2024. 05. 24. Péntek Eszter, Eliza napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:05

Külföld

A közel-keleti konfliktus kirobbanása óta folyamatosak a zavargások az olasz egyetemeken + videó

Nagyszabású megmozdulásra készülnek Olaszországban a palesztin-párti diák-tüntetők. Itáliára is átterjedt a diákok lázadó hangulata. A közel-keleti konfliktus kirobbanása óta folyamatosak a zavargások az olasz egyetemeken, most azonban hosszútávú megmozdulásra készülnek.

  • A közel-keleti konfliktus kirobbanása óta folyamatosak a zavargások az olasz egyetemeken + videó

Sátortábort építenek a Bolognai Egyetemen. Az intézmény diákjai bejelentették csatlakoznak a palesztin fiatalok jogaiért küzdő nemzetközi összefogáshoz, mely az USA-ban, Franciaországban, és Nagy Britanniában a közelmúltban kezdődött és egyre erőszakosabb formát ölt.

A Bolognai Egyetem kertjében közel harminc sátrat állítottak fel a dákok, melyeket palesztin zászlókkal vettek körül. Nagyszabású és hosszantartó megmozdulásra készülnek. Nem pár órás, hanem napokon át tartó demonstráció a céljuk. Azt tervezik, hogy az elkövetkező napokban olyan személyiségeket hívnak meg, akik hangot adnak a palesztin nép szenvedésének.

A sátortábor felállítása valójában előkészület a május 15 -én esedékes Nakba-gyásznapra való megemlékezésre. Várhatóan aznap több olasz egyetemen is összehangolt palesztin -párti tüntetésre kerül sor. A megmozdulások részt vesznek palesztin és más nemzetiségű fiatalok is.

Elképzelhető, hogy a Bolognai Egyetem sátortábor állítását több olasz felsőoktatási intézmény is követni fogja, feszültség robbanhat ki más nagyvárosban is. A felsőoktatási intézményeken növekvő zavargások miatt az egyetemekért és kutatásokért felelős miniszter Anna Maria Bernin javasolta, hogy rendőrségi védelmet rendeljenek el a megmozdulások helysínén.

Erről azonban még nem hozott döntést a belügyminisztérium. A tárcavezető hangsúlyozta a véleménynyilvánításhoz mindenkinek joga van az erőszak és a pusztítás azonban nem teheti be (a lábát) az olasz egyetemekre.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!