2024. 05. 05. Vasárnap Györgyi napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Globál 09:10

Külföld

Újraindul a pandadiplomácia Kína és Amerika között + videó

Joe Biden és Hszi Csin-ping több kérdésben is kézzelfogható eredményt el, ugyanakkor a gazdasági kérdésekben nem közeledtek egymáshoz a felek. A kínai elnök megjegyzései alapján Peking felújítja a pandadiplomáciáját az Egyesült Államokkal, így az állatok ismét megjelenhetnek az amerikai állatkertekben.

  • Újraindul a pandadiplomácia Kína és Amerika között + videó

A pandák régóta a kínai és az amerikai nép közötti barátság követeinek számítanak, ezért a Kína kész folytatni az együttműködést az Egyesült Államokkal a fekete-fehér medvék védelmében – mondta Hszi Csin-ping kínai elnök San Franciscóban, az APEC-csúcstalálkozón üzleti vezetőkkel tartott vacsorán. Hszi megjegyzései alapján a távol-keleti ország felújíthatja pandadiplomáciáját az Egyesült Államokkal.

A világ második legnépesebb országa az ikonikus állatokat világszerte csak bérbe adja oda az állatkerteknek, évi több százezer dollárért. Peking régóta él a  eszközével barátai megjutalmazása és ellenfelei büntetése céljából: csak azután jelentek meg az amerikai állatkertekben, hogy az Egyesült Államok 1972-ben normalizálta kapcsolatait Kínával.

Az elmúlt években a fekete-fehér medvék a washingtoni állatkert legfontosabb látnivalói közé tartoztak, de a múlt héten lejárt a bérleti szerződésük, és visszatértek Kínába. San Diego utolsó pandái 2018-ban és 2019-ben utaztak vissza a távol-keleti országba, s jelenleg az atlantai állatkert az egyetlen hely az Egyesült Államokban, ahol pandákat tartanak, de a tervek szerint jövőre ők is elhagyják az országot.

Joe Biden amerikai elnök és Hszi Csin-ping gondosan megkoreografált, várva várt találkozójára tegnap került sor az Ázsiai–Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) csúcstalálkozójának margóján. A vezetők több mint négy órán át tárgyaltak a kapcsolatok stabilizálásáról: ugyan megegyeztek néhány kérdésben, de a megbeszélések kevés eredményt hoztak.

Gazdasági téren nem történt áttörés

Hszi Csin-ping kijelentette, hogy országa nem akar háborúzni, s hozzátette: Kínának és az Egyesült Államoknak nem szabad hátat fordítaniuk egymásnak. Biden szerint a tegnapi tárgyalások az eddigi legkonstruktívabb és legtermékenyebb megbeszélések voltak.

Az Egyesült Államok és Kína például megállapodott egy munkacsoport létrehozásáról a mesterséges intelligenciáról szóló párbeszéd megkezdése érdekében.

Ugyanakkor a csipháború, az amerikai korlátozások és a kínai válaszlépések kapcsán nem történt érdemi előrelépés.

Ahogy arról korábban a HírTV.hu-n is beszámoltunk Joe Biden eldurmolt a kínai államfővel való találkozója során. 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!