2020. szeptember 25.,
péntek, Eufrozina, Kende napja

Globál extra: Szigorítás helyett könnyítések Oroszországban

2020. május 12., kedd 20:55

Miközben az európai országok többségében napról-napra csökken a koronavírus fertőzöttek száma, Oroszországban meredek emelkedés tapasztalható. Közben az olaszok készülhetnek a nyaralásra! - ezt mondta az olasz kormányfő a hétvégén a fertőzöttségi mutatókat látva.

A 143 milliós Oroszország fővárosában, Moszkvában van a legtöbb beteg. A koronavírus járvány miatt a hétvégén elmaradt a Győzelem napi hagyományos katonai parádé. A fasiszta Németország felett, 75 éve aratott győzelem óta ez volt az első eset, hogy nem ünnepeltek százezrek a Vörös téren.

Amikor Európában már javában százezrek betegedtek meg, az orosz adatok rendkívül impozánsak voltak. Még csak pár ezer fertőzöttről számoltak be. A járvány április közepén robbant be, onnantól azonban már meredeken emelkedik mostanáig. Ma pedig ugyanott tartanak, ahol Olaszország és Spanyolország. Azonban az orosz adatok még rendkívül aggasztóak. A főpolgármester rendelete alapján a kijárási korlátozások május 31-ig fennmaradnak. Május első hetében már naponta több, mint 10 ezren betegedtek meg. Az Egyesült Államok után jelenleg Oroszországban terjed a leggyorsabban a fertőzés.

Az első orosz halottat március 19-én jelentették, egy 79 éves egyetemi professzor halt meg, aki nem járt külföldön. Ugyanezen a napon az orosz hatóságok elrendelték, hogy aki külföldről érkezik haza, annak 2 hétre karanténba kell vonulnia. Március végén minden külföldről érkező repülőjáratot töröltek és minden határátkelőt lezártak. Oroszország - ha később is, mint Európa - de bezárkózott.

Oroszországban több mint 1 hete folyamatosan 10 ezer fölött van a napi új fertőzöttek száma. Eközben azonban szerencsére kevesen veszítik életüket. Megindultak a találgatások, hogy legyengült-e a vírus májusra, erősebbek-e az orosz emberek, mint máshol, vagy csak annyi történik, hogy a hatóságok máshogy számolják a haláleseteket.

Teljes adás:

Az olaszok készülhetnek a nyaralásra!

Az olaszok készülhetnek a nyaralásra! - ezt mondta az olasz kormányfő a hétvégén a fertőzöttségi mutatókat látva. De vajon mindez csak átmeneti javulás, vagy eljött végre a talpra állás ideje?
Olaszországban mindenki abban reménykedik, hogy nemcsak az utcára mehet le, hanem újra lesz munkahelye, beülhet egy kávézóba, és lemehet a tengerpartra. Egyszóval abban, hogy a nyáron már valamelyest visszaáll az az élet, amelyet az olaszok annyira szeretnek. A csökkenő tendenciát bizonyítja, hogy Olaszország az ötödik helyre csúszott vissza a világ országainak fertőzöttségi listájában.

Kigyúltak a fények Maranelloban, a Ferrari otthonában újra indult a gyártás. A kormány döntése nyomán május elején újra indulhattak az üzemek, és dolgoznak az építőiparban is. A Conte-kabinet azt a célt tűzte ki, hogy enyhítse a koronavírus-járvány okozta gazdasági recessziót.

Az embereknek és a kormánynak amiatt is főhet a feje, hogy rekordmértékben csökkent Olaszország ipari termelése márciusban. Az olasz statisztikai hivatal jelentése szerint az ipari termelés több, mint 28 százalékkal csökkent az előző hónaphoz képest. Az euróövezet harmadik legnagyobb gazdaságának ipari termelése általában szoros összefüggést mutat a nemzeti össztermék alakulásával.

Ahogy Németországban, Nagy Britanniában, vagy Ausztriában - Olaszországban is azzal fenyegeti a gazdákat a helyzet, hogy még a fákon, vagy a földeken leszedetlenül megy tönkre megélhetésük záloga, a friss zöldség és a gyümölcs. Amióta gyorsan hazamentek Olaszországból az olcsó román, albán, vagy a bolgár vendégmunkások és az európai határok gyakorlatilag átjárhatatlanokká váltak, a balliberális olasz kormány azon dolgozik, hogy miként tudná legalizálni az ott egyébként illegálisan tartózkodó bevándorlókat, akik korábban a tengeren át érkeztek Itáliába.

Bármilyen furcsán hangzik, miközben egész Európában nő a munkanélküliek száma, az olasz munkanélküliségi ráta a hosszú karantén alatt a harmadik hónapban csökkent. Az adatok szerint 8,4 százalékos, ami 0,9 százalékkal kevesebb, mint februárban. A titok nyitja abban rejlik, hogy Olaszországban az inaktívak száma - akik nem regisztráltak a hivatalban - hatalmasat nőtt, mintegy 200 ezerrel. Így minden bizonnyal a nyitás után az olasz adatok is beállnak majd az európai trendbe. Akkor viszont a bevándorlásellenes Liga vezetőjének kérdése, miszerint miért nem az olaszoknak ad a kormány munkát, nem politikai, hanem valós kritikává válik.

Teljes adás:

HírTV

x
Rendkívüli hír