2024. 05. 06. Hétfő Ivett, Frida napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:45

Mégsem él a határzár-szigorítás

,

2017. március 28., kedd 16:10, frissítve: kedd 16:36

Életbe lépése előtt részben felfüggesztette az Emberi Jogok Európai Bírósága a jogi határzár szigorítását.

A testület nyolc kiskorú és egy veszélyeztetett terhes nő tranzitzónába szállítását állította le. A testület április 10-ig adott időt a kormánynak, hogy megválaszoljon több kérdést is. Többek között arra kíváncsiak, hogy a tranzitzónában van-e képzett személyzet, lehetőség tanulásra, és rendelkezésre áll-e megfelelő orvosi ellátás. A kiskorúak fogva tartása miatt korábban az ENSZ gyermekalapja és az UNICEF is aggodalmát fejezte ki. A strasbourgi bíróság beavatkozását indítványozó Magyar Helsinki Bizottság szerint a hatályba lépett rendelkezések sértik az Alaptörvényt és az Emberi Jogok Európai Egyezményét.

„Az ügyfeleink 8,14 és 18 év közötti fiatalok, akik a fóti gyermekvédelmi intézetben vannak. Illetve egy súlyosan veszélyeztetett 6 hónapos terhes hölgy. Azt gondoljuk, hogy az ő szempontjukból nemcsak jogszerűtlen, de embertelen is lenne az, ha egy olyan zárt helyre kerülnek, ahol nem kapnak döntést arra, hogy fogva lesznek tartva. Holott az ő helyzetükhöz nem alkalmas egy fogvatartási hely. Ezért fordultunk a bírósághoz” – mondta Pardavi Márta, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke.

Bakondi György szerint még nem született semmilyen döntés annak a nyolc tinédzsernek és egy terhes menedékkérőnek az átszállításáról, akinek tranzitzónákba helyezését ideiglenes intézkedésként megtiltotta az Emberi Jogok Európai Bírósága. A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója azt mondta: a kedden hatályba lépett szigorítás 88 menekültügyi eljárás alatt álló személyt érint, ehhez jön még 23 kiskorú, akik a fóti gyerekvárosban élnek.

„Ez nem úgy van, hogy törvény, csettintünk, hanem úgy van, hogy egy hatósági határozat fog születni arról, hogy őt áthelyezik oda, ilyen még nem volt, semmilyen eljárás nem volt az ő ügyükben, még az új jogszabály szerint, de természetesen április 10-ig az első ügyben és április 5-ig a második ügyben válaszolni fog a magyar hatóság” – jelentette ki a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója.

Közeledtek az álláspontok

Munkacsoport felügyeli, hogy sérti-e az uniós jogot az életbe lépett megerősített határzár – mondta Pintér Sándor, miután a migrációs és belügyekért felelős uniós biztossal egyeztetett Budapesten. A belügyminiszter szerint közeledtek az álláspontok a magyar kormány és az Európai Unió között a jogi határzár szigorításáról, de azt elismerte, hogy a zöldhatáron történő átlépéseknek a kezelésében nincs egyetértés.

„Az álláspontok ma is közeledtek egymáshoz, és a biztos úr által felajánlott lehetőség azt jelenti, hogy nyárig, a nyári szabadságok megkezdéséig megtaláljuk az utat ahhoz, hogy közös álláspontot alakítsunk ki. Ebben bízunk. És az a pozitív tárgyalás, amelyet Dimitrisz Avramopulosz képviselt, úgy gondolom, megfelelő reménnyel tölt el bennünket, hogy az Európai Unió szabályainak megfelelően, az Európai Unió és a magyar érdekek összehozásával tudjuk megoldani ezt a problémát” – nyilatkozta Pintér Sándor.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!