2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

CPAC Magyarország 2024 12:55

Már 2017 eleje sem szűkölködött izgalmakban – év végi összefoglaló

Hír TV

2017. december 28., csütörtök 16:25, frissítve: csütörtök 16:55

Mozgalmas éven vagyunk túl, sokszor már követni sem lehetett az eseményeket. A Hír TV online megpróbálta összegyűjteni az első negyedév legfontosabb híreit – időrendi sorrendben.

Január

Vállalja az államfőjelöltséget Majtényi László, a volt ombudsman ezt a Facebookon megjelent közleményében tudatta.

Ellenőrzi az állam, hogy a kereskedők és a termelők lenyelik-e az újabb áfacsökkentést – ígérte a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára. De egyes eladók sem hittek abban, hogy az alacsonyabb árak tartósak maradnak. A sertéshús forgalmi adója 2016. januártól mérséklődött, ám az árak lassan visszakúsztak oda, ahol az áfacsökkentés előtt voltak.       

Az ütemezett költségekkel magyarázza Tállai András, hogy a mezőkövesdi sportszálló költségei a tervezett többszörösére nőttek. A Hír TV erről kérdező riporterének kezéből egyszerűen kicsavarták a mikrofont.

Magyarországról tízszer olcsóbban lehetne beszerezni azokat az antik bútorokat, amelyeket a Miniszterelnökség új hivatalába, a budai Várban lévő egykori Karmelita kolostorba szán a kormány. A Hír TV-nek nyilatkozó galériatulajdonos szerint csak Budapesten három olyan galéria is van, amely évtizedek óta magas színvonalú bútorokat, műtárgyakat árul.

Újabb frontot nyit a kormány a kritikus civil szervezetek ellen: a nem kormányzati szervek tisztségviselőit vagyonnyilatkozatra kötelezhetik. Németh Szilárd nevesítette is a kormánynak nem tetsző civil szervezeteket. A Fidesz alelnöke a TASZ-t, a Helsinki Bizottságot és a Transparency Internationalt takarítaná el, mert szerinte jogtalanul szólnak bele a politikába.

Új vezetőt neveztek ki az iskolákat fenntartó Klebelsberg Központ élére. Áder János testvérét Solti Péter eddigi miniszteri biztos váltja. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint mindegy, hogy ki vezeti az óriásszervezetet, ameddig nincs alapvető változás a működésében.      

Az Alstomra írták ki 2006-ban a budapesti metrókocsitendert – a többi közt ezt állapította meg a beszerzést vizsgáló fővárosi bizottság, amely számos szabálytalanságot is feltárt. A jelentést megküldték az ügyészségnek is, a nyomozás segítésére.

Megúszta a vagyonnyilatkozati eljárást Rogán Antal. A kormánypárti többségű mentelmi bizottság szerint ugyanis alaptalan volt az erre vonatkozó kezdeményezés. Indoklásuk szerint a jogszabályok alapján nem kell az ingatlanok felújítására vonatkozó munkálatokat bejelenteni. Juhász Péter 2016 novemberében kezdeményezte az eljárást, miután a sajtóban megjelent, hogy a kabinetminiszter balatonlellei nyaralóját több millió forintból újította fel. A vagyonnyilatkozata alapján viszont erre nem lett volna pénze.

Szétlopták a 4-es metrót. Az EU csalás elleni hivatalának jelentésére hivatkozva a Miniszterelnökség államtitkára azt mondta: 167 milliárd forintot nemcsak szabálytalanul használtak fel, hanem egyenesen elloptak vagy elcsaltak. A kormány feljelentést tett – mondta Csepreghy Nándor.

Nem támogatja az ellenzéki javaslatokat a Fidesz a vagyonnyilatkozati eljárás megváltoztatására. Az LMP által kezdeményezett egyeztetést követően az ellenzéki pártok bejelentették: közösen fognak kidolgozni egy új rendszert. A civil szervezetek átláthatóságáról összehívott ötpárti egyeztetésen a kormánypártok pedig csak szakértői szinten képviseltették magukat.

Egyhangúlag támogatta az MSZP elnöksége Botka László miniszterelnök-jelöltségét. Szeged szocialista polgármestere azt mondta: nem a 2010 előtti világot kívánják visszahozni.

Jogerősen is egy év próbára bocsátotta garázdaságért Gulyás Mártont a Fővárosi Törvényszék. A baloldali aktivistát azért ítélték el, mert leszerelte a Nemzeti Választási Iroda bejáratánál lévő táblákat – az ellen tiltakozott, hogy egy nappal korábban kigyúrt kopaszok megakadályozták az MSZP-s Nyakó Istvánt, hogy benyújtsa vasárnapi boltzárral kapcsolatos népszavazási kezdeményezését.

