2024. 06. 23. Vasárnap Zoltán napja
Jelenleg a TV-ben:

Poltikai hobbista

Következik:

Napi aktuális 04:40

Külföld

Az új ukrán törvény nagyon kevés kibúvót ad a fiatalok számára a katonai szolgálat elkerülésére

A ma (május 18-án) hatályba lépett új ukrajnai mozgósítási törvény kibővítette a mozgósítás alól halasztást kapó férfiak kategóriáit, más esetben azonban halasztási jogokat vont meg. A mozgósítás alól továbbra is számos indokkal kérhető végleges vagy átmeneti felmentés.

  • Az új ukrán törvény nagyon kevés kibúvót ad a fiatalok számára a katonai szolgálat elkerülésére

Május 18-án új mozgósítási törvény lépett hatályba Ukrajnában – írja az Unian hírügynökség. Megszűnt például a korlátozott alkalmassági kategória. Az ilyen státuszú férfiak tehát elveszítik a halasztást, újra fel kell keresniük az orvosi bizottságot, amely alkalmasnak vagy alkalmatlannak nyilvánítják őket a szolgálatra.

A háború kitörése után a sorköteles korú férfiak halasztást kérhettek, ha felsőoktatási intézménybe jártak. Az új törvény hatályba lépésével azonban a hallgatók egy része mozgósítható lesz. Most csak a nappali vagy kéttagozatos hallgatók, valamint a korábbinál magasabb iskolai végzettségben részesülők kapják meg a halasztást. Ez azt jelenti, hogy a második vagy harmadik felsőoktatási képzést igénybe vevők már nem kapnak halasztást, ahogy a levelező tagozatra járók sem. 

A hadkötelezettség korhatárának leszállítása miatt a 25 és 26 éves férfiak elvesztik halasztási jogukat.

Ezenkívül az új törvény értelmében a sokgyermekes szülők is elveszítik a halasztást, ha tartásdíjhátralékuk van. A sorozóbizottságok hozzáférhetnek az adósok nyilvántartásához.

teljes cikk a Világgazdaság honlapján olvasható.

Fotó: AFP

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Szélesvásznú történelem: Szerelem + videó

Szélesvásznú történelem: Szerelem + videó

1971-ben Darvas Lili, Törőcsik Mari és Darvas Iván főszereplésével, Makk Károly rendezésében mutatták be a Cannes-ben a zsűri nagydíjával is kitüntetett Szerelem című filmet. A Szélesvásznú történelem adásában Bencze Ilona Jászai Mari-díjas színművésznővel és Lukácsy György filmkritikussal beszélgettünk a magyar filmtörténelem egyik legfontosabb alkotásáról.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!