2024. 05. 30. Csütörtök Janka, Zsanett napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:45

Belföld

Hibákat és értelmetlenségeket tartalmaz a Publicus Intézet felmérése

Zavaros ábrákat, lehetetlen számokat tartalmaz a Publicus Intézet hétfőn megjelent közvélemény-kutatása a pártok pillanatnyi népszerűségéről. A Népszava grafikonjában 115 százalék a pártok támogatottságának összessége, miután a biztos szavazó pártválasztókhoz sorolták a bizonytalan szavazókat is. A Publicus honlapján látható ábrán pedig 101 százalék ugyanennek a kategóriának a végeredménye. Tehát sehol sem jön ki a matek, ami kétségeket ébreszt a felmérés komolyságában.

  • Hibákat és értelmetlenségeket tartalmaz a Publicus Intézet felmérése

A pártok támogatottságáról készített, hétfőn közzétett felmérés adatait illusztráló grafikonok mind a megrendelő újság, a Népszava, mind a Publicus honlapján számszaki hibákat, illetve értelmetlenségeket tartalmaznak.

A Népszava infografikájában a biztos szavazó pártválasztók kategóriáját ábrázolják, és ha összeadjuk az egyes oszlopok számait, akkor 115 százalék jön ki, ami természetesen lehetetlen. A hiba abból ered, hogy a lap munkatársai a 18 százaléknyi bizonytalan szavazót is ide sorolták, ami eleve értelmetlen, mert éppen a biztos szavazó pártválasztók kategóriájáról van szó. De ha kivesszük a bizonytalan szavazók eredményét az egészből, akkor csak 97 százalékot ad ki a pártok támogatottságának összessége, tehát így sem jön ki a matek, hiszen értelemszerűen a végeredmény csak száz százalék lehet. 

De nem csak a Népszava követett el fatális hibát, maga a kutató cég is jelentősen megnehezítette az eligazodást az újságírók számára. 

A Publicus honlapján ugyanis egy nagy grafikonon szemléltették az összes mérési kategóriát, tehát az összes megkérdezettet, a biztos szavazókat, valamint a biztos szavazó pártválasztókat. Az egyes pártok nevei fölött így három oszlopdiagram látható, viszont a sor végén ott van a „bizonytalan szavazó” kategória is, amely fölött csak két oszlop található, hiszen a „biztos szavazó pártválasztó” kategória a bizonytalanok körében önellentmondás lenne. A Népszava munkatársai ezt nem vették figyelembe, egyszerűen hozzácsapták a saját grafikonjuk készítésekor a biztos szavazó pártválasztókhoz a 18 százaléknyi voksolót, akik ugyan biztosra mondják, hogy most vasárnap elmennének választani, de még nem tudják, hogy melyik pártra húznák be az X-et. 

teljes cikk a Magyar Nemzet honlapján olvasható.

Fotó: Facebook

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!