2024. 05. 07. Kedd Gizella napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Bercsenyi ejtőernyős huszárok 03:00

Külföldről, tízszeres áron? Antik bútorral rendezné be új várbeli szobáját Orbán

, ,

2017. január 6., péntek 19:39, frissítve: szombat 13:22

Magyarországról tízszer olcsóbban lehetne beszerezni azokat az antik bútorokat, amelyeket a Miniszterelnökség új hivatalába, a budai Várban lévő egykori karmelita kolostorba szán a kormány. A Hír TV-nek nyilatkozó galériatulajdonos szerint csak Budapesten három olyan galéria is van, amely évtizedek óta magas minőségű bútorokat, műtárgyakat árul. Az Egyesült Államok leköszönő elnökének felesége is berendezte a Fehér Ház ebédlőjét, csak ő nem közpénzből, hanem alapítványi pénzből, és feleannyiba került, mint amennyit a Miniszterelnökség szán erre. A Jobbik elképesztőnek és példátlannak nevezte a kormány urizálását.

„Én nem járok helikopterrel” – három hónappal ezelőtt Rogán Antal helikopterezése után nyilatkozott így az Indexnek az emberi erőforrások minisztere. Balog Zolán akkor azt hangoztatta, hogy a jelenlegi kormányra kimondottan jellemző a puritánság. A miniszterelnök életstílusa sem költekező, önmutogató – tette hozzá.

Orbán Viktor hivatala lassan elkezdhet csomagolni. A tervek szerint a 2018-as választásokra készül el az új budai rezidencia a Várban. A hivatal berendezésére már tavaly biztosították a 3,9 milliárd forintos keretet. Az olcsóbb megoldás – ahogyan a Sándor-palota 2002-es felújításakor – a replikák készítése lenne, a Miniszterelnökség azonban ragaszkodik az eredeti darabokhoz, amelyeket – sajtóhírek szerint – külföldről hoznának be.

– Konkrétumokat nem tudunk, a Miniszterelnökséget kell megkérdezni erről.
– De mit szólnak hozzá? Nyilván a Fidesznek, illetve a KDNP-nek van ezzel kapcsolatban álláspontja.
– Nyilván indokolt – jelentette ki a Hír TV kérdésére Hollik István, a KDNP országgyűlési képviselője.

Ezt a nézetet osztja a magyar származású, Amerikában élő üzletember, a Munkácsy-trilógia tulajdonosa is. „Elsősorban figyelembe kell venni azt, hogy a miniszterelnök, a Miniszterelnökség nemcsak dolgozni fog ott, hanem képviselni fogja az országot. Rengeteg külföldi fontos ember fog megfordulni ott. Szerintem a legmagasabb szinten kell berendezni az épületet. Én mindenesetre távol tartanám magamat a bóvlitól meg az olcsó műtárgyaktól, és megpróbálnám a legmagasabb szinten berendezni” – mondta Pákh Imre üzletember.

Magyarország egyik legnagyobb antik bútorokkal foglalkozó galériájának tulajdonosa a Hír TV-nek azt mondta: a karmelita kolostor stílusa kötött: az 1780–1820 közötti időszakot öleli fel, ebből a korból pedig Magyarországon is vannak antik bútorok, ráadásul sokkal olcsóbban, mintha külföldön szereznék be azokat.

„Sajnos idáig senki nem keresett meg minket, pedig Budapesten van három olyan galéria – többek között a miénk is –, amely évtizedek óta igen magas színvonalú és reprezentatív bútorokat, műtárgyakat értékesít. Meggyőződésem, hogy e kereskedésekből jórészt ki lehetne alakítani a belső enteriőröket. A külföldi árak minimum tízszer magasabbak, mint a magyarországiak” – mutatott rá Csörge Csaba, a Darius Antiques tulajdonosa.

„Addig kell nyújtózkodni, amíg az a bizonyos takaró ér” – a Jobbik elképesztőnek és példátlannak tartja a kormány urizálását, a milliárdokat inkább egészségügyre és oktatásra fordítaná. „Utánanéztünk az interneten, hogy ugyan milyen bútorokkal lehetne ennél kedvezőbb áron berendezni Orbán Viktor vagy Lázár János dolgozószobáját, és az interneten ráakadtunk néhány ingyen elvihető bútorra és tárgyra. Van itt a kanapétól kezdve az ágyon át az erkélyajtóig bezárólag sok minden. Ugye tudjuk, hogy eredetileg nem létező erkélyt építettek hozzá az épülethez, ehhez mi egy kiváló erkélyajtót fel tudunk ajánlani ingyen és bérmentve a kormány számára” – jelentette ki Kepli Lajos országgyűlési képviselő.

De bérelhetne antik darabokat a kormány a hazai múzeumoktól is. Emlékezetes, tavaly a Szépművészeti Múzeum negyedmilliárd forint értékű festményt adott kölcsön egy Habony Árpádhoz köthető cégnek képenként havi nettó 15 ezer forintért. Más politikusok is szeretik igényesen berendezni környezetüket. A Fehér Ház ebédlőjét például alig másfél éve újíttatta fel Barack Obama felesége, feleannyiba került, mint a magyar miniszterelnök új hivatala. Ott azonban a költségeket nem az amerikai adófizetők, hanem a célra létrehozott magánalapítvány állta.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!