2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Ottó 19:30

Külföld

Észak-Korea újabb rakétákat lőtt ki

Észak-Korea újabb két rövid hatótávolságú rakétát lőtt ki a Japán-tengerre. A dél-koreai hírügynökség szerint 500 kilométeres hatótávolságú Scud rakétákat teszteltek.

Észak-Koreában pár nappal ezelőtt három hasonló rakétát lőttek ki. A lövedékek nem okoztak kárt, a dél-koreai védelmi minisztérium ennek ellenére egyértelmű provokációnak tekinti a történteket. A rakétakísérletek erődemonstrációnak számítanak a kínai elnök július eleji, dél-koreai látogatása előtt. Az eset miatt Japán is tiltakozott.

Észak-Korea ismét megszegte az ENSZ-szankciókat az újabb két rakéta kilövésével. A rakétákat ezúttal is a Japán-tengerhez közeli Vonszan városából indították, néhány nappal ezelőtt három kísérletet hajtottak itt végre. A dél-koreai védelmi minisztérium szerint a most kilőtt rakéták a Japán-tengerbe csapódtak, és nem okoztak károkat. Ennek ellenére egyértelmű provokációnak tekintik a rakéták kilövését.

„Észak-Korea több rakéta kilövésére alkalmas állást használt, és minden alkalommal növeli a hatótávolságot” – adott hangot aggodalmának Kim Min-Szeok. A szöuli védelmi minisztérium szóvivője szerint Észak-Korea új kilövő állásokkal kísérletezik, hogy lépést tarthasson Oroszországgal és Kínával. Ezért valószínűleg nem véletlen, hogy a rakétakísérleteket a kínai államfő közelgő dél-koreai látogatása előtti napokra időzítették.

Az akció Japánnak sem tetszik. „A rakéták indítása egybeesik azokkal a tárgyalásokkal, amelyek Japán és Észak-Korea között humanitárius kérdésekben kezdődtek. Ez nem kedvez Észak-Koreának” – nyilatkozta Onodera Icunori japán védelmi miniszter.

A mostani erődemonstráció azzal hozható összefüggésbe, hogy a kínai elnök csütörtökön Szöulba utazik. A két ország közötti megbeszélések egyik megkerülhetetlen témája lesz az észak-koreai atomprogramról szóló tárgyalások folytatása. Ez az első alkalom, hogy kínai vezető Dél-Korea meghívására utazik a távol-keleti országba, szakértők szerint a látogatás azt jelzi, hogy Kína sem nézi jó szemmel Észak-Korea akcióit.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!