2024. 05. 01. Szerda Fülöp, Jakab napja
Jelenleg a TV-ben:

Budapest retró 1.

Következik:

CPAC Magyarország 2024 04:00

Magyarország élőben

György László: Ahhoz, hogy semmi ne változzon, mindennek változnia kell

Vannak a magyar gazdaságnak olyan versenyképes szektorai, amelyek a válság előtti is „éhezték” a munkaerőt, a kormány hagyta „lélegezni” a magyar munkaerőpiacot, ennek hatására az nem válságba került, hanem átalakult, így lehetséges az, hogy Magyarországos 2020 decemberében valamivel többen dolgoztak, mint 2019 decemberében. Erről György László, az Innovációs és Technológiai Minisztériumgazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára kedden beszélt Magyarország élőben című műsorunkban. A közgazdász arról is beszámolt, hogy a megváltozott gazdasági környezet, milyen kihívások elé állítja az országot és erre milyen választ ad a gazdaságújraindítási akcióterv.

  • György László: Ahhoz, hogy semmi ne változzon, mindennek változnia kell

György László Földi-Kovács Andrea műsorvezetőnek példaként elmondta 26 ezerrel többen dolgoznak az IT szektorban, 20 ezerrel többen dolgoznak a tudományos tevékenységek területén.

A világon egyedülálló módon indítottunk kutatói, fejlesztői és innovatív munkakörökben dolgozók számára bértámogatást

– tette hozzá.

Arra a felvetésre, hogy Orbán Viktor miniszterelnök szerint a 2008-as válságához képest sokkal stabilabb állapotban érte a koronavírus-járvány az országot, György László emlékeztetett,

2010 óta olyan patrióta gazdaságstratégiát vall Magyarország, amelynek része az, hogy amit itthon elő tudunk állítani, az állítsuk elő itthon és úgy növekedjünk, úgy növekedjenek a bérek, a magyar gazdaság teljesítménye, a foglalkoztatás, hogy azt a magyarok erejéből, munkájával és ha szükséges persze, akkor külföldi tőke bevonásával tegyük.

Az államtitkár kitért arra is, hogy 2013 után úgy tudott növekedni a magyar gazdaság, hogy csökkent az államadósság, valamint a külső adósságállomány is.

Hozzátette, a baloldali kormányokkal ellentétben nem megszorítások történtek, hanem adócsökkentés, soha nem látott mértékben nőttek a családtámogatások, a vállalkozások tartalékai a költségvetés felhalmozott tartalékai és a gazdaságvédelmi akcióterv mind azok mind hozzájárultak ahhoz, hogy most annyian dolgoznak Magyarországon, mint a válság előtt.

A további kihívásokkal, a megváltozott gazdasági környezettel kapcsolatban az államtitkár úgy fogalmazott, ahhoz, hogy semmi ne változzon, mindennek változnia kell, hiszen

a XXI. század gazdaságszerkezete teljesen másképpen néz ki, mint XX. századé.

Példaként hozta fel a digitalizáció, a robotika és a mesterséges intelligencia átalakító hatását a munkahelyekre.

Ahhoz, hogy a jövőben is legyen a magyaroknak munkája ezeket a strukturális átalakulásokat a gazdaságban el kell indítani és végre kell hajtani, erről szól a gazdaságújraindítási akcióterv harmadik szakasza, amely majd nyáron kezdődik, ennél is fontosabb az áprilisban kezdődő második szakasz. Több mint 1500 milliárd forintot szánunk az egyetemek fejlesztésére, mert azt szeretnénk, ha a tudás szentélyei vonzóak lennének

– fűzte hozzá György László.

Teljes beszélgetés: 

HírTV

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!