2021. 12. 04. Szombat Borbála, Barbara napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk - Olvasunk a sorok között

Következik:

Vezércikk - Olvasunk a sorok között 06:00

Külföld

Biden: az Egyesült Államok 102 millió dollárral támogatja a délkelet-ázsiai országokat

Az Egyesült Államok 102 millió dollárral támogatja a Délkelet-ázsiai országokat, hogy ezzel is segítse a koronavírus járványból való kilábalást, az éghajlatváltozás okozta nehézségek kezelését és a gazdasági növekedés előmozdítását - jelentette be kedden Joe Biden amerikai elnök, a Délkelet-ázsiai Országok Szövetsége (ASEAN) virtuális csúcstalálkozóján.

Biden az ASEAN-t "alapvető fontosságúnak", valamint "összetartó kapocsnak" nevezte az indiai-csendes-óceáni térség regionális szerkezete és a térség biztonsága szempontjából. "Azt szeretném, ha mindannyian közvetlenül tőlem hallanák, mekkora fontosságot tulajdonít az Egyesült Államok az ASEAN-nal való kapcsolatának" - fogalmazott az elnök.

Biden emellett kiemelte az Egyesült Államok és a szövetség közötti együttműködés bővítésére irányuló erőfeszítéseket az egészségügy, az éghajlatváltozás, az energetika, a közlekedés, valamint a nemek közötti esélyegyenlőség terén. Az elnök megismételte, hogy országa 40 millió adag Covid-19 elleni oltóanyagot és több mint 200 millió dollár sürgősségi segélyt biztosít az ASEAN-tagállamoknak, hozzájárulva a koronavírus elleni küzdelemhez.

A kedden felajánlott, több mint 100 millió dolláros pénzügyi kötelezettségvállalás az Egyesült Államok és az ASEAN közötti stratégiai partnerség kiterjesztését célzó új kezdeményezésekre irányul. Szakértők szerint a Biden-adminisztráció külpolitikája nagy részében Kínára összpontosít, és azon fáradozik, hogy növelje az Egyesült Államok jelenlétét a csendes-óceáni térségben.

A Fehér Ház beszámolója szerint az amerikai elnök a virtuális találkozón beszélt a mianmari helyzetről is, és "felszólította az ország katonai rezsimjét, hogy haladéktalanul vessen véget az erőszaknak, bocsássa szabadon az igazságtalanul fogva tartott embereket, és térítse vissza Mianmar a demokrácia felé vezető útra."

A múlt héten a Délkelet-ázsiai Országok Szövetsége bejelentette, hogy kizárja a juntát vezető Min Aung Hlaingot a tíztagú tömb következő csúcstalálkozójáról. A szervezet azzal indokolta döntését, hogy a mianmari vezetés nem tartotta be az ASEAN égisze alatt áprilisban született megállapodást, amelyben ígéretet tett arra, hogy véget vet az erőszaknak, beengedi a humanitárius segélyeket, és tárgyalásokat kezd az ellenzékkel.

A volt Burmában a februári katonai hatalomátvétel óta több mint ezer civilt öltek meg, és több ezer embert vettek őrizetbe a biztonsági szervek az ENSZ adatai szerint. A katonai puccs és a hadsereg durva fellépése széles körű nemzetközi tiltakozást váltott ki, és az ASEAN-ra is komoly nyomás nehezedik, hogy ne csak nyilatkozatokkal, hanem tényleges intézkedésekkel is jelezze, hogy elítéli a mianmari vezetést.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrisebb híreink

Műsorok

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

Kitiltják az oltatlanokat

Észak-Rajna Vesztfália tartomány legnagyobb városában, Kölnben van tudósítónk, Zöldhegyi Katalin.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!