2023. 12. 06. Szerda Miklós napja
Jelenleg a TV-ben:

A "Bihar grófja" Czárán Gyula

Következik:

Híradó 12:00

Belföld

Nézőpont Intézet: A magyar kormány kiemelten foglalkozna a meddőséggel küzdő párok segítésével

A felnőtt magyar társadalom 73 százaléka – közel 6 millió ember – jó döntésnek tartja azt, hogy a kormány a támogatási rendszer középpontjába családokat állította. Tízből nyolc ember (79 százalék) szerint az anyagi bizonytalanság hátráltatja leginkább a gyermekvállalást, 60 százalék szerint pedig egészségügyi okok játszanak ebben szerepet, melyet felismerve a magyar kormány a jövőben kiemelten kíván foglalkozni a meddőséggel küzdő párok támogatásával – hangzott el a Nézőpont Intézet népesedéspolitikával foglalkozó konferenciáján.

  • Nézőpont Intézet: A magyar kormány kiemelten foglalkozna a meddőséggel küzdő párok segítésével

Novák Katalin, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár előadásában hangsúlyozta, hogy az emberi élet nem lehet üzlet tárgya. A demográfiai mutatók negatív alakulása nem hungarikum. Magyarországon a nehézséget az is okozza, hogy a kedvezőtlen korfa miatt kevesebb fiatalnak kell több gyermeket vállalnia. 2001-hez képest 2016-ban 270 ezer fővel kevesebben voltak azok, akik koruknál fogva gyermeket tudnak vállalni. A kormány családpolitikai intézkedései azonban pozitív változásokat hoznak: a havi házasságkötések száma Magyarországon 40 éves csúcsot döntött. 2010 óta nőtt a termékenységi arányszám és a gyermekvállalási kedv is. A kabinet a GDP 5 százalékát fordítja családtámogatásra, ugyanakkor vannak még előrelépést igénylő területek: magas a termékenységi rés, 150 ezer pár meddőségi problémákkal küzd. Miután a kormány családpolitikájának egyik alapelve az, hogy minden vágyott gyermek megszülessen, így ezekkel a problémákkal a jövőben többet kívánnak foglalkozni – emelte ki Novák Katalin.

Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője előadásában kiemelte, hogy a jó gazdasági környezet, a javuló életszínvonal, valamint a kormány családpolitikai célkitűzéseivel való nemzeti egyetértés elősegíti a népesedéspolitikai célkitűzések elérését. Az intézet által készített közvélemény-kutatás azonban rámutatott arra, hogy továbbra is jelentős többség (79 százalék) szerint az anyagi bizonytalanság hátráltatja leginkább a gyermekvállalást. Sőt, tízből hat magyar szerint olyan egészségügyi problémák is közre játszanak ebben, mint a meddőség. Emiatt is látható az, hogy több gyermeket szeretnének a magyar emberek vállalni, mint amennyit ténylegesen fognak, még úgy is, hogy a terhességmegszakítások száma csökkent az elmúlt években – fejezte be előadását.

A konferencián elhangzott, hogy jelenleg minden 7. polgár, mintegy 300 ezer fő érintett a meddőség okozta problémákkal. A probléma kezelésére szükséges a szakma bevonásával a meddőségi ellátás körülményeit tisztázó protokollrendszer újra definiálása, illetve az ellátáshoz szükséges modern eszközrendszer biztosítása. A gyermekvállalás halogatásával szemben megfelelő ösztönzői rendszer kialakítására; átfogó és folyamatos országos meddőségi szűrési programokra; és a társadalom problémával kapcsolatos informálására is szükség van.

Enrica Gravotta, a Merck Európa, a Közel-Kelet és Afrika régióért felelős fertilitás tudományos igazgatója hangsúlyozta: a biológiai óra ketyeg, sokan 30 év fölötti korban szeretnének gyermeket vállalni, miközben a legproduktívabb időszak erre a 20 és 30 éves kor közötti egy évtized, ugyanis ebben a korban még magas a teherbeesés esélye, mely 30 éves kor után 20 százalék alá, míg 40 éves kort követően 5 százalék alá süllyed.

Dr. Sipos Miklós, a Semmelweis Egyetem Asszisztált Reprodukciós Centrumának igazgatója is elmondta, hogy az infertilitás világszerte népbetegségnek tekinthető. Az anyák gyermekvállalásának ideje folyamatosan kitolódik, a meddőség kialakulását elősegítő tényezők között a magas testtömeg-index, a dohányzás, és az életkor emelkedése is kiemelhető. A meddőség párokat érintő betegség, melyben a férfiak szerepe legalább akkora, mint a nőké. Emiatt a férfiak nemzőképességét is szükséges javítani, illetve nyomon követni.

A konferencia szakértői azt is sürgették, hogy az elavult, mintegy 22 éves, a meddőség kezelésére vonatkozó jogszabály-rendszert újítsa meg a kormányzat. Végül Dr. Toldy-Schedel Emil bejelentette, hogy a Merck gyógyszergyártó támogatásával az Egyházi Kórházak Egyesülése szűrő, oktató- és felvilágosító programot indít.

Novák Katalin: Gyorsabb, olcsóbb és mindenki számára elérhető lesz a meddőségkezelés

Nézőpont Intézet, Hír TV 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

A nap kérdése

A nap kérdése

Egyetért azzal, hogy politikai aktivistákat hívnak meg egyházi iskolákba?
David Pressman megint beleszállt Magyarországba

David Pressman megint beleszállt Magyarországba

David Pressman amerikai nagykövet ismét kioktatja a kormányt és Putyin-pártisággal vádolja és bírálja Orbán Viktort a hétfői, Magyar Külügyi Intézetben elmondott beszéde miatt egy, a szerkesztőségünknek eljuttatott levelében, amelyben az AmCham Patrons vacsoráján elmondottakat írták le.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!