2024. 09. 08. Vasárnap Mária, Adrienn napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Radar ráadás 03:00

Globál

Globál extra: A koronavírus krónikája Ausztriában és Spanyolországban

Ausztria mintaként szolgál Magyarország számára a koronavírus-járvány kezelésében. Erről Orbán Viktor még áprilisban beszélt.

  • Globál extra: A koronavírus krónikája Ausztriában és Spanyolországban

A miniszterelnök „nagyméretű laboratóriumnak” nevezte nyugati szomszédunkat, ahol minden probléma egy fázissal korábban jelentkezik. Ezért figyelni kell mely intézkedések válnak be a gyakorlatban és melyek nem. A bécsi kormány május elejétől kezdte lazítani a korlátozó intézkedéseket. A többi uniós tagállamhoz hasonlóan, Ausztriában is kiemelt cél a gazdaság fokozatos újraindítása.

Május 15-én újra kinyithatnak az éttermek, kávézók és bárok Ausztriában. Május 29-én pedig a szállodák, az uszodák és az állatkertek. A másfél méteres távolság megtartása azonban továbbra is kötelező. Ez alól csak a családok kapnak kivételt. De egy családból is maximum 4 felnőtt és a gyerekek ülhetnek le egy éttermi asztalhoz, amelyet előre le kell foglalniuk. A pincéreknek és a konyhában dolgozó szakácsoknak is kötelező a szájmaszk viselése.

Az első koronavírusos esetet január végén jelentették az osztrák hatóságok. A betegség tüneteit egy kínai légiutaskísérő mutatta, aki korábban a fertőzés epicentrumában, a kínai Vuhanban járt. A bécsi Ferenc-József császár klinikán különítették el. Az egyetemi kórház professzora ugyanekkor már arra figyelmeztetett, hogy az új típusú koronavírus tünetei hasonlóak az influenzához. A megbetegedéseket így alaposan ellenőrizni kell, hogy kiderüljön koronavírusról van-e szó.Miközben fél Európa már a bezárkózást fontolgatta, Ischglben, ebben a tiroli faluban a turisták még vígan mulattak. Nappal síeltek, éjjel pedig együtt kortyolgatták a hideg osztrák sört. Aztán amikor a hatóságok észbe kaptak, már százával utaztak haza. A síelők közül sokan fertőződtek meg a koronavírussal. 600 osztrák és 1200 német valamint sok svájci fertőzött kapcsolatainak kutatása után ismerték be az osztrák hatóságok, hogy Ischgl, a síparadicsom, a járvány terjedésének egyik európai gócpontja lett. Ahogy az osztrák járványügyi hatóság összesítése mutatja, az eddig bizonyított ausztriai fertőzéseknek több mint az ötöde március első két hetében Tirolban történhetett. A betegek közül 86-an belehaltak a szövődményekbe. Ugyanakkor a március és május közötti két hónapban egész Ausztriában 500, főleg idős ember halt meg a koronavírus miatt.

Spanyolország

Bezárkózás, rengeteg áldozat, elmaradó Húsvét, aztán remények és nyitás - így foglalható össze a koronavírus-járvány spanyolországi története.

Reményekkel és aggodalmakkal köszöntött be a május Spanyolországban. Míg a kormány bejelentette azt az ütemtervet, ami alapján a következő két hónapban lépésről-lépésre újra visszatérhet az élet az Ibériai-félszigetre, a gazdaság jelentős lassulásával és hatalmas munkanélküliséggel számolhatnak Madridban. 

A 46 milliós ország a második legfertőzöttebb állam a világon. Eddig 247 ezer fertőzöttet regisztráltak, és több, mint 25 ezren vesztették életüket a betegség miatt - igaz, mintegy 150 ezren meggyógyultak. Bár a napi fertőzöttségi adatok egyre javulnak, azért még mindig 2-3 ezer új fertőzött jelenik meg naponta a rendszerben. A csúcsidőben, március közepétől április közepéig napi hat-nyolc ezer beteget regisztráltak. 

A járvány lassan indult be, azonban annál nagyobb lendülettel folytatódott. Sokan vádolták azzal a spanyol kormányt, hogy elodázták a valódi tetteket és feleslegesen töltöttek időt azzal, hogy várnak. Március 3-án hozták nyilvánosságra, hogy február 13-án hunyt el az első spanyol fertőzött egy valenciai kórházban. Azonban csak a halála után mutatták ki szervezetében a vírust. Ekkor egész Spanyolországban még csak 165 megbetegedést diagnosztizáltak.

Hír TV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Svenk – Budapesti Klasszikus Film Maraton + videó

Svenk – Budapesti Klasszikus Film Maraton + videó

Számtalan nagysikerű magyar alkotás született a Pannónia Filmstúdióban, amelyek közül a szeptember 17-én kezdődő Budapesti Klasszikus Film Maratonon igazi gyöngyszemeket is találhatunk majd. A Svenk című műsorunkban részletesen is megismerhetik a kínálatot.
Szélesvásznú történelem: Macskafogó + videó

Szélesvásznú történelem: Macskafogó + videó

Ki ne ismerné és szeretné az 1986-ban bemutatott Macskafogó című rajzfilmet? A Szélesvásznú történelem adásában ezúttal Ternovszky Bélával, az alkotás Kossuth- és Balázs Béla-díjas rendezőjével, valamint a rajzfilmben szereplő Lusta Dick hangját adó Mikó Istvánnal beszélgetünk a film kulisszatitkairól.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Globál extra – Megtűrt nép lett az angol Angliában? + videó

Globál extra – Megtűrt nép lett az angol Angliában? + videó

Amikor a hatalom úgy gondolja, nem a polgárait kell megvédeni, ugyanis kiüríti a börtönöket a brit kormány, hogy helyet csináljanak a migrációval szemben fellépő angoloknak. A témában Boros Imre és Bogár László fejtette ki véleményét Virághalmy Sarolta szerkesztő-műsorvezetőnek.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!