2024. 05. 07. Kedd Gizella napja
Jelenleg a TV-ben:

Bercsenyi ejtőernyős huszárok

Következik:

Vezércikk 04:00

Botka kemény feltételei nehezítik a baloldali összeborulást

2017. január 24., kedd 15:55, frissítve: kedd 15:55

Hiába a szocialisták felhatalmazása, továbbra sem közelednek az álláspontok az ellenzéki pártok körében Botka László miniszterelnök-jelöltségéről. Szeged MSZP-s polgármestere kemény feltételeket szabott az indulásáért cserébe, ezzel ideiglenesen megnehezítve a baloldali összefogást.

„Természetesnek tartom, hogy néhány nappal egy új politikai helyzet előállása után mindenki automatikusan a korábbi álláspontját erősítette meg. A következő napokban, hetekben én megkezdem a tárgyalásokat a lehetséges szövetségesekkel, ehhez a Magyar Szocialista Párttól teljes körű felhatalmazást kaptam. Nem hinném, hogy a választópolgárokat az érdekli, hogy a politikusok hogyan alkudoznak, sokkal inkább fontos, hogy közös, egységes, kormányképes alternatívát tudjunk felmutatni” – fogalmazott korábban Botka László.

A tárgyalások lezárásáig nem kívánja a nyilvánosság előtt kommentálni a politikai partnerek nyilatkozatait a szocialista politikus. Pártjától ugyan teljes körű felhatalmazást kapott, több ellenzéki párt is jelezte: nem megfelelőek a megszabott feltételek.

Lukács Zoltán szerint a helyzet természetes. „Ezeknek a kis pártoknak speciális politikai érdekeik vannak, úgy gondolom, hogy ezeket bölcsen és nyugodtan kell tudni kezelni” – fogalmazott az MSZP-s országgyűlési képviselő.

Cáfolta a DK azokat a sajtóhíreket, miszerint Botka László nem látja szívesen Gyurcsány Ferencet a közös baloldali listán. Oláh Lajos szerint ez nem is lehet az MSZP érdeke. „A Magyar Szocialista Párt és Botka László egyszer sem jelentette ki, hogy Gyurcsány Ferenc nem lehet rajta ezen a listán. Úgy gondoljuk, hogy nem is lesz ilyen kijelentés, hisz Botka László egy demokratikus párt demokratikus vezetőjének nem mondhat olyat, hogy nem vehet részt a listán, amikor egyébként a szövetségét keresi, és közösen szeretnének indulni” – érvelt a Gyurcsány-párt országgyűlési képviselője.

Az Együtt korábban egyértelművé tette, hogy saját listát állít. A párt a februári tisztújításáig nem foglalkozik a lehetséges választási összefogással. „Jelen helyzetben az Együtt egyéb kérdésekről nem tárgyal. Nyilvánvalóan a tisztújító közgyűlés után az új elnökség az újonnan kialakult politikai helyzetről számos fontos kérdést tekintetbe vesz, tehát az a válaszom, hogy a kérdés pillanatnyilag nincsen az Együtt napirendjén” – jelentette ki Szelényi Zsuzsanna országgyűlési képviselő.

A Párbeszéd szerint az előválasztás lenne a legjobb eszköz, hogy kiderüljön: ki a legesélyesebb az adott egyéni körzetben. „Egyértelművé tettük, hogy akkor tudunk együttműködni a régi pártokkal, hogyha előválasztás keretében zajlik ez, hogyha nem hátsó szobákban való alkuk határozzák meg, hogy kik indulnak az egyes körzetekben, hanem az, hogy ki a legjobban beágyazott jelölt, kinek van legnagyobb esélye a győzelemre. A Párbeszéd ugyanis nyerni akar a 2018-as választáson, más megoldás nem érdekel minket” – hangsúlyozta Tordai Bende, a párt szóvivője.

Botka László és a szocialista párt elnöke a napokban tárgyal az ellenzéki pártok vezetőivel az együttműködés pontos forgatókönyvéről.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!