2023. 12. 07. Csütörtök Ambrus napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Sport

Az ökölvívás nem kapta meg a NOB végrehajtó bizottsága támogatását

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó bizottsága az előzetes műsorból kihagyott három sportág közül az öttusa és a súlyemelés programba kerülését támogatja a 2028-as Los Angeles-i olimpiára, az ökölvívásét viszont nem.

  • Az ökölvívás nem kapta meg a NOB végrehajtó bizottsága támogatását

Thomas Bach, a NOB elnöke pénteken sajtótájékoztatón jelentette be a vb határozatait.

Az előzetes programról 2021 decemberében döntött a NOB, akkor három sportágat hagyott ki. Most a lovaglást akadályversenyre cserélő öttusa és a súlyemelés megkapta a végrehajtó bizottság támogatását.

"Ez nagyon jó hír. Én a kezdetektől fogva optimista voltam, mert a nemzetközi szövetség olyan javaslattal állt elő, amely mindenben megfelel a NOB elvárásainak. A sportág jövője szempontjából ez mindenképpen nagyon jó, új lehetőségeket teremt, miközben persze fáj a szívünk a lovaglásért" - mondta az MTI-nek Mizsér Attila, a Magyar Öttusa Szövetség (MÖSZ) főtitkára.

Hozzátette, az, ahogyan a változtatás elindult, botrányos volt, a semmiből történt meg, de a sportág megerősítése szempontjából jó döntés született a terjeszthetőség, az elérhetőség és a fenntarthatóság szempontjából.

"Ezek után nagyon bízom benne, hogy a közgyűlés majd megerősíti a végrehajtó bizottság döntését, ami hosszú távú stabilitást jelentene az öttusának" - hangsúlyozta.

Martinek János szövetségi kapitány is azt emelte ki, hogy ez nagyon jó hír a sportágnak, mert így az öttusának - a lovaglás helyett már akadályversennyel - van további olimpiai jövője.

"A legtöbb sportág működése azon múlik, hogy ott van-e az olimpiai programban" - fogalmazott, megemlítve azt is, hogy voltak pozitív jelek, érkeztek ilyen hírek, de csak akkor lehet megnyugodni, ha a végleges döntés megszületik.

A Nemzetközi Öttusa Szövetség (UIPM) közleménye Klaus Schormann elnököt idézte, aki szerint a javaslat sok ember 22 hónapig tartó csapatmunkájának eredményét tükrözi, amellyel a NOB-elnök kérésének eleget téve a sportág "kritikus reformját" hajtották végre az öt szám egyike, a lovaglás helyettesítésével.

"Kiemelt figyelmet fordítottunk a költségek és a sportág összetettségének csökkentésére, valamint arra, hogy a fiatalok és a nagyközönség számára vonzóbbá tegyük az öttusát" - fogalmazott. Hozzáfűzte: az akadályverseny nagyon népszerűnek bizonyult.

"Olyan termékünk van, amely óriási hozzáadott értéket jelent valamennyi jövőbeni olimpia rendezőjének, miközben tiszteletben tartja Pierre de Coubertin elképzeléseit, hogy a sportág egy komplett sportolót mérettet meg" - fejtette ki az UIPM első embere.

"Magyar szempontból ez azt jelenti, hogy megerősítették azt, amiben mi biztosak voltunk" - kezdte az MTI-nek adott értékelését Dobos Imre, a Magyar Súlyemelő Szövetség elnöke. Hozzátette "tökéletesen tisztában vagyunk vele, hogy a világbajnokság alatt a kongresszuson milyen programokat fogadtak el, és az eltelt időszakban, tehát Tokió óta milyen intézkedéseket hozott a világszövetség. Ennek alapján szerintem teljes mértékben várható volt, hogy a súlyemelés bent marad, arról nem is beszélve, hogy a súlyemelésnek az első alelnöke amerikai, ezért kizártnak tartottam, hogy egy rendező ország által alelnökölt sportágat ne erősítsenek meg az olimpián akkor, ha semmiféle probléma nincs vele."

