2024. 05. 30. Csütörtök Janka, Zsanett napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Külföld

Tucatnyi diákot őrizetbe vettek az amerikai egyetemeken tartott hétvégi tüntetéseken

Az Egyesült Államokban a rendőrség szombaton legalább 25 palesztinbarát tüntetőt őrizetbe vett, és kiürített egy tábort a Virginiai Egyetemen (UVA) - közölte az intézmény. Eközben az amerikai egyetemek további zavargásokra készültek fel a diplomaosztó ünnepségek idején.

  • Tucatnyi diákot őrizetbe vettek az amerikai egyetemeken tartott hétvégi tüntetéseken

Az UVA charlottesville-i kampuszán - ahol a tüntetések nagyrészt békésen zajlottak szombat reggelig - egy videó tanúsága szerint rohamfelszerelésben lévő rendőrök vonultak be az intézmény gyepén lévő táborba, és néhány tüntetőt megbilincseltek.

A diákok szerte az Egyesült Államokban több tucat egyetemen gyűltek össze vagy állítottak fel sátrakat, hogy tiltakozzanak a hónapok óta tartó gázai háború ellen, és felszólítsák Joe Biden amerikai elnököt, aki támogatja Izraelt, hogy tegyen többet a gázai vérontás megállításáért. Azt is követelik, hogy iskoláik váljanak meg az Izrael kormányát támogató vállalatoktól, például a fegyverszállítóktól.

A Virginiai Egyetem közleményében azt írta, hogy a tüntetők több egyetemi szabályzatot is megszegtek, többek között péntek este sátrakat állítottak fel, és hangerősítőket használtak az intézmény területén.

Jim Ryan, az UVA elnöke közleményében azt írta, a tisztviselők tudomására jutott, hogy "