2020. szeptember 25.,
péntek, Eufrozina, Kende napja

Globál extra: Fellélegezhet Ázsia?

2020. május 19., kedd 20:55

Túl a járványon, komolyan fellélegezhetnek Ázsiában az emberek. Sok szempontból újraindult ugyanis az élet Kínában, Dél-Koreában, Thaiföldön sőt Japánban is. De vajon mindez csak ideig-óráig tart? Vagy végleg elfelejthetik az elmúlt hónapokat? Mindeközben Brazíliában szakítópróbát jelent a koronavírus-járvány.

Kínából már több mint egy hónapja nem jelentettek új koronavírusos-halálesetet. És a megbetegedések száma is jelentősen lecsökkent. Bár a járványidőszaknak hivatalosan vége van Kínában, az óvintézkedések még nem értek véget. Vuhanban 76 nap után, április 8-án kezdték lassan feloldani a karantént.

Januárban már nem csak a hírhedt Vuhanban regisztráltak koronavírusos esetet, hanem egész Kínában. A gócpont azonban Vuhan és Hupej tartomány maradt. Sorra vezették be a szigorításokat. Először leállították a 11 milliós metropolisz tömegközlekedését, majd a vasúti és légiforgalmat is. A teljes város karanténba került. A vesztegzár előtt azonban tömegek özönlöttek a repterekre, hogy kimeneküljenek Vuhanból. Több millióan hagyták el a várost. Talán emiatt is történhetett, hogy mára meghaladta a 4,5 milliót a koronavírusos fertőzöttek száma világszerte. A május 17-i adatok szerint a világban mintegy 4 millió 750 ezren fertőződtek meg, a halálos áldozatok száma pedig több, mint 310 ezer.

Közben egy tanulmányt tettek közzé kutatók, amelyben azt írják: a Kínában elrendelt karantén nem csak a betegség terjedését gátolta meg, hanem jelentősen javította az egyébként rendkívül szennyezett levegő minőségét is. A tisztább levegő a számításaik szerint több mint 12 ezer ember idő előtti halálát akadályozta meg.

A legtöbb kritika a január 20-án Jokohamából induló Diamond Princess nevű luxus-óceánjáróval kapcsolatos járványkezelést érte. A hajó 3700 emberrel a fedélzetén indult álomútra, azonban a túra rémálommá vált. Volt ugyanis egy 80 éves hongkongi férfi a fedélzeten, aki sokaknak átadta a vírust.

Elemzők szerint Kína most mindent megtesz azért, hogy mérsékelje a károkat. Pekingben ugyanakkor annak is tudatában vannak, hogy a válság egyben lehetőség is. Hszi Csin-Ping felelős és proaktív vezetőként mutathatja meg magát. A legfontosabb ipari fejlesztések pedig várhatóan újra indulnak.

 

Két tűz között a Brazil elnök

Szakítópróbát jelent Brazília számára a koronavírus-járvány. Az elnök hívei tüntetéseken követelik a karantén feloldását, míg ellenfelei demonstrálnak a szabályok fenntartásáért!

A több mint 200 millió lakosú latin-amerikai országban Európához képest későn, február 26-án azonosították az első koronavírussal fertőzött személyt. Mára ugyanakkor Brazília már a negyedik legfertőzöttebb állam a világon - jócskán lehagyva az első részben látott Kínát, de megelőzve Olaszországot, Spanyolországot és az Egyesült Királyságot is.

Több, mint 240 ezer beteget regisztráltak a hatóságok, közben 16 ezer ember vesztette életét és százezren sem gyógyultak meg. A járvány áprilisban robbant be igazán. Azóta a napi halálozási adatok emelkednek, a csúcspontot pedig néhány napja érte el.

Jair Bolsonaro népszerűsége jelentősen megcsappant a járvány hatására. Egy friss felmérés szerint a lakosság 42 százaléka véli úgy, hogy az elnök teljesítménye rossz vagy katasztrofális. Januárban ez az érték 31 százalék volt.

Manaus városában a jelentések szerint az egészségügyi rendszer összeomlott, az egyik nagyobb ottani kórház előtt hűtőkonténereket helyeztek el holttestek tárolására.

Az új koronavírus kifejezetten érzékenyen érinti az őslakosokat, akik nehezen megközelíthető, és csak minimális egészségügyi ellátással rendelkező térségekben élnek. A körülményeket ismerők attól tartanak, hogy őslakos csoportok tucatjai tűnhetnek el a járvány miatt.

HírTV

x
Rendkívüli hír