2023. 12. 01. Péntek Elza napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:05

Belföld

Itt a beismerés: költségcsökkentés miatt született meg a méhlegelők „forradalmi” ötlete

Van egy helyzet és egy törekvés, ezek pedig összecsúsznak. A helyzet Budapest költségvetési helyzete: a főváros a csőd szélén áll, mintegy 80 milliárd forint hiányzik a költségvetéséből. Ez azt jelenti, hogy mint a legtöbb fővárosi cégnek, a Főkertnek sincs elég pénze az alapfeladatai ellátására sem – fogalmazott Kerpel-Fronius Gábor Momentumos főpolgármester-helyettes közösségi oldalán. Mint kiderült: a méhlegelők létrehozásával akarták elfedni az esőzések után hirtelen megnövekedett gazzal való küzdelmüket.

  • Itt a beismerés: költségcsökkentés miatt született meg a méhlegelők „forradalmi” ötlete

A törekvés az, hogy megújítjuk a budapesti zöldfelületek kezelését, az eddig megszokott módszereket modernebbekre cseréljük, igyekszünk a természetesebbhez minél közelebb álló, biodiverz felületeket kialakítani – írta közösségi oldalán Kerpel-Fronius Gábor Momentumos főpolgármester-helyettes, aki a főváros által kialakított méhlegelők között vont párhuzamot a fővárosi pénzhiány miatt. Mint írta: van egy helyzet és egy törekvés, ezek pedig összecsúsznak.

A helyzet Budapest költségvetési helyzete: a főváros a csőd szélén áll, mintegy 80 milliárd forint hiányzik a költségvetéséből.

Ez azt jelenti, hogy mint a legtöbb fővárosi cégnek, a Főkertnek sincs elég pénze az alapfeladatai ellátására sem

– ismerte be a főpolgármester-helyettes arra célozva, hogy alapfeladataikat sem képesek ellátni.

Bardóczi Sándor főkertész azt közölte: amikor belevágtak a vadvirágos rét programba akkor még nem sejtették, hogy az időjárás nem áll melléjük. Azaz szavaikból kiderül,

a főkertészt meglepetésként érte, hogy május többnyire csapadékos hónap.

– Azaz tudtuk a kockázatot, de ilyen a növényekkel való foglalatosság: ember tervez, időjárás végez.

A hatalmas esőzések miatt a FŐKERT elmaradt a kaszálással: minél zöldebb egy adott kerület, annál inkább.

Nehezen tudjuk elmagyarázni sokaknak, hogy nem mind méhlegelő, ahol most még nem érte utol magát a fűnyírás, a méhlegelőknek kijelölt területek a hatmillió négyzetméter FŐKERT által gondozott gyepnek csak a 4,5 százalékát teszik ki, s ennél jóval nagyobb terület van a kerületek fennhatósága alatt – szabadkozott a főkertész, aki egyúttal beismerte, hogy valóban ellepi a gaz a fővárost. Bardóczi megjegyezte: nos, ha esik az eső és nem süt a nap, akkor sokkal kisebb a virágzás.

Ami majd akkor indul be, ha már süt a nap. Ilyen a természet. Aztán ott van az a probléma is, hogy előre nem tudjuk, mi jön föl a kijelölt foltokon spontán – magyarázta a főkertész, hogy az eltervezett vadvirágos méhlegelők helyett miért csak derékig érő gazt látnak a budapestiek.

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!