2024. 05. 08. Szerda Mihály napja
Jelenleg a TV-ben:

Komment

Következik:

Napi aktuális 06:00

Informátor

Informátor: A baloldali polgármesterek pofátlanul kihasználják a rendkívüli jogrendet

A Hír TV eheti Informátor című műsorában annak jártak utána, hogy mennyire okoz nehézséget az önkormányzatoknak befizetni a közösbe. Ellehetetleníti-e őket a járványügyi alaphoz való hozzájárulás.

  • Informátor: A baloldali polgármesterek pofátlanul kihasználják a rendkívüli jogrendet

A Medgyessy, Gyurcsány, Bajnai-kormányok idején nem csupán a kormányzat gazdálkodott felelőtlenül, a magyar települések önkormányzatainak túlnyomó többsége is eladósodott. 2010-ben az immár Orbán Viktor vezette kabinet látta, hogyha ez a pazarló magatartás folytatódik, akkor államcsőddel kell szembenézni az országnak. Éppen emiatt született meg az a döntés, amely fokozatosan, több lépésben konszolidálta, vagyis átvállalta a települések adósságait. 

A valós forrás nélküli fejlesztések azt eredményezték, hogy az önkormányzatok adósságspirálba keveredtek. 2010-re csődközeli helyzet állt elő. Az Orbán-kormány az utolsó pillanatban lépett közbe. 

Az 1400 milliárd forint iszonyatos összeg volt 2011 és 2014 között, amelyet ki kellett gazdálkodnia a magyar államnak, amellett, hogy nemcsak az önkormányzatok voltak nehéz anyagi helyzetben, hanem az egész ország - hangzott el.

Feleslegesen hisztizik a baloldal

 

A fenti összeget és helyzetet pedig érdemes összehasonlítani a járvány elleni védekezési alappal és a gazdaságvédelmi intézkedésekkel. Hetek óta azt hallani az ellenzék által vezetett önkormányzatoktól, hogy a kormány el akarja lehetetleníteni őket azzal, hogy most nekik is ki kell venniük a részüket a közös teherből, a nekik ebben az esetben minden önkormányzatot jelent. Lehet az baloldali vagy jobboldali vezetésű.

Az a közel kétezer milliárd forint, amit a kormány erre létrehozott annak a 95 százalékát a kormány úgy biztosítja, hogy a saját költségvetéséből csoportosít át forrásokat és mindösszesen alig 5 százalék az, amit a pénzügyi a pénzügyi szektornak, a multicégeknek, az önkormányzatoknak, illetve a pártoknak kell viselniük. Csakhogy pontos számot mondjak, ami az önkormányzati világot illeti ez 34 milliárd forint erejéig érinti a 2000-ből

– mondta el Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője az Informátor stábjának.

2000 milliárd forintnak a 34 milliárd forint másfél százaléka, azaz az országot sújtó teherből az önkormányzatok mindössze másfél százalékos részt vesznek ki. Emiatt van a hiszti. A kormányzat csupán egy kicsi segítséget és megértést kért az településektől, kerületektől.

Kocsis Máté arról is beszélt, hogy

az nem igaz, hogy egy nagyvárost elviselhetetlenül két vállra fektet a gépjárműadó elvonása. Ez például a tavalyi évben Budapest VIII. kerületében összesen 181 millió forint volt, tehát a teljes kerületi költségvetésnek a 0,7 százaléka. 99,3 százaléka ott marad az önkormányzatnál, ebben nem normális és hozzáértő polgármester nyilván nem örül neki, mert minden forrásra szükség van, de ebben a járványhelyzetben azt könnyű belátni, hogy a legeslegfontosabb az emberek élete és az egészség védelme

– hangsúlyozta a frakcióvezető.

Közkeletű félreértés vagy inkább manipuláció, esetleg hergelés a baloldalon, hogy az önkormányzatoknak pénzt kell befizetniük a védekezési alapba – tették fel a kérdés a műsorban.

Az eheti Informátorban az ellenzéki vezetésű városok és kerületek műhisztijei mellett arról is szó esett, hogy szinte nincs már olyan nyugati lap, televízió, online médium, amely ne számolt volna be arról, hogy a magyar parlament a koronavírus elleni védekezés miatt olyan törvényt fogadott el, amely most már tényleges autoriter rendszert alakított ki hazánkban. A független, objektív médiumokat és a brüsszeli bürokratákat sem érdekli, hogy valójában a baloldali polgármesterek azok, akik kihasználják a rendkívüli jogrend adta lehetőségeket.

Teljes adás:

Hír TV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!