2024. 05. 06. Hétfő Ivett, Frida napja
Jelenleg a TV-ben:

Poltikai hobbista

Következik:

Radar 23:30

Vállalja az államfőjelöltséget Majtényi László

,

2017. január 4., szerda 15:54, frissítve: szombat 13:27

A volt ombudsman ezt délután jelentette be a Facebookon megjelent közleményében. A jogtudóst több ellenzéki kispárt, többek között a Liberálisok, a Párbeszéd és az Együtt is támogatja. Az egykori ombudsman eredetileg egy civil szervezet, a Magyar Szolidaritási Mozgalom jelöltje volt. Majtényi László szerint új alkotmányra, a jogállam helyreállítására, és a korrupció felszámolására van szükség.

Már 2016 végén kiderült, hogy a Fidesz ismét Áder Jánost jelölné az államfői posztra, a köztársasági elnök igent is mondott a felkérésre.

Az ellenzéki pártok viszont váltanának. A Magyar Szolidaritási Mozgalom Majtényi Lászlót jelölné, aki adatvédelmi biztosként tevékenykedett a Horn- és az első Orbán-kormány idején is. A jogtudós később az ORTT elnöki posztját is betöltötte.

Majtényi az utóbbi években több kormányellenes megmozduláson is részt vett, például a Milla rendezvényén is feltűnt.

A volt ombudsman közleményben jelezte, hogy vállalná a felkérést, az országgyűlési képviselőket arra kéri, hogy akkor támogassák, ha egyetértenek javaslataival, melyekben a szegénység, valamint a korrupció elleni fellépésre buzdít, és helyreállítaná a köztársaságot, amelyben független intézmények biztosítják a közhatalom gyakorlásának alkotmányos korlátait.

„Az alkotmányos hagyományainkhoz visszatérő demokratikus jogállam helyreállítása, amelyben a közhatalom kontroll alatt van és független ellenőrző intézmények biztosítják a jogok gyakorlását, és amely feltétel, minden előtt, egy új, olyan alkotmánynak az elfogadását, amelyet népszavazással erősítenek meg, és amely a társadalom szemben álló csoportjainak közös értékeit képviseli” – nyilatkozta Majtényi.

A szocialisták jó jelöltnek tartanák Majtényi Lászlót.

„Mi, a magunk részéről a következő elnökségi ülésen állást fogunk foglalni, és azt fogom kérni az elnökségtől, hogy támogassuk M.L. jelölését, és akkor értelemszerűen a frakció alá fogja ezt írni a támogató ívet” – reagált a párt elnöke, Molnár Gyula.

A Liberálisok sem zárkóznak el a volt ombudsman támogatásától.

„Én azt gondolom, nagyon fontos, hogy egy olyan személy, mint M.L., aki ennyire elkötelezett mind a jogállam, mind a demokrácia mellett, legalább esélyt kapjon arra, ha Majtényi vállalja, hogy egy ilyen típusú emberrel megmutathassuk az országnak, hogy van alternatívája annak, amit a Fidesz kínál Magyarországnak” – mondta a párt választmányi elnöke, Szabadai Viktor.

Az Együtt elnöke már korábban úgy nyilatkozott: készek támogatni Majtényi jelölését, hasonlóan a Párbeszédhez.

„Kiváló jelöltnek tartjuk, azt gondoljuk, hogy eddigi munkássága bizonyította, hogy a jog eszközével mindig az emberek igazáért harcolt. Nem mutatott soha, semmilyen párt felé elkötelezettséget, sőt, tulajdonképpen 2009-es lemondása ORTT elnöki pozícióról azért volt, mert szembement egy nagykoalíciós mutyival, illetve 2007-ben nemcsak az akkori ellenzék, hanem az akkor kormányoldalról is kapott szavazatokat, amikor ombudsmannak jelölték” – nyilatkozta Tordai Bence szóvivő.

A DK és az LMP egyelőre nem foglalt állást Majtényi támogatásáról.

„Az LMP ki fogja alakítani erről az álláspontját, én nem tudok ennél többet hozzátenni, mint ami eddig elhangzott” – mondta Heltai László, az LMP gazdaságpolitikai szakszóvivője.

A Jobbik viszont elutasítja Majtényi László személyét. Staudt Gábor szerint a korábbi ombudsman nem a civilek, hanem a baloldal jelöltje.

„Az fel sem merül, hogy a Jobbik Majtényi Lászlót támogatni tudja és az országos elnökségünk fog dönteni, hogy a Jobbik állít-e jelöltet, megnevez-e valakit” közölte Staudt Gábor képviselő.

A hivatalos jelöléshez legalább 40 országgyűlési képviselő ajánlása szükséges, ennyivel önmagában egyik ellenzéki párt sem rendelkezik.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!