Megkezdődött az aláírásgyűjtés a budapesti olimpia ellen. A Momentum Mozgalomnak egy hónap alatt legalább 138 ezer érvényes szignót kellett összegyűjtenie, hogy népszavazást írjanak ki a fővárosban az olimpiai pályázat visszavonásáról.

Katonai tiszteletadás mellett felvonták, majd félárbócra eresztették a nemzeti lobogót a veronai buszbaleset áldozatainak emlékére a budapesti Kossuth téren. Az olaszországi buszbalesetben 16-an veszítették életüket.

Ide-oda dobálták a labdát a magyar politika szereplői a 4-es metróról szóló jelentés miatt. Az ellenzék szerint az Orbán-kormányon múlik, hogy a dokumentum nyilvános lesz-e vagy sem. A kabinet szerint viszont ilyen döntést csak Brüsszelben hozhatnak, Budapesten nem.

Hiába a szocialisták felhatalmazása, továbbra sem közeledtek az álláspontok az ellenzéki pártok körében Botka László miniszterelnök jelöltségéről. Szeged szocialista polgármestere kemény feltételeket szabott az indulásáért cserébe, ezzel ideiglenesen megnehezítve a baloldali összefogást.

Az államkincstár és a Miniszterelnökség is vizsgálódott amiatt, hogy az izsáki polgármester uniós pénzen épített vadászházat a településen, amelyet ő maga használ. Később kiderült, Mondok József cége egy karádi panziót is csaknem 50 milliónyi támogatással valósított meg, de a helyiek nem tudtak róla, hogy az épület panzióként működne.

Február

Jövőre elkezdődik az új paksi blokk építése. Ezt Orbán Viktor mondta Vlagyimir Putyinnal közös sajtótájékoztatóján. Az orosz elnök szerint 10 ezer munkahelyet hoznak létre a beruházással Magyarországon. Orbán Viktor szerint az Oroszország elleni szankciókat csak Nyugat-Európában támogatják, és a magyar kormány továbbra is ezek feloldását támogatja.

Nyilvánosságra hozta a kormány a 4-es metróberuházás szabálytalanságairól szóló EU-s jelentést. Az uniós korrupcióellenes szervezet által készített dokumentum a fővárosi önkormányzatot, az Alstomot és Medgyessy Pétert nevezték meg a szabálytalanságok érintettjeként. A kormány az EU történetének legnagyobb korrupciós ügyéről beszélt, az érintettek cáfolnak.

Előre megállapodott Szekszárd volt fideszes polgármestere Tiborcz István volt cégével, hogy ők végzik el a város közvilágításának korszerűsítését – erről hangfelvétel is készült, amit Hadházy Ákos, akkor még fideszes szekszárdi képviselő készített 2012 augusztusában. A ma már LMP-s politikus egy telekügylet miatt rögzítette azt az önkormányzati ülést, amelyen a közvilágítás is napirenden volt.

Olimpia előtt rendezhetnénk demokráciát – ezzel az üzenettel indított plakátkampányt a Magyar Kétfarkú Kutya Párt. A viccpárt a Momentum Mozgalom népszavazási kezdeményezését támogatta az akcióval. A plakátkampány 12 millió forintos költségét támogatóik dobták össze.

Öt nagy támadásra számít a miniszterelnök 2017-ben. Orbán Viktor évértékelőjén szuverenisták és unionisták küzdelméről, valamint Soros Györgyről is beszélt. A kormányfő szerint a magyarok jövője biztosított, Magyarország erősödik és fejlődik, Magyarországon a holnap nem vet árnyékot a mára. Az Együtt füttykoncerttel értékelte Orbán Viktort.

Ellene irányuló baloldali összeesküvést sejt Gyurcsány Ferenc. A Demokratikus Koalíció elnöke hagyományos évértékelő beszédében utalt erre. Az MSZP és az Együtt is tagadta, hogy a volt miniszterelnök kiszorítására játszanak. Az ismert politológus, Lengyel László megerősítette, hogy valóban leült baloldali pártvezetőkkel, de szerinte ezt nem lehet egyeztetésnek nevezni.

A Fidesz fővárosi, a Jobbik parlamenti vizsgálóbizottságot állított volna fel a 4-es metrót átszövő korrupció miatt. Demszky Gábor és Gyurcsány Ferenc jelezte, hogy nem jelennek meg a testület előtt. Az is kiderült, hogy mégsem a 4-es metróberuházásáért felelős DBR Metró Projekt Igazgatóság volt vezetője ellen adtak ki nemzetközi elfogatóparancsot januárban.

