2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Két vendégházat is építhetett uniós pénzből az izsáki polgármester

,

2017. január 27., péntek 12:11, frissítve: vasárnap 13:49

Izsáki mintára épülhetett a fideszes polgármester karádi vendégháza is. Mindkettőt uniós pénzből húzta fel a politikus, és a vendégek mindkettőt hiába keresnék az internetes foglalási oldalakon, nyilvános elérhetőségük nincs. A Miniszterelnökség államtitkára azt ígéri, ha kiderül, hogy szabálytalanul jutott támogatáshoz egy pályázó, kamatostól visszafizettethetik vele az elnyert összeget.

Mondok József cége itt, a Balatonhoz közeli Karádon is épített egy vendégházat uniós pénzből. Az Index beszámolója szerint 2011-ben a Dél-balatoni Leader Vidékfejlesztési Zrt. pályázatán nyertek el 49,5 millió forintot. Az építtető az Agro-Wild Kft., amelynek tulajdonosa az izsáki polgármester, a céget pedig a fia vezeti. Nemcsak a helyiek, de a polgármester, Schádl Szilárd sem tud arról, hogy vendégházként üzemelne az ingatlan.

– Annyi tudomásom van róla, hogy megépült egy ilyen. De még az én regnálásom előtt történt az építkezés. Hogy milyen forgalma van, illetve hogy működik-e, arról sajnos nincs információm.

– Tehát akkor ugye vendégforgalmat, ha jól értem, nem is tapasztaltak.

– Egyelőre nem.

Az 1500 lelkes település polgármestere azt ígérte: megkérdezi izsáki kollégáját arról, hogy miként üzemel a szálláshely. Mondok József egyébként a saját településén is hasonló vadászházat épített – szintén uniós pénzből, és azt gyakorlatilag csak használja.

– Hát egyszerűen nem is tudom. Ott kéne élnem, laknom.

– Hát de ott lakik.

– Hát többnyire ott lakok. Szüleimnél vagyok én a … alatt.

– Bejelentve, de életvitelszerűen a vendégházban.

– Ott kell hogy legyek, igen.

Az EU hasonló szálláshelyekre azért ad pénzt, mert azzal a helyi turizmus fejlesztését, vagyis a gazdaságot kívánja támogatni. Ezért nemcsak azt ellenőrzi, hogy szabályosan épültek-e a hasonló vendégházak, hanem hogy azokat szabályosan is használják-e.

„Hogyha egy projektet átadtunk, utána kezdődik a fenntartási időszak. Ez azt jelenti, hogy valóban abban a funkcióban működik-e az ingatlan, ahogy azt a pályázatban vállalta a pályázó. Hogyha ez nem teljesül – ezt ellenőrzi most a Magyar Államkincstár –, akkor a pályázónak a korábban a részére megítélt és kifizetett támogatást a kamatokkal együtt vissza kell fizetnie” – nyilatkozta Csepreghy Nándor államtitkár.

A karádi vadászháznak egyébként – az izsákihoz hasonlóan – nincs nyilvános elérhetősége, pedig egy piaci alapon működő kereskedelmi szálláshelynél ilyesmi elképzelhetetlen. A Jobbik szerint egyértelmű, hogy a polgármester ezt az ingatlant is saját maga használja.

„A fideszes polgármester beköltözött a házba, és a sajátjaként tekint az ingatlanra. Éppen ezért a Jobbik Magyarországért Mozgalom bejelentéssel fordult a Bács-Kiskun Megyei Főügyészséghez” – közölte Szilágyi György, a párt országgyűlési képviselője.

A két vendégházra felvett uniós támogatás csaknem 85 millió forint.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!