2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Vezércikk 06:00

Külföld

Vakcinaútlevél: Az orosz és kínai oltást is elfogadhatja az Unió

Brüsszelből kiszivárogtatott dokumentumok alapján az Európai Bizottság azt javasolja, hogy az európai vakcinaútlevél kiadásakor fogadják el a kínai és orosz vakcinákat is. Korábban nemcsak a magyarországi ellenzék, de brüsszeli hivatalnokok is azzal fenyegettek, hogy aki nem a közös uniós vakcinabeszerzésből származó oltást, azaz orosz vagy kínai oltást kap, az nem kaphat vakcinaútlevelet, így még az Európai Unión belül sem utazhat majd szabadon.

  • Vakcinaútlevél: Az orosz és kínai oltást is elfogadhatja az Unió

Megadta magát az Európai Bizottság, amely korábbi álláspontjával szemben azt javasolja az Unió vezetésének, hogy az orosz és kínai vakcinát is fogadják el a közös uniós oltási igazolás vagyis a vakcinaútlevél kiállításakor. Ez áll azokban a Brüsszelből kiszivárogtatott dokumentumokban, amelyet a Bloomberg hírügynökség hozott nyilvánosságra.

A Bizottság a jövő héten fogja ismertetni a koronaútlevéllel kapcsolatos terveit, amiről a tagállamok vezetői jövő heti csúcstalálkozójukon dönthetnek majd.

Az orosz és kínai vakcinák engedélyezését a leghangosabban a mediterrán országok követelték, amelyek gazdasága összeomlana ha a második nyári szezonban is elmaradnának a turisták, jöjjenek ők az Unión belülről vagy akár azon kívülről, függetlenül attól, hogy milyen vakcinával oltották őket.

Üdvözölte az Európai Bizottság javaslatát Hidvéghi Balázs Brüsszelben. A fideszes EP-képviselő szerint ha az oltóanyag megvéd a betegségtől, akkor nem lényeges, hol gyártották, politikai vitának nem lehet helye a vészhelyzet során.

Magyarországon a keddi adatok szerint már közel 15 vakcinát adtak be 100 főre számolva. Ez az érték az uniós átlag közel duplája, Magyarország az átoltottság terén a második a 27 uniós tagállam sorában.

A magyar oltási kampány sikeres, ennek ellenére tovább folyik a kormányellenes külföldi médiahadjárat. Erről írt Magyarország kormányzati kommunikációért felelős államtitkára internetes közösségi oldalán.

Kovács Zoltán a brüsszeli Politico hírportál cikkét nevezte álhírnek, amely szerint Magyarország az utolsó az Unióban kiszállított és felhasznált vakcinákat arányát tekintve. Az államtitkár így fogalmazott: Brüsszelben azonban sokak szemét szúrja, hogy Magyarország hamar felismerte: az uniós vakcinabeszerzés megbukott, és emiatt nemzeti hatáskörben is szerzett be oltóanyagot.

Brüsszelben van tudósítónk, Zöldhegyi Katalin, akit élőben kapcsoltunk:

HírTV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Gyulán kampányolt Lázár János

Gyulán kampányolt Lázár János

Fogunk még hozni gyárakat Gyulára - mondta az építési és közlekedési miniszter a Békés vármegyei fürdővárosban rendezett utcafórumon pénteken kora este.
Turistákat öltek Afganisztánban

Turistákat öltek Afganisztánban

Fegyveresek agyonlőttek három külföldi turistát és egy afgán állampolgárt az Afganisztán középső részén fekvő Bamiján tartományban pénteken - közölte a tálibok belügyminisztériuma.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!