2020. szeptember 18.,
péntek, Diána napja

Globál: Sokan vádolták a kínai hatóságokat, hogy lassan reagáltak

Hír TV

2020. április 7., kedd 20:28

A Hír TV Globál Extra című műsorában a koronavírus-járvány kitörésének körülményeit foglaljuk össze. Kínában ütötte fel fejét a vírus. A kutatók egyelőre csak annyiban bizonyosak, hogy a városból származik a kór. Az eset nagyon hasonlít a 17 évvel ezelőtti SARS-járványra.

A SARS-vírus és a jelenlegi koronavírus terjedési módjában és tüneteiben is hasonló. A világot megbénító új típusú koronavírus neve pedig hivatalosan ez: Súlyos Akut Légzőszervi Szindróma – kettes típusú koronavírus.

A két vírus genetikai állományának közel 80 százalékban egyezik. Az új típusú koronavírus az influenzához hasonló tüneteket okoz, és súlyos légzőszervi panaszokkal járhat, hasonlóan a 2003-as SARS vírushoz. Mindkettő állatokról terjedt emberre. A kutatók szerint mindkét esetben a denevér lehetett a gazdaállat, de előkerült már a tobzoska és a kígyó is, mint lehetséges vírusforrás.

A vírus pontos kialakulását a szakértők még mindig kutatják. A koronavírus első jelei arra utaltak, hogy a kínai Vuhan piacán árusított élő állatokról mutálódott. A piacon a többi között kígyókkal, denevérekkel, elhízott bambuszpatkányokkal és rókákkal is kereskedtek. Jelenleg azonban mindössze egy dologban értenek egyet a szakértők, abban, hogy a járvány, ami megváltoztatta az ismert világunkat, a kínai Hupej tartomány legnagyobb városából indult.

 A teljes adás:

 

Globál: Franciaországban érte el először az öreg kontinenst a koronavírus

A Globál különkiadásában a koronavírus-járvány kitörésének európai körülményeit foglaltuk össze. Január 24-én érte el az öreg kontinenst a Kínából indult krónikus tüdőgyulladást okozó új koronavírus. Az első esetet Franciaországból jelentették.

Három embernél mutatták ki a koronavírust. A bordeaux-i fertőzött egy 48 éves kínai származású francia férfi, aki január elején hivatalos úton járt a járvány gócpontjának számító Wuhanban. Párizsban egy kínai házaspárnak lett pozitív a tesztje. Ők ugyancsak a 11 milliós kínai metropoliszból érkeztek Franciaországba. Január 27-én jelentették az első megbetegedést Németországból is. A 33 éves férfi azonban nem járt Kínában, egy céges továbbképzésen kaphatta el a vírust. Ez volt az első olyan eset, amikor a vírus Kínán kívül terjedt emberről emberre. A 33 éves német férfi 17 munkatársát fertőzte meg. Szakértők szerint a bajor gócpont lehet a felelős az olaszországi helyzetért.(...)

Teljes adás:

Hír TV