A hazai szövetség vezetője kiemelte, hogy a tokiói ötkarikás játékokon és a legutóbbi világbajnokságon semmilyen doppingprobléma nem merült fel, elmondása szerint ebből látszik, hogy a NOB által elvárt lépéseket a nemzetközi szövetség megtette. Jelezte, a 2028-as szereplés szempontjából bíztató, hogy több korosztályos Európa-bajnok magyar versenyző van.

Az öttusával és súlyemeléssel szemben az ökölvívás nem kapta meg a végrehajtó bizottság támogatását, mert jelenleg nincs olyan nemzetközi szövetsége, amelyet a NOB elfogad partnernek. A korábban AIBA, jelenleg IBA nevű ökölvívó-szövetséget 2019-ben függesztette fel a NOB, ezzel kizárta a tokiói játékok boksztornájának rendezéséből, majd később úgy döntött, a párizsi olimpia ökölvívó versenyét és kvalifikációját sem rendezheti meg. A helyzet idén annyira elmérgesedett a két szervezet között, hogy a NOB júniusban - példátlan módon - az úgynevezett elismert státuszból az el nem ismert státuszba sorolta az Umar Kremljov által vezetett IBA-t. A sportágban tavasszal új szövetséget alapítottak az IBA-val szemben álló nemzetek az Egyesült Államok vezetésével, de a World Boxingot (WB) a NOB még nem ismerte el.

"Sosem fogok belefáradni abba, hogy elmondjam, mi akarjuk, hogy az ökölvívás ott legyen az olimpia műsorán" - fogalmazott pénteken Bach, utalva arra, hogy nem zárja ki a boksz szereplését Los Angelesben.

Bach azt is bejelentette hogy az amerikai szervezők által javasolt öt sportág, a flag football, a krikett, a lacrosse, a fallabda, illetve baseball/softball felvételét támogatja a vb.

A helyi szervezőknek először a tokiói játékok előtt volt lehetőségük arra, hogy sportágakat jelöljenek a programba, miután a NOB lehetőséget adott erre. A műsorba így felvett sportok nem válnak az olimpia állandó sportágaivá, csak az adott játékokon szerepelhetnek. Így például Tokióban rendeztek karate-versenyeket, de jövőre Párizsban nem fognak.

Az öt sportág közül az egykori brit birodalom területén népszerű krikett - melynek a rövidített, úgynevezett Twenty20 változata kerülhet műsorra - eddig egyszer, 1900-ban, míg a lacrosse nevű csapatjáték kétszer, 1904-ben és 1908-ban volt olimpián. Az amerikaifutball ütközésmentes változatának számító flag football ugyanakkor bemutatkozására készül, csakúgy, mint a fallabda. A baseball, és annak női változata, a softball ugyanakkor 2012 előtt többször is szerepelt a programban, a tokiói játékokon a szervezők kérésére került vissza.

Borítókép: Shutterstock

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Befogta a kritikusok száját Szoboszlai

Befogta a kritikusok száját Szoboszlai

Szalutált a szurkolók előtt a hosszabbításban szerzett gólja után Szoboszlai Dominik, aki eldöntötte a Sheffield United–Liverpool meccset szerda este a Premier League 15. fordulójában.
Kiosztotta Klopp az angol riportert + videó

Kiosztotta Klopp az angol riportert + videó

Szerda este Szoboszlai Dominik megszerezte második gólját a Premier League-ben. A magyar középpályás biztosította be az idegenbeli győzelmet a Sheffield United ellen, a Vörösök versenyben vannak a bajnoki címért.
Ki miatt szerepel gyengén a Fradi?

Ki miatt szerepel gyengén a Fradi?

Több mint egy hónapja nyeretlen a magyar labdarúgó-bajnokságban (NB I) a Ferencváros. Az új edző, Dejan Sztankovics először került hullámvölgybe, a szurkolókat pedig alaposan megosztja a szerb tréner.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!