2024. 05. 07. Kedd Gizella napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Beszállt a kampányba a Kétfarkú is

2017. február 2., csütörtök 19:00

Elkezdte kiragasztani az olimpiaellenes plakátokat a Magyar Kétfarkú Kutya Párt – a szervezet Facebook-oldalán számolt be a kampány indulásáról, amellyel a Momentum Mozgalom aláírásgyűjtését támogatják. A több mint tízmilliós költségvetés adományokból jött össze.

Nem a részvétel, a kiadás a fontos – hirdeti egy óriásplakát. A Magyar Kétfarkú Kutya Párt is csatlakozott az olimpiáról szóló népszavazási kampányhoz, több mint tízmillió forintot gyűjtött e célra. A referendum kiírását egyre többen támogatják aláírásukkal is.

– Én imádom az olimpiát, de azt szeretném, hogy az én véleményem is benne legyen. És ilyen körülmények között, ami ma jellemző akár Budapestre – tisztaság, tisztítás, mindennel el vagyunk maradva, és nem ez az első dolog az emberek életében.

– Nem az olimpiával van gond, hanem a város nincs fölkészülve rá?

– Pontosan erről van szó, sokkal másabb, fontosabb dolgok vannak itt az életben.

(Szabó András budapesti lakos)

A Hír TV úgy tudja: százezer körül járhat a szignók száma, a szervezők ezt a számot megdupláznák.

Egy HVG által rendelt friss közvélemény-kutatás szerint a budapestiek 60 százaléka támogatja, hogy az olimpia kiírásáról népszavazás döntsön. A Medián intézet adataiból az is kiderül, hogy a biztos szavazók többsége is visszavonatná a pályázatot.

„Szerintem még a fideszesek nagy része is azt gondolja, hogy van hová tenni azt a pénzt. Két napja voltam kórházban, és többen maguktól hozták fel, hogy amíg ilyen állapotban van az egészségügy, ilyen állapotban vannak a kórházaink, addig nem szabad több ezer milliárd forintot elkölteni egy nagyon kétes megtérülésű befektetésre. Úgyhogy szerintem nagyjából alakul a nemzeti egység, csak éppen nem az olimpia mellett” – nyilatkozta Tordai Bence, a Párbeszéd szóvivője.

A 2024-es magyar olimpiai pályázat látványtervei szerint az íjászverseny a Parlament előtt, a strandröplabda pedig a Városligetben lesz.

Baranyai Ákos, a Budapesti Olimpia Mozgalom szakértője Látótér című műsorunkban beszélt arról, hogy ha visszalép a játékok megszervezésétől Budapest, az ronthatja az ország hitelét.

„Körültekintés nélkül és – költői képpel élve – a magyar olimpia gondolatát áldozati bárányként szúrták szíven azt remélve, hogy ha nem lesz olimpia, akkor a rezsim majd összeomlik” – jelentette ki Baranyai.

Az olimpia ellenzői azonban a rendezés kolosszális költségeit bírálják. Az Index hívta fel a figyelmet arra, hogy csak a pályázat elkészítése tízmilliárd forintról indult, aztán a Budapest 2024 Zrt. mégis 50 százalékkal többet, azaz tizenötmilliárd forintos állami támogatást kapott, és ehhez további 731 millió forintyi pluszt számolt. A Társaság a Szabadságjogokért szerint az olimpia lehetőséget nyújt a közpénzek gyanús elköltésére.

„Adott esetben a nyílt eljárásból kivonják a tendereket, vagy az átláthatóságot kevésbé biztosító szabályokat kell alkalmazni, vagy megjelenik a jól ismert testreszabási gyakorlat, amikor olyan műszaki referenciákat kérnek, amelyeknek nem minden ajánlattevő tud megfelelni, és nem azért, mert nincsenek meg hozzá a kvalitásai, hanem azért, mert nem a testre szabott referenciákkal rendelkeznek, és nem ismerik a megfelelő embert” – mondta Koncsik Anita, a TASZ adatvédelmi és információszabadsági programvezetője.

Az Országgyűlés az Állami Számvevőszéket kérte fel, hogy nyújtson szakmai támogatást a pályázat előkészítőinek. Budapest még Párizzsal és Los Angelesszel van versenyben.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!