2024. 05. 24. Péntek Eszter, Eliza napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Hírek 17:00

Belföld

Kiderült: ezért mérnek összevissza a balos közvélemény-kutatók

A választások közeledtével ismét előtérbe kerültek a közvélemény-kutatók, akik elvileg képesek előre jelezni egy-egy voksolás eredményét. A baloldalon megjelent Magyar Péter miatt most különösen nagy figyelem hárul a balos intézetekre, amelyek a logika szerint a legjobban tudják felmérni, hogy a baloldalra szavazó magyarok kiket támogatnak.

  • Kiderült: ezért mérnek összevissza a balos közvélemény-kutatók

Ennek ellenére az elmúlt hetekben publikált kutatásokból kiderült, hogy a baloldal intézményei összevissza mérnek, a legnagyobb különbség a DK–MSZP–Párbeszéd és Magyar Péter pártjának (Tisza párt) támogatottságában mutatkozott – írja a Magyar Nemzet.

A Závecz kutatása szerint Gyurcsányék a favoritok az ellenzéki térfélen, az Iránytű Intézet viszont Magyar Péteréket mérte 26 százalékra, egy ilyen választási eredménnyel egyből ők válnának a legnagyobb ellenzéki párttá. 

Miután az Iránytű méréséről Magyar Péter egy választási műsorban már kikottyantotta, hogy előre megkapták a számokat, a Magyar Nemzet érdemesnek találta megvizsgálni, hogy mely balos pártok, politikai szereplők pénzelnek egyes intézeteket. 

DK-s önkormányzatok is előszeretettel rendelnek Závecz-kutatást

A Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézetet (ZRI) régóta baloldalra soroljuk. A Závecz Research a baloldal kampánystábjának is dolgozott a 2022-es országgyűlési választás előtt:

a központi kampánystáb megrendelésére február végén Závecz Tibor közvélemény-kutató cége és a Republikon Intézet végzett méréseket a billegő körzetekben, amelyek eredményeit a pártok március 15. körül kapták meg

– írta korábban a Telex.

Mint azt a Magyar Nemzet annak idején megírta: a Závecz Research több baloldali önkormányzattal is szerződésben áll (Zugló, XV. kerület, II. kerület, VII. kerület), de a pártok is előszeretettel alkalmazzák Závecz Tibor cégét. 

A Párbeszéd 2018–2022 között 12,1 millió forintos megbízást kötött a közvélemény-kutatóval. Továbbá az MSZP például 2018-ban 3,3 millió forintért rendelt kutatást a cégtől. A DK-s Cserdiné Németh Angéla által vezetett XV. kerület 2020-ban bruttó 2,2 millió forint összegű megbízást kötött Závecz Tibor cégével egy 600 fős kutatáshoz.  

Szintén ebben az évben az ugyancsak DK-s, Niedermüller Péter által vezetett kerület is szerződést kötött a ZRI-vel: a bruttó négymillió forint összegű szerződés célja egy VII. kerületi problématérkép felállítása volt. 

Ugyanebben az évben a zuglói önkormányzat közel 1,2 millió forint összegű szerződést kötött a Záveczcel, amely a kerületi lakosok médiahasználati szokásait vizsgáló kutatásra vonatkozott. 2021-ben a szintén szocialista polgármester vezetése alatt álló II. kerület önkormányzata 2,5 millió forint összegű szerződést kötött az ZRI-vel egy közvélemény-kutatás elkészítésére. 

2023 májusában a DK-s vezetésű Újbuda Önkormányzata 3,6 millió forint + áfa összegben rendelt közvélemény-kutatást a Závecztől. 

A Jobbiktól a Momentumhoz pártolt át az Iránytű

Az Iránytű Intézet több alkalommal is szerződést kötött a Jobbik frakciójával: az intézet 2018-ban 57 975 500, 2019-ben 80 479 900, 2020-ban 75 692 000, 2022-ben pedig 53 340 000 forintot kapott a párt képviselőcsoportjától. 2018 és 2022 között tehát összesen 267 487 400 forint összegű megbízást nyert el az Iránytű Intézet a Jobbiktól.

A teljes cikket a Magyar Nemzet Online-on olvashatják. 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Magyarország zázlóshajóvá vált + videó

Magyarország zázlóshajóvá vált + videó

Szijjártó Péter rámutatott: "Az itt dolgozók száma meghaladta a százezret, ami azt jelenti, hogy öt éven belül megduplázódott, az elmúlt öt év alatt megduplázódott, az üzleti szolgáltató központban dolgozó magyar emberek száma."
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!