2020. december 3.,
csütörtök, Ferenc, Olívia napja

Járvány Magyarországon: Minden feltétel adott a hatékony védekezéshez

Hír TV

2020. április 18., szombat 21:02

A Hír TV Járvány Magyarországon című műsora a koronavírus-járvány Magyarországon zajló eseményeit foglalja össze, politikai, gazdasági és a közélet vonatkozásában egyaránt, adásunkból teljes átfogó képet kaphat a járvány belföldi alakulásáról.

Franciaország, Németország, Finnország, Olaszország, Nagy-Britannia, ezekben az európai országokban jelent meg a koronavírus január végére. Bár ekkor még csak pár esetről tudtak a magyar kormány úgy döntött, hogy létrehozza a koronavírus fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzset, amely január 31-én meg is tartotta első ülését. A járvány terjedése miatt a Külgazdasági és Külügyminisztérium arra szólított fel mindenkit, hogy senki ne utazzon a vírus által sújtott kínai Hupej tartományba. A gócpontnak számító Vuhan városában több magyar állampolgár is lakott, közülük 7 személyt evakuáltak a területről, akik a Dél-pesti Centrumkórházban kerültek elkülönítésre.

Február végén újabb magyar állampolgárok kerültek karanténba a Szent László kórházban, 11 diáklányt, kísérőjüket és 2 sofőrt szállítottak az intézménybe, akik egy osztálykiránduláson Milánó környékén jártak.

Március elején további szigorításokra került sor. Március 4-én Orbán Viktor miniszterelnök Facebook oldalán jelentette be, hogy hazánkban is megjelent a koronavírus. Két Magyarországon tanuló iráni diák fertőződött meg.

Mától kezdődően a védekezés szakaszába léptünk

A kormányfő elmondta továbbá, hogy minden feltétel adott a hatékony védekezéshez:

 Szükséges számú kezelőszemélyzet, ápolónők, orvosok rendelkezésre állnak és felkészültek. A védekezéshez szükséges technikai eszközök, maszkok, egyebek rendelkezésre állnak és a helyzet kezeléséhez szükséges jogszabályok is alkalmasak arra, hogy az eljárásban résztvevők, orvosok, rendőrök, hatósági emberek, közigazgatási szakemberek el tudják végezni a munkájukat.

 

Az első rész - teljes adás: 

 

Járvány Magyarországon: A széthúzás helyett az összefogás ideje jött el

Március közepéig sikerült megállítani a járvány berobbanását Magyarországon. 23-án hétfőn Kínából 11 tonnányi egészségügyi védőfelszerelés érkezett, amelyeket a magyar kormány rendelt meg. A repülőgép fedélzetén több mint 30.000 védőruha és 82.000 orvosi maszk volt.

Nyugaton lényegében mindenből hiány van, beszerezni, elérhető segítséghez jutni keleten lehet. Óriási tételek kötöttünk le a szállítmányok folyamatosan érkeznek, de amikor én tájékoztatom önöket csak azokról a számokról, tételekről beszélek, amelyek ténylegesen megvannak és megérkeztek Magyarország területére a többi az bizonytalan, mint a kutya vacsorája, de remélem, hogy egyre újabb szállítmányok érkeznek meg ténylegesen Magyarországra. Több mint 10 repülőgép szállítmányt várunk.

- mondta Orbán Viktor, miniszterelnök.

A kormányfő továbbá közölte, hogy az addigra már bejelentett gazdaságvédelmi akciótervet további hat ponton bővítették.

Most az a legfontosabb, hogy a magyar emberek munkahelyeit megvédjük, ezek az intézkedések is ezt célozzák és akik elveszítik az állásukat, azokat abban kell segítenünk, hogy minél hamarabb új munkahelyeket keressenek és találjanak.

Orbán Viktor miniszterelnök szerint a széthúzás helyett az összefogás ideje jött el és erre kérte a kormányfő a parlamenti képviselőket is. Ennek ellenére március végén az ellenzéki képviselők nem szavazták meg sürgősségi eljárásban a kormány által benyújtott vészhelyzetről szóló javaslatot, így nem lett meg a négyötödös felhatalmazás.

Örömmel fogadjuk a tanácsokat, a biztatást, mi mindent örömmel fogadunk, de ezt a válságot önök nélkül is meg fogjuk oldani.

- mondta a kormányfő. 

Egy héttel a balliberális pártok által leszavazott vészhelyzetről szóló törvényjavaslat után, március 30-án végül elfogadta az országgyűlés a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényt. A parlament ezzel megerősítette a kormány által meghozott intézkedéseket és felhatalmazást adott a járvány elleni küzdelem további lépéseihez. Az ellenzéki pártok továbbra sem támogatták a javaslatot. 

 A második rész - teljes adás:

Hír TV

 

x
Rendkívüli hír