2024. 09. 08. Vasárnap Mária, Adrienn napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Radar ráadás 03:00

Globál

Globál extra: Fellélegezhet Ázsia?

Túl a járványon, komolyan fellélegezhetnek Ázsiában az emberek. Sok szempontból újraindult ugyanis az élet Kínában, Dél-Koreában, Thaiföldön sőt Japánban is. De vajon mindez csak ideig-óráig tart? Vagy végleg elfelejthetik az elmúlt hónapokat? Mindeközben Brazíliában szakítópróbát jelent a koronavírus-járvány.

  • Globál extra: Fellélegezhet Ázsia?

Kínából már több mint egy hónapja nem jelentettek új koronavírusos-halálesetet. És a megbetegedések száma is jelentősen lecsökkent. Bár a járványidőszaknak hivatalosan vége van Kínában, az óvintézkedések még nem értek véget. Vuhanban 76 nap után, április 8-án kezdték lassan feloldani a karantént.

Januárban már nem csak a hírhedt Vuhanban regisztráltak koronavírusos esetet, hanem egész Kínában. A gócpont azonban Vuhan és Hupej tartomány maradt. Sorra vezették be a szigorításokat. Először leállították a 11 milliós metropolisz tömegközlekedését, majd a vasúti és légiforgalmat is. A teljes város karanténba került. A vesztegzár előtt azonban tömegek özönlöttek a repterekre, hogy kimeneküljenek Vuhanból. Több millióan hagyták el a várost. Talán emiatt is történhetett, hogy mára meghaladta a 4,5 milliót a koronavírusos fertőzöttek száma világszerte. A május 17-i adatok szerint a világban mintegy 4 millió 750 ezren fertőződtek meg, a halálos áldozatok száma pedig több, mint 310 ezer.

Közben egy tanulmányt tettek közzé kutatók, amelyben azt írják: a Kínában elrendelt karantén nem csak a betegség terjedését gátolta meg, hanem jelentősen javította az egyébként rendkívül szennyezett levegő minőségét is. A tisztább levegő a számításaik szerint több mint 12 ezer ember idő előtti halálát akadályozta meg.

A legtöbb kritika a január 20-án Jokohamából induló Diamond Princess nevű luxus-óceánjáróval kapcsolatos járványkezelést érte. A hajó 3700 emberrel a fedélzetén indult álomútra, azonban a túra rémálommá vált. Volt ugyanis egy 80 éves hongkongi férfi a fedélzeten, aki sokaknak átadta a vírust.

Elemzők szerint Kína most mindent megtesz azért, hogy mérsékelje a károkat. Pekingben ugyanakkor annak is tudatában vannak, hogy a válság egyben lehetőség is. Hszi Csin-Ping felelős és proaktív vezetőként mutathatja meg magát. A legfontosabb ipari fejlesztések pedig várhatóan újra indulnak.

 

Két tűz között a Brazil elnök

Szakítópróbát jelent Brazília számára a koronavírus-járvány. Az elnök hívei tüntetéseken követelik a karantén feloldását, míg ellenfelei demonstrálnak a szabályok fenntartásáért!

A több mint 200 millió lakosú latin-amerikai országban Európához képest későn, február 26-án azonosították az első koronavírussal fertőzött személyt. Mára ugyanakkor Brazília már a negyedik legfertőzöttebb állam a világon - jócskán lehagyva az első részben látott Kínát, de megelőzve Olaszországot, Spanyolországot és az Egyesült Királyságot is.

Több, mint 240 ezer beteget regisztráltak a hatóságok, közben 16 ezer ember vesztette életét és százezren sem gyógyultak meg. A járvány áprilisban robbant be igazán. Azóta a napi halálozási adatok emelkednek, a csúcspontot pedig néhány napja érte el.

Jair Bolsonaro népszerűsége jelentősen megcsappant a járvány hatására. Egy friss felmérés szerint a lakosság 42 százaléka véli úgy, hogy az elnök teljesítménye rossz vagy katasztrofális. Januárban ez az érték 31 százalék volt.

Manaus városában a jelentések szerint az egészségügyi rendszer összeomlott, az egyik nagyobb ottani kórház előtt hűtőkonténereket helyeztek el holttestek tárolására.

Az új koronavírus kifejezetten érzékenyen érinti az őslakosokat, akik nehezen megközelíthető, és csak minimális egészségügyi ellátással rendelkező térségekben élnek. A körülményeket ismerők attól tartanak, hogy őslakos csoportok tucatjai tűnhetnek el a járvány miatt.

HírTV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Svenk – Budapesti Klasszikus Film Maraton + videó

Svenk – Budapesti Klasszikus Film Maraton + videó

Számtalan nagysikerű magyar alkotás született a Pannónia Filmstúdióban, amelyek közül a szeptember 17-én kezdődő Budapesti Klasszikus Film Maratonon igazi gyöngyszemeket is találhatunk majd. A Svenk című műsorunkban részletesen is megismerhetik a kínálatot.
Szélesvásznú történelem: Macskafogó + videó

Szélesvásznú történelem: Macskafogó + videó

Ki ne ismerné és szeretné az 1986-ban bemutatott Macskafogó című rajzfilmet? A Szélesvásznú történelem adásában ezúttal Ternovszky Bélával, az alkotás Kossuth- és Balázs Béla-díjas rendezőjével, valamint a rajzfilmben szereplő Lusta Dick hangját adó Mikó Istvánnal beszélgetünk a film kulisszatitkairól.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Globál extra – Megtűrt nép lett az angol Angliában? + videó

Globál extra – Megtűrt nép lett az angol Angliában? + videó

Amikor a hatalom úgy gondolja, nem a polgárait kell megvédeni, ugyanis kiüríti a börtönöket a brit kormány, hogy helyet csináljanak a migrációval szemben fellépő angoloknak. A témában Boros Imre és Bogár László fejtette ki véleményét Virághalmy Sarolta szerkesztő-műsorvezetőnek.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!