2024. 05. 06. Hétfő Ivett, Frida napja
Jelenleg a TV-ben:

Komment

Következik:

Híradó 19:00

Orbán: 2021-ig biztosítva van a magyar gázellátás

2017. február 2., csütörtök 16:20, frissítve: vasárnap 13:36

Mindkét fél maradéktalanul teljesítette az energiamegállapodásokat, hazánk gázellátása 2021-ig biztosított – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Vlagyimir Putyinnal közösen tartott sajtótájékoztatóján. Az orosz elnök arról beszélt, újabb lendületet kell adni a kétoldalú kapcsolatoknak. Szó volt arról is, hogy hiába lett kedvezőbb a forint megítélése az utóbbi időkben, a Paks II.-re felvett orosz hitel konstrukcióját nem tárgyalják újra.

„Megállapítottuk, hogy a tavaly kötött energiamegállapodásokat mindkét fél maradéktalanul teljesítette” – kezdte a sajtótájékoztatót Orbán Viktor miniszterelnök.

„Magyarország megnyitotta főkonzulátusát Oroszországban, új konzultációs terveket írtunk alá, az energetikában is közös megállapítások érvényesülnek” –  sorolta az elért eredményeket a miniszterelnök.

Hangsúlyozta: 2021-ig biztosítva van a magyar gázellátás.

„Ma úgy döntöttünk, hogy a munkatársaink kezdjék meg a tárgyalásokat a 2021 utáni gázszállítás kérdéseiben” – mondta Orbán. A nukleáris kérdésekről szólva kiemelte, egyetlen nyitott kérdés maradt, ebben az unió hoz majd döntést, „úgy számolunk, hogy ebben az évben elkezdődnek az előkészítő munkák”.

Rámutatott: a kontinens nyugati felén oroszellenes politika vált divattá és „ebben a közegben kellett megvédeni és fenntartani kapcsolatainkat”.

Orbán ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy a két ország között hat és fél milliárd dollárnyi kár keletkezett mindezen erőfeszítések ellenére.

„Az orosz–magyar kapcsolatokból mindent megmentettünk és megvédtünk, s ha a világ visszatér az együttműködés szelleméhez, akkor a magyar gazdaság jó pozícióból indulhat” – vélekedett a kormányfő.

„Hangsúlyt helyeztünk arra, hogy fenntartsuk, fejlesszük a gazdasági együttműködésünket, a kereskedelem a felére csökkent, negatív dinamika látszik. Ezt nem szabad hagynunk, újabb lendületet kell adni a kétoldalú kapcsolatoknak – bővíteni kell azt a területet, ahol befektetni tudunk a magyar és az orosz gazdaságban is” – ezt már Vlagyimir Putyin orosz elnök mondta a sajtótájékoztatón, hozzátéve: külön fontosságot tulajdonítanak a Gazprom projektjeinek is.

„Ha az új paksi reaktorok megépülnek, az megduplázza a termelést, és munkahelyeket teremt – jók a kilátások az olaj és a gáz területén” – folytatta.

Putyin Magyarországot megbízható partnerként írta le, amely erős tranzitország a nyugat felé. Ezt erősíti az elnök szerint, hogy részt vett olajkutak feltárásában, és a tervek szerint tovább növeli a kitermelést.

Szóba kerültek a nemzetközi kérdések is.

„Azonos megközelítést alkalmazunk, mi is a nemzetközi terrorizmus elleni harcra szövetkeztünk, ami a közéletet illeti, a normalitásnak a visszatérése segíthet abban, hogy enyhítsünk az Európát a karmaiban tartó migránsválságban – szögezte le.

Újságírói kérdésekre válaszolva Orbán Viktor azt mondta: Oroszország és Magyarország más dimenzióban mozog mind geopolitikai, mind külpolitikai és katonai együttműködését tekintve.

A szír helyzettel kapcsolatban a magyar miniszterelnök kijelentette: Magyarország csak olyan szerepekre vállalkozik és olyan célokat tűz ki, amelyeket képes teljesíteni. Ezért hazánk csatlakozik a kereszténység védelméhez, hiszen a keresztény közösség védelme világszerte fontos.

Orbán Viktor szerint érezhető, hogy a világ jelentős részén átrendeződések vannak folyamatban, amelyek később kedvezőbb feltételeket teremtenek majd az Oroszország és az Európai Unió, illetve Oroszország és Magyarország közreműködéséhez.

A miniszterelnök meggyőződése, hogy béke csak akkor lehet, ha rendeződik Oroszország és az unió viszonya.

Orbán Viktor beszélt arról is, hogy hiába lett kedvezőbb a forint megítélése az utóbbi időkben, a Paks II.-re felvett orosz hitel konstrukcióját nem tárgyalják újra, mivel a kormány jó megállapodást kötött az oroszokkal, amelyet nem szabad veszélyeztetni.

Fotó: MTI


Vlagyimir Putyin ezzel kapcsolatban kijelentette: a 12 milliárdos projekt 80 százalékát finanszírozza a megállapodás szerint Oroszország, de készek a 100 százalékos finanszírozásra is – ebben az esetben viszont újabb tárgyalásra van szükség.

Az orosz elnök szerint a jelenlegi hitelszerződés és beruházás a jövőben erősíti majd a magyar gazdaságot, mert tízezer új munkahelyet teremt, és az új paksi blokkokkal megduplázódik Magyarország energiatermelése.

A két vezető tájékoztatója alapján jövőre elkezdődhet a tényleges munka a paksi atomerőművek bővítésénél.

A teljes sajtótájékoztató:

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!