth Krisztián cselgáncsozó és Böde-Bíró Blanka kézilabdázó lehetett a legizgatottabb, hiszen a Magyar Olimpiai Bizottság őket választotta ki a zászlóvivő megtisztelő szerepére. A Tokióban olimpiai bronzérmes Tóth Krisztián erről pár órával az itthoni eskütétel előtt értesült július 8-án.

– Éppen cipőt vásároltam a formaruhához aznap, amikor megtudtam. Kicsit úgy éreztem magam, mint amikor az olimpiai bronzérmemet megnyertem Tokióban, bevittem a szobámba a faluban, és nem is értettem, mi történt velem, csak nézegettem a medált, és kérdeztem magamtól, ez tényleg az enyém-e. Természetesen nem is vacilláltam egy másodpercig sem azon, hogy elvállaljam a zászlóvivést. Nagyon furcsa érzés és hatalmas büszkeség, hogy én mehetek elöl Blankával a magyar lobogóval. Ekkora megtiszteltetés talán még nem is ért az életemben. Minden túlzás nélkül állíthatom, hogy számomra ez a felkérés nagyjából egy olimpiai éremmel egyenértékű. Figyelni fogok arra, nehogy elessek, jól tartsam a zászlót, és jól álljon a ruha rajtam – mondta Tóth Krisztián a Mandinernek. 

Párizs különleges megnyitóünnepséggel készült, amelyen a delegációk a Szajnán hajókkal érkeznek az Eiffel-torony közelében épített ideiglenes stadionba. A 180 fős magyar olimpiai csapatból 63-an készülődtek. Sokan még Magyarországon tartózkodnak, s értelemszerűen azok is az olimpiai faluban maradtak, akik holnap versenyeznek. Csapatunkat a hongkongiakkal és a hondurasiakkal osztották be egy teljesen nyitott tetejű hajóra. A 206 delegáció sportolóinak szállítására 85 hajót sorakoztattak fel a Szajnán.

A franciák a megnyitóra tizenkét fejezetből álló műsort állítottak össze. Amikor ezek elkezdődtek, a hajók is elindultak, hagyományosan Görögország hajója nyitotta a sort, az ókori olimpiák házigazdája előtt tisztelegtünk.

Ami a műsorszámokat illeti, a színpadokon többek között megjelent Lady Gaga, aki franciául énekelt a táncosok kíséretében, nem maradhatott el a kánkán sem 80 fős tánckarral, s megelevenedett a francia történelem is. A Louvre múzeumé is, még az is, amikor ellopták a Mona Lisát…

A Magyar Nemzet teljes cikke ide kattintva olvasható.

Érdekes információ: az MTI összegyűjtötte, hogy az olimpiákon mely magyar sportolók vitték a nemzeti lobogót. Íme a lista:

Az eddigi magyar zászlóvivők:

1908, London: Mudin István (atléta)

1912, Stockholm: Rittich Jenő (tornász)

1924, Párizs: Toldi Sándor (atléta)

1928, Amszterdam: Egri Kálmán (atléta)

1932, Los Angeles: Bácsalmási Péter (atléta)

1936, Berlin: Bácsalmási Péter

1948, London: Németh Imre (atléta)

1952, Helsinki: Németh Imre

1956, Melbourne: Csermák József (atléta), Stockholm (lovasversenyek): Erdélyi István (csapatvezető)

1960, Róma: Simon János (kosárlabdázó)

1964, Tokió: Kulcsár Gergely (atléta)

1968, Mexikóváros: Kulcsár Gergely

1972, München: Kulcsár Gergely

1976, Montreal: Kamuti Jenő (vívó)

1980, Moszkva: ifj. Szívós István (vízilabdázó)

1988, Szöul: Vaskuti István (kenus)

1992, Barcelona: Komáromi Tibor (birkózó)

1996, Atlanta: Szabó Bence (vívó)

2000, Sydney: Kőbán Rita (kajakos)

2004, Athén: Kovács Antal (cselgáncsozó)

2008, Peking: Kammerer Zoltán (kajakos)

2012, London: Biros Péter (vízilabdázó)

2016, Rio de Janeiro: Szilágyi Áron (vívó)

2021, Tokió: Mohamed Aida (vívó) és Cseh László (úszó)

2024, Párizs: Böde-Bíró Blanka (kézilabdázó) és Tóth Krisztián (cselgáncsozó)

 

Forrás: MTI

Fotó: MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Svenk – Budapesti Klasszikus Film Maraton + videó

Svenk – Budapesti Klasszikus Film Maraton + videó

Számtalan nagysikerű magyar alkotás született a Pannónia Filmstúdióban, amelyek közül a szeptember 17-én kezdődő Budapesti Klasszikus Film Maratonon igazi gyöngyszemeket is találhatunk majd. A Svenk című műsorunkban részletesen is megismerhetik a kínálatot.
Szélesvásznú történelem: Macskafogó + videó

Szélesvásznú történelem: Macskafogó + videó

Ki ne ismerné és szeretné az 1986-ban bemutatott Macskafogó című rajzfilmet? A Szélesvásznú történelem adásában ezúttal Ternovszky Bélával, az alkotás Kossuth- és Balázs Béla-díjas rendezőjével, valamint a rajzfilmben szereplő Lusta Dick hangját adó Mikó Istvánnal beszélgetünk a film kulisszatitkairól.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!