Kétes hátterű orosz üzletemberek ezreinek szerzett schengeni vízumot az Orbán kormány egykori agrárattaséja, Kiss Szilárd. Az ügyre úgy derült fény, hogy az LMP évekig perelt a belső vizsgálati anyagokért. A jogosulatlan vízumszerzés több uniós tagállamnak is feltűnt, de a külügyminisztérium ezt eltitkolta, még feljelentést sem tettek az ügyben.

Egy szamárra is lecserélte volna az oktatásért felelős minisztert a Tanítanék. A mozgalom a Parlament előtt nemcsak a közoktatás megújításáért, de a civil szervezetekért is demonstrált.

Párttá alakult a Momentum. Az olimpiáról szóló népszavazást kezdeményező szervezet tagjai a héten már nemcsak az utcán gyűjtötték a szignókat, hanem az érdeklődők lakására is kimentek.

A kormány a főpolgármesterre, Tarlós István az ellenzékre tolta a felelősséget a Momentum Mozgalom sikeres aláírásgyűjtéséért. A Fidesz frakcióvezetője még a több mint negyedmillió szignó leadása előtt egyértelműsítette, hogy a főpolgármester ügye az olimpia. Közben Tarlós István Orbán Viktor miniszterelnökkel is egyeztetett az olimpiai pályázatról.

Újabb gellert kapott az elszámoltatás. 12 vádlottat felmentettek, a volt budapesti főkapitány pedig csak pénzbüntetést kapott a 2006-os rendőri brutalitásért. A jogerős ítélet alapján Gergényi Péternek 400 ezer forintot kell fizetnie és a tévészékházhoz kirendelt rendőrparancsnok is mindössze megrovást kapott. Bene László volt országos rendőrfőkapítány felmentő ítéletét is helybenhagyták.

Megfutamodott a kormány a népszavazás elől. A miniszterelnök, a főpolgármester és az olimpiai bizottság elnöke a 2024-es pályázat visszavonásáról döntött. A kormánypártok a felelősséget az ellenzékre hárították, mert szerintük megbomlott a pályázat mögött álló nemzeti egység. A kormány becslése szerint eddig 9,8 milliárd forintba került az olimpia előkészítése.

A parlament tavaszi ülésszakának nyitányán Orbán Viktor nem ejtett szót az olimpiáról. Beszélt helyette gazdasági sikerről, béremelésről, migrációról és Soros Györgyről. A miniszterelnök bejelentette, hogy a kormány újabb nemzeti konzultációt indít. A kormányfőt a Jobbik elnöke Mészáros Lőrinc vagyonosodásáról kérdezte, válaszában Orbán Viktor burkoltan melegnek nevezte Vona Gábort.

Két évvel ezelőtti kormány- és jegybankbuktató támadássorozatról beszélt a parlamentben Matolcsy György. A jegybankelnök elmélete szerint 2015-ben egy NATO- szövetséges nagykövetségéről akartak bankpánikot kelteni Magyarországon. Lázár János André Goodfrienddel hozta összefüggésbe a történteket.

Március

Kozmetikázták Orbán Viktor beszédének leiratát a Kormány.hu-ra felkerült dokumentumban – majd miután erre hivatkozva a kancelláriaminiszter letagadta, hogy a kormányfő etnikai homogenitásról beszélt a magyarországi alapjövedelemről szóló javaslattal összefüggésben, később kijavították az írott változatot. A Miniszterelnöki Sajtóiroda elírásnak minősítette változtatást.     

Hárommilliárd forintból építene űrközpontot egy kétezer fős szabolcsi faluba a kormány. A Magyar Közlönyben megjelent határozatból kiderült: az első magyar űrhajós, Farkas Bertalan szülőfalujába, Gyulaházára álmodták meg az épületet.

Öt év börtönre ítélte első fokon a Kecskeméti Törvényszék Stadler Józsefet. A néhai akasztói vállalkozó korábban már éveket ült rácsok mögött adócsalásért.

Szabálytalanul bontott szerződést a főváros a Mahir Cityposterrel 2015-ben – mondta ki jogerősen a Fővárosi Ítélőtábla debreceni tanácsa. A Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó cég szerződése így érvényes, a hirdetőoszlopok pedig 2031-ig a helyükön maradnak. A Mahir ügyvédje szerint sokmilliós kártérítési per jöhet.

Feltételekkel hagyta jóvá az Európai Bizottság a paksi atomerőmű bővítését. Brüsszel azt is megállapította, hogy a beruházás várhatóan nem lesz megtérülő, így az ellenzék szerint az új blokkok a rezsicsökkentésnek sem lehetnek garanciái. A paksi új blokkokhoz az oroszoktól felvett hitel egyébként éppen annyi, mint amennyit a Gyurcsány-kormány 2008-ban a Nemzetközi Valutaalaptól kért.

Felkészült az újabb brüsszeli rosszallásra a Fidesz. A nagyobbik kormánypártban úgy gondolták, hogy a menekültügyi szabályok szigorítása összhangban áll az uniós joggal. Az ENSZ álláspontja határozottan más, a Menekültügyi Főbiztosság illetékese szerint a magyar bánásmód fizikai és lelki sérüléseket okozhat az amúgy is szenvedő menekülteknek.

Több szakszervezet is sztrájkra készült a BKV-nál. A dolgozók 3 évre összesen 30 százalékos béremelést követeltek. Az alacsony bérek miatt nem talál dolgozókat a társaság.

Győzött a papírforma az elnökválasztáson: a második körben befutott a kormánytöbbség jelöltje, a jelenlegi államfő Áder János. A baloldal Majtényi László személyében saját jelöltet állított, a Jobbik pedig nem vett részt a voksolásban.

Folyamatos füttyszó mellett Brüsszelezett Orbán Viktor a nemzeti ünnepen. A március 15-i állami ünnepség részeként a Múzeum körútnál mondott beszédet a miniszterelnök, ahol arról beszélt, hogy a nemzetközi pénztőkének és Brüsszelnek sem a magyarok múltja, sem a jövője nem számít. A tömeg egy része az Együtt felhívására fütyüléssel és bekiabálásokkal zavarta a beszédet.

A magyar kormány is beszállt a sörgyárak vitájába. Lázár János és Semjén Zsolt nevével jegyzett törvénymódosítás akár két év börtönnel büntetné a vörös csillaggal vagy akár a horogkereszttel ellátott termékek forgalmazását. Ezzel számos, a kereskedelemben kapható termék, például sör, ásványvíz, csokoládé és tornacipő forgalmazása is kérdésessé válna.

Alkalmatlan a sportolásra az új ceglédi dzsúdóközpont, amelyre mintegy 400 millió forint közpénzt költöttek. Gondok vannak a Mészáros Lőrinc által 6 milliárdból felhúzott szilvásváradi lovardával is. A médiának panaszkodó egykori szövetségi kapitányt meg is fenyegette az agrárállamtitkár.

Parlament elé került a lex Heineken. A kancelláriaminiszter a nemzeti érdekek védelmére hivatkozik, miközben a miniszterelnök-helyettes a Hír TV-nek lényegében elismerte, hogy a holland sörgyár vörös csillagát betiltó törvényjavaslat arra válaszul született, hogy a Heineken jogvitába keveredett Romániában a székely Csíki Sörrel.

Az orosz titkosszolgálatok játszótere lett Magyarország az elmúlt években. Ezt állította az Indexnek adott interjújában a magyar kémelhárítás korábbi műveleti igazgatója. A miniszterelnök nyugtat, miközben a Fidesz frakcióvezetője megkérdőjelezte a volt titkosszolgálati vezető szavahihetőségét.

Már a forgalomba állításutáni első napon meghibásodott a felújított orosz metrókocsi az M3-as vonalán. A BKV a gyártó cég javaslatára egy napra kivonta a forgalomból a szerelvényt. Az ajtónyitással voltak gondok, amelyet szoftverfrissítéssel orvosoltak.

Tiltakozott a felsőoktatási törvény tervezett módosítása ellen a Közép-európai Egyetem. A CEU rektora szerint a jogszabály ellehetetlenítené további működésüket.

Véget ért a sörháború – megegyezett a Csíki Sör márkanév használatáról a Heineken és a Csíki Sör Manufaktúra. A holland cég vörös csillaga miatt kezdeményezett törvényt viszont nem vonják vissza.

Életbe lépése előtt részben felfüggesztette az Emberi Jogok Európai Bírósága a jogi határzár szigorítását. A testület 8 kiskorú és egy veszélyeztetett terhes nő tranzitzónába szállítását állította le. A testület április 10-ig adott időt a kormánynak, hogy megválaszoljon több kérdést is. A strasbourgi bíróság beavatkozását indítványozó Magyar Helsinki Bizottság szerint a hatályba lépett rendelkezések sértik az alaptörvényt és az Európai Emberi Jogi Egyezményt.

Egy ideig elképzelhetetlennek tartotta az adóemelést Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, majd benyújtotta a reklámadó megduplázásáról szóló javaslatot. Az ellenzék szerint az ellenzéki médiumok ellehetetlenítése a cél.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!