2024. 05. 06. Hétfő Ivett, Frida napja
Jelenleg a TV-ben:

Sajtóklub

Következik:

Híradó 15:00

Öt évet kapott Stadler

,

2017. március 3., péntek 13:03, frissítve: péntek 15:51

Öt év börtönre ítélte első fokon a Kecskeméti Törvényszék Stadler Józsefet, az akasztói vállalkozót, aki korábban már éveket ült rácsok mögött adócsalásért, és egy éve szabadult, most csaknem 420 millió adótartozással vádolják. A 66 éves üzletembernek most nem kell börtönbe vonulnia, mert a bíró nem rendelte el az előzetes letartóztatását. Az ügy másodfokon folytatódik a Szegedi Ítélőtáblán.

2005-ben szabadult a börtönből Stadler József, majd Solton ruházati nagykereskedelemmel foglalkozó gazdasági társaságokat hozott létre. A cégek vezetésére, mivel őt ettől eltiltották, más személyeket, több esetben egyszerű bolti eladókat kért meg. A cégek 2007 és 2010 között egymás közötti színlelt értékesítést végeztek, valótlan tartalmú számlákat állítottak ki 574 millió forint értékben. A bíróság különös visszaesőként 5 év börtönre ítélte a vállalkozót, aki azt állította, egyszerű alkalmazott volt a társaságoknál.

„A cégeket ő működtette, ő irányította, ő rendelkezett az áruk vásárlásáról, eladásáról, ő rendelkezett a bankszámlák felett, ő gyakorolta a működtetői jogokat, a könyvelőket ő bízta meg. A bíróság a kihallgatott tanúk vallomása alapján arra a következtetésre jutott, hogy Stadler József vádlott az általa irányított gazdasági társaságok esetében rendelkezett az adóbevallások benyújtásáról, illetve ezt megelőzően a számlák könyvelésbe való beállításáról” – indokolt Kramolis Andrea, a Kecskeméti Törvényszék bírója.

Stadler József felmentésre számított az ügyben, nem érzi magát bűnösnek. „A bankban megbízott voltam? Hát talán ez annyira nem nagy bűncselekmény. Semmi olyan dolgot nem csináltam, ami törvénybe ütköző. Én ezért tartottam ezeket a magas képességű könyvelőket, meg kell nézni ezeket a könyvelőirodákat, érdekes módon ezeknél senkinek nem volt problémája” – mondta a vállalkozó.

Stadler József ügyvédje szerint már a vád is törvénysértő volt az ügyben. „A 309-es eljárásban ezeknek a gazdasági társaságoknak a tevékenységét már egyszer elbírálta a bíróság, tehát azt még egyszer elbírálni, az tulajdonképpen nagyon komoly eljárási szabálysértés” – hangsúlyozta Balázs László Tibor.

Az ítélet nem jogerős, Stadler József felmentésért, ügyvédje pedig hatályon kívül helyezésért fellebbezett, azaz az ügy újratárgyalását kéri.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!