2024. 05. 07. Kedd Gizella napja
Jelenleg a TV-ben:

Bercsenyi ejtőernyős huszárok

Következik:

Vezércikk 04:00

Megegyezett a Heineken és a Csíki Sör

,

2017. március 27., hétfő 13:34, frissítve: hétfő 16:41

Véget ért a sörháború – megegyezett a Csíki Sör márkanév használatáról a Heineken és a Csíki Sör Manufaktúra. A kormány a saját sikerének tartja a lépést, ugyanakkor a holland cég vörös csillaga miatt kezdeményezett törvényt nem vonják vissza.

Először sörözött, aztán fenyegetett pénteken Lázár János a Csíki Sör gyárában. „Hogyha a Heineken nem mutat együttműködést és nem haladnak előre a tárgyalások, és nem lesz megegyezés, és továbbra is el akarják taposni vagy meg akarják fojtani az Igazi Csíki Sört, akkor a magyar kormány kezében még számos olyan eszköz van, amelyet készen állunk a magyar nemzet érdekében bevetni” – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Az Igazi Csíki Sör nevű cég hétfőn jelentette be, hogy megállapodtak a Heinekennel a márkanév használatáról. A felek minden peres ügyet megszüntetnek egymás ellen.

 

A Miniszterelnökség államtitkára a magyar kormány sikerének is tartja, hogy megegyeztek a sörgyártók egymással. Csepreghy Nándor ugyanakkor kiemelte: nem vonják vissza azt a lex Heineken néven emlegetett törvényt, amely megtiltaná, hogy kereskedelmi forgalomba kerüljön olyan áru, amelyen önkényuralmi jelkép látható.

„A parlament előtt lévő törvényjavaslat csak részben kapcsolódik ehhez a vitához, annak a törvényjavaslatnak meg kell várni a végét. A beterjesztő egyéni képviselőként Lázár miniszter úr volt, több képviselőtársával együtt. Az a vita végig fog menni a maga folyamatában, a két ügyet csak részben lehet összekötni egymással. Örülünk, hogy az egyik oka megszűnt az ügynek” – mondta az államtitkár.

A Jobbik kételkedik abban, hogy a kormány valóban a nemzeti érdekek miatt szállt szembe a holland sörgyártóval.

„Hogyha komolyan gondolták az önkényuralmi jelképek ilyen értelmű teljes tiltását, az üdvözlendő cél, vagy a Jobbik részéről is támogatható cél, ha azonban csak arról volt szó, hogy olyan személynek az üzleti érdeke fűződött ehhez, aki mondjuk korábban Orbán Viktorral ücsörgött egy futballstadion lelátóján, akkor az nyilván más fénytörésbe helyezi az eseményeket, és az nyilván a vállalhatatlan kategóriába helyezi ezt az intézkedést, még akkor is, ha egyébként kétségkívül fűződhetnek hozzá nemzeti érdekek” – fejtette ki Apáti István, a párt országgyűlési képviselője.

Az Atv.hu szerint a kormány most a brüsszeli vizsgálatot várja, de a kormányzati forrásuk azt állította, ha lesz törvény, a Heineken akkor is büntetés nélkül használhatja majd a vörös csillagot.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!