2024. 06. 22. Szombat Paulina napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Sajtóklub 08:05

Belföld

Gyulán kampányolt Lázár János

Fogunk még hozni gyárakat Gyulára - mondta az építési és közlekedési miniszter a Békés vármegyei fürdővárosban rendezett utcafórumon pénteken kora este.

  • Gyulán kampányolt Lázár János

"Az Airbus csak egy belépő volt valójában", ennél nagyobb volumenre van szükség; a kormány készen áll iparipark-fejlesztésre és útépítésre - jelentette ki Lázár János.

Kifejtette, a térség sorsát utakkal és gyárakkal lehet megváltoztatni. És mivel Békés vármegye Magyarország "nagy tartaléka", két fontos döntés született meg korábban. Az egyik, hogy Békéscsabát összekötik az M5-ös autópályával; az M44-es gyorsforgalmi út jövőre teljesen el is készül. A másik, hogy fejleszteni kell a gazdaságot; egyrészt hatékony, profitábilis mezőgazdaságra; másrészt élelmiszer- és védelmi iparra van szükség - hangoztatta.

A kormány két nagy autóipari központ létrehozásán dolgozik: az egyik a debreceni-nyíregyházi-miskolci, a másik a szegedi lesz. Békés vármegye a kettő között helyezkedik el, így mindkettőhöz kapcsolódhat - jelentette ki a tárcavezető.

Hozzátette, ennek leginkább közlekedési akadálya van jelenleg. Ezért döntöttek a 47-es főút négysávosításáról, amelynek először a Békéscsaba-Mezőberény-Berettyóújfalu közti szakasza, majd a Szeged-Békéscsaba közti része épül meg. A kiviteli tervek készülnek, a kisajátítások elkezdődtek. A miniszter megjegyezte: 2026-ig szeretné elkezdeni a munkát, ezt tartja most a legnagyobb feladatának.

A másik fontos döntés, hogy az M44-est meghosszabbítják Nagyszalontáig.

"Ezermilliárdos nagyságrendben mozgatunk meg forrásokat, hogy a térség a térképre jobban rákerüljön"

- húzta alá Lázár János.

Úgy fogalmazott, hogy Gyula az ország egyik "legfelkapottabb" üdülővárosa, a településen tovább kell fejleszteni a turizmust is, "és akkor még inkább a fejlődés útjára tud lépni".

Az ipar és a turizmus fejlesztése pedig azért is fontos, hogy visszatérjenek a fiatalok, hogy tudják, biztos, jól jövedelmező munkájuk lesz a turizmusban és az iparban is.

"High-tech védelmi iparra a következő 20 évben is biztos, hogy szükség lesz" - jegyezte meg.

Lázár János a beszéde végén azt mondta, a június 9-i választás tétje helyben az, hogy marakodás vagy gyarapodás lesz-e; országosan pedig az, hogy merre haladjon Magyarország: a háború vagy a béke felé.

Görgényi Ernő (Fidesz-KDNP) polgármester a fórumon kiemelte, legfontosabb céljának az Airbus-gyárnak is helyet adó déli ipari park további fejlesztését, egy úgynevezett törökzugi gyűjtőút építését, a meglévő M44-es elkerülő szakaszának felújítását tartja, továbbá azt, hogy Budapest és Gyula között közvetlen vasúti járatok közlekedjenek, a városba vonattal érkező turistáknak ne kelljen átszállniuk Békéscsabán.

Lázár János ígéretet tett, hogy utánajár, miként oldható meg a vasúttal kapcsolatos kérdés, hiszen a kormány tervez egy nagyszabású vasút- és Volánbusz-fejlesztési programot.

Görgényi Ernő azt mondta, jelenleg is folyamatosak a beruházások. Hamarosan átadják a Várfürdőben a csaknem egymilliárd forintos fejlesztést; emellett újítják a műemlékeket is, heteken belül várható a Ladics-ház és a Százéves Cukrászda átadója is.

Kovács József (Fidesz) országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy a választási kampány finisében vannak; pörgő, tisztességes kampány zajlik, nem az ellenfél pellengérre állítása a cél, hanem annak bemutatása, mit tudnak ők nyújtani "ebben a zűrzavaros időszakban".

Fotó: Facebook.com/lazarjanosfidesz

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Bayer Zsolt: Elment mulatni a Péter

Bayer Zsolt: Elment mulatni a Péter

Mindig mindenki hazudik, egyedül a hernyó beszél reggeltől estig színtiszta igazat – írja Bayer Zsolt a Magyar Nemzeten megjelent véleménycikkében, amelyet változtatások nélkül közlünk.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!