2020. december 3.,
csütörtök, Ferenc, Olívia napja

Járvány Magyarországon: Emelkedő fertőzésszám, újabb gazdasági intézkedések, ellenzéki botrány

2020. április 25., szombat 20:30

A HírTV Járvány Magyarországon című műsora a koronavírus-járvány Magyarországon zajló eseményeit foglalja össze, politikai, gazdasági és a közélet vonatkozásában egyaránt, adásunkból teljes átfogó képet kaphat a járvány belföldi alakulásáról. vonatkozásában egyaránt. Adásunkból teljes átfogó képet kaphatnak a kór terjedésének belföldi alakulásáról.

 

A hét eseményei:

Szakemberek szerint a koronavírus járvány május elején tetőzhet, a fertőzöttek számának emelkedése nem állt meg a héten, már több mint 2000 beteg kapta el a kórt, a szombati adatok szerint a halálos áldozatok száma pedig meghaladta a 260-at. A legtöbb beteg továbbra is a fővárosban és Pest megyében van, de emelkedik a fertőzöttek száma vidéken is. A kijárási korlátozások helyett május 3-a után új szabályokat hoz a kormány.

Szabó Tímea sajnálja a határon túli magyaroktól a maszkot – a legnagyobb botrányt a héten a párbeszédes politikus csinálta a parlamentben. Azt kifogásolta, hogy a kormány miért adott egészségügyi maszkot a határon túli magyaroknak. A kormánypárti képviselők tapssal fojtották Szabó Tímeába a szót.

Az ellenzék szerint Magyarországon halnak meg a legtöbben a koronavírus járvány miatt a világon. Pedig, Olaszországban csaknem 26 ezren, Spanyolországban 22 ezer 500-an hunytak el eddig a betegségben, de még Franciaországban is 22 ezer fölé emelkedett az áldozatok száma. A DK-s Arató Gergelyt sem győzték meg a számok – ő azzal támadta a kormányt: miért nem mondja meg, hogy mikor tetőzik majd járvány.

A héten tovább dagadt a Pesti úti idősotthon körüli botrány. A főpolgármester tagadja, hogy Gyurcsány Ferenc embere, Gál J. Zoltán hamisította az igazgató levelét, amelyben az szerepel, hogy minden rendben van az intézményben. Pedig már korábban kiderült: az idősotthonban a koronavírus járvány kezdetén nem volt egyetlen orvos sem.

A főpolgármester később újabb magyarázattal állt elő: azt mondta, azért nem találták az ellenőrzéskor az idősek otthonának orvosát, mert házi karanténban van, de mindenkit megnyugtatott, hogy telefonon is el tudja látni a feladatát.

Megjelent a gazdaságvédelmi akcióterv új eleme: már kétórás foglalkoztatás után is igényelhetik a vállalatok a bértámogatást. De bővült a családtámogatások köre is, a friss intézkedések főként az édesanyákat érinti.

A kormány célja újraindítani a gazdaságot, és féken tartani a vírust egyszerre - erről pedig a kormányszóvivő beszélt a HírTV-ben. Szentkirályi Alexandra úgy fogalmazott, hogy az emberek egészsége mellett az egzisztenciájukat is védeni kell.

Teljes adás:

HírTV