2024. 05. 08. Szerda Mihály napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 00:10

Külföld

Twitteren szólt vissza egykori ügyvédjének Trump

Kedvenc internetes platformján, a Twitteren szólt vissza egykori ügyvédjének Donald Trump. Az amerikai elnök azt írta, hogy senkinek nem ajánlja Michael Cohen jogi szolgáltatását. Az ügyvéd ugyanis ellene vallott a bíróságon, azt mondta, hogy Trump még elnök-jelöltként személyesen utasította, hogy fizesse le szeretőit, hogy hallgassanak a kampány alatt. Közben egy másik perben bűnösnek találták Trump volt kampányfőnökét - a többi között - adócsalás miatt. A szenátusban pedig adásunkkal egy időben vita kezdődik az elnököt érintő jogi ügyekről.

  • Twitteren szólt vissza egykori ügyvédjének Trump

Kissé zavarban, de legalább szabadon távozhatott Donald Trump volt ügyvédje a manhattani bíróságról kedd délután.

Michael Cohen 8 vádpontban vallotta magát bűnösnek, köztük adócsalásban és tiltott kampányfinanszírozásban. 65 év börtönre számíthatott volna, de vádalkut kötött az FBI-al, amivel 5 év 3 hónapra rövidítette a büntetését. Cserébe mindenben Donald Trump ellen vallott.

Azt mondta, elnökjelöltként Trump személyesen irányította annak a pornósnak a lefizetését, akivel a felesége terhessége idején volt viszonya. Nem is a viszony, vagy a lefizetés volt a gond, hanem hogy a pénz a kampányköltségvetésből származott, amiből a törvény szerint nem költhettek ilyesmire. Cohen szerint Trump ezt is pontosan tudta.

Nagyon komoly vádakról van szó, amik mögött ráadásul hosszas hazudozás és félrebeszélés húzódik. Súlyosbítja a helyzetet, hogy a visszaéléseket egy ügyvéd követte el, pont egy olyan ember, akinek tisztában kellett volna lenni a tisztességesség és őszinteség követelményével. Ehelyett az elkövetők úgy tettek, mintha a törvény felett állnának - mondta a helyettes ügyész.

Trump az ügyvédje mellett a korábbi kampánytanácsadója miatt is aggódhat. Paul Manafortot egy párhuzamosan zajló perben kedden ítélte majdnem 80 év börtönre a bíróság, banki- és adócsalások sorozata miatt. 18 vádpontból 8-at bizonyítottak az oroszok bizalmi emberének tartott Manafortra, azt viszont nem sikerült bizonyítani, hogy a tanácsadó lett volna az összeköttetés Trump kampánystábja és az oroszok között, így ebből a szempontból az elnök fellélegezhetett.

Sajnálom Paul Manafortot. Annak idején Bob Dole-lal és Ronald Reagannel is dolgozott együtt. Rengeteg emberrel. Most meg ez lett a vége. Nem ez volt a cél, nekem elhihetik. De ez az eljárás se tudta bizonyítani, hogy bármi köze lett volna az orosz választási befolyásoláshoz. Tehát ez az egész egy boszorkányüldözés - mondta az elnök.

Majd arra a kérdésre, hogy mit gondol a másik ügyről, Michael Cohen vádalkujáról, Trump inkább otthagyta a sajtót és elindult az autójához. Az elnök komoly bajban van Micheal Cohen vallomása után. Ha ugyanis egykori jobbkeze bűnös a hallgatási pénzek kifizetésében, az komolyan felveti az ő jogi felelősségét is.

Olyan csatornákon keresztül fizette ki ezeket a hölgyeket, amelyek úgy néz ki foltot hagyhatnak rajta. Ráadásul a közvetlen érintettségét, a személyes irányítását vetik fel, ha ez így van, akkor az már egy impeachment, tehát egy politikai elmozdítási kísérletre elég ügyre elég lehet a kongresszusban, ha annak a többsége nyilván elfogadja ezt - mondta el Kaló Máté, Amerika szakértő.

A novemberi időközi választás után ez komolyan felmerülhet, addig pedig az egész történetben egy újabb csavart hozhat, hogy Michael Cohen hajlandó beszélni arról, hogy Trump tudott arról, hogy kampánycsapata összejátszott az oroszokkal, ez pedig az amerikai törvények szerint hazaárulásnak minősül.

Közben vádat emeltek egy Donald Trumpot támogató republikánus képviselő ellen. Duncan Hunter és felesége - a vád szerint - a kampány-támogatásokat személyes célokra használták, és ezt hamis könyveléssel próbálták leplezni. A San Diego-i republikánus képviselő 10 éve dolgozik a képviselőházban, és 2016-ban az elsők között biztosította támogatásáról Donald Trumpot.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!