2021. január 28.,
csütörtök, Károly, Karola napja

Globál extra: Már kevésbé borúlátóak a gazdasági szereplők

Hír TV

2020. május 26., kedd 20:30

A 2008-as gazdasági világválság óta nem volt akkora gazdasági krízis, mint napjainkban a koronavírus-járvány miatt. Hogyan reagálnak az államok, elég lesz-e az uniós mentőcsomag? Erről szól a Globál extra.

Leálló termelés, lenullázódó turizmus, uniós mentőcsomag - Európában erről szólt a tavasz gazdasági szempontból. Aztán jött a május, és vele együtt a remény: még ha más formában is, de visszatérhet az élet a normális kerékvágásba. De hogyan? Mintha mi sem történt volna? Képesek-e visszaállni a gyárak a karantén előtti termelési szintre? Ha az államok megnyitják a határokat, elindulnak-e a turisták? És persze, meddig tart mindez?

Az OECD hónapról hónapra közzéteszi az országok gazdasági előrejelzését és elemzését. A CLI-index, a globális gazdasági indikátor az egyes országok gazdasági aktivitását mutatja a szervezet által meghatározott hosszú távú átlaghoz képest, amelyet a 100-as érték jelöl. A Globál extrában példákat is láthattuk:

  • Németország gazdasági teljesítményét láthatják 2007 januárja és 2020 áprilisa között. Az első jelentős hullámvölgy a 2008-as gazdasági válságot jelzi. A mélyponton Németország teljesítménye az átlaghoz képest jelentősen csökkent, mintegy 6 százalékkal. A következő években láthatják a hullámzó gazdasági adatokat, majd elérkeztünk idén tavaszhoz, amikor gyors esést jelöl a görbe, egészen pontosan már 7,3 százaléknál tart.
  •  Most mutatom a kínai görbét. Láthatják, hogy hasonló, itt a 2008-as világválság-okozta visszaesés, áprilisban pedig a kínai gazdaság indexe is pontosan 7,3 százalékon áll, ott ahol Németország. Kivéve egyetlen dolgot. Míg a német gazdaság teljesítménye lejtmenetben van, addig a kínai már nő.

„Mindenképpen pozitív ezekben a görbékben, hogy a májusi adatok már mutatnak egy kis felpattanást. Kevésbé pesszimisták a gazdasági szereplők, mint áprilisban. Még nem tértünk vissza a korábbi pozícióba, de már nem annyira borúlátóak a gazdasági szereplők. Erre az évre a várakozások meglehetősen szórnak”

– mondta Regős Gábor gazdasági elemző.

A legfontosabb az, hogy a gazdaság mikor tud újraindulni és a fogyasztás mikor állhat helyre.

Elemzések szerint a turizmust érintette legkorábban a járvány, és ez a szektor fog belőle a leglassabban is felépülni. Olaszországban például 96 százalékkal estek az idegenforgalmi költések márciusban, míg európai szinten ugyanekkor 68 százalékkal költöttek kevesebbet az emberek a turisztikai szektorban, mint egy évvel korábban. Az áprilisi összesített európai adatok pedig még ennél is gyászosabbak.

„Egyelőre a belföldi turizmus működhet jól, a külföldi kevésbé. A turistáért most is verseny van"

- tette hozzá Regős Gábor. A gazdasági szakember szerint nagyon próbálkoznak az országok. Kérdés az, hogy akarnak-e menni az emberek.

Elemzések szerint a következő hónapokban megkezdődhet a gazdaság lassú helyreállása. Abban mindenki egyetért, egyelőre lehetetlen megjósolni, hogy a lezárások milyen rövid és hosszú távú hatást gyakorolnak a gazdaságra. A témát egy hét múlva, a következő adásban folytatjuk.

Teljes műsor:

Hír TV

x
Rendkívüli hír