2024. 05. 06. Hétfő Ivett, Frida napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Poltikai hobbista 22:40

Nem ütköznek ellenállásba az orosz kémek Magyarországon?

2017. március 21., kedd 16:34, frissítve: kedd 16:35

Fedett ügynököket telepíthettek az oroszok és a kínaiak Magyarországra a hamarosan záródó kötvényüzlettel. Az orosz titkosszolgálatok szabadon ténykedhetnek Magyarországon, mert a magyar politika fél Vlagyimir Putyintól, a Kreml urától. Két alapállítás abból az interjúból, amelyet az Index internetes portál készített a magyar kémelhárítás korábbi műveleti igazgatójával. A miniszterelnök cáfol, a Fidesz frakcióvezetője megkérdőjelezi a nyilatkozat komolyságát. A Gyurcsány-párt szóvivője hazaárulást emleget.

Nevét és arcát vállalva adott exkluzív interjút az Indexnek a magyar kémelhárítás korábbi műveleti igazgatója, ami szokatlan az ő szakmájában. Katrein Ferenc 2013-ban távozott a Nemzetbiztonsági Hivataltól – új nevén az Alkotmányvédelmi Hivataltól –, ahol a szélsőséges csoportok kockázatelemzésére szakosodott. A kémelhárítást is felelősnek tartja azért, hogy az orosz katonai hírszerzés magyar neonácikat használhatott fel dezinformációs célokra. A Magyar Nemzeti Arcvonalat a terrorelhárítás csak azután számolta fel, hogy a szervezet vezetője a gyanú szerint lelőtt egy rendőrtisztet tavaly októberben.

A volt titkosszolgálati vezető a letelepedési kötvényüzletet nemzetbiztonsági szempontból nagyon kockázatosnak minősítette. Mint mondta, harminc nap kevés a külföldi kérelmezők tisztességes átvilágítására. Hozzátette: az orosz és a kínai titkosszolgálatnak is megér 300 ezer eurót az, hogy fedett kémet telepítsen az Európai Unió egyik tagállamába.

A Hír TV salgótarjáni látogatásán kérdezte a miniszterelnököt a volt titkosszolgálati vezető nyilatkozatáról. „Olyan világban élünk, amikor tőlünk keletre, tőlünk nyugatra, délre és északra csupa olyan ország található, akinek vannak érdekei, amelyek Magyarországhoz fűződnek, kinek ilyen, kinek olyan, és mindenkinek vannak eszközei, amivel megpróbál érvényt szerezni, ezeknek az érdekeknek. Magyarország nem izoláltan él, és nem is lehet izolálni. Magyarországot megvédeni lehet, ehhez pedig egy dinamikus, alkalmazkodni tudó nemzetvédelmi rendszerre van szükség. Ezt mi fölépítettük 2010 után, és működtetjük, én is törődök ezzel a kérdéssel, elég sok időt visz el a munkából” – nyilatkozta Orbán Viktor.

A kiugrott titkos ügynökök legfontosabb nemzetközi ismertetője az, hogy mind halottak. Nem tudnak nyilatkozni. Ezt már a Fidesz frakcióvezetője mondta, aki egyben a parlament honvédelmi és rendészeti bizottságának elnöke. „Az Index-cikk, az egy baromság, és nem is akarok rá több szót vesztegetni, senkinek nincsen Magyarországon szabad terepe. Magyarország minden külföldi szándékkal szemben erőteljesen védekezik. A védekezés sikeréről értelemszerűen nem tudunk beszámolni, mert a legnagyobb baromság az, ha valaki azzal kísérletezik, hogy az általa lebuktatott ügynökök listáját nyilvánosságra hozza” – reagált Kósa Lajos.

A Gyurcsány-párt szerint Orbán Viktor orosz gyarmattá tette Magyarországot. „A DK szerint ha létezik hazaárulás, akkor az orosz kémek tömeges betelepítése kimeríti ez a fogalmat. A DK szerint Orbán Viktornak és kormányának a bukásuk után el kell majd számolniuk, hogy kiszolgáltatták az országot egy idegen hatalomnak és betelepítettek-e orosz kémeket Rogán Antal letelepedési kötvényeivel. A hazaárulás büntette soha nem évül el, és azok, akik orosz kézbe adják az országot, hosszú éveket fognak börtönben tölteni” – jelentette ki Gréczy Zsolt szóvivő.

A volt titkos ügynök az interjúban kitért arra a titkosszolgálati botrányra is, amely a Gyurcsány-kormány idejére esett. Megerősítette azokat a sajtóhíreket, amelyek szerint orosz titkos ügynökök hazugságvizsgálat alá vethették magyar kollégáikat. Az érintett titkosszolgálati vezetők ellen büntetőper indult, de első fokon felmentették őket a kémkedés vádja alól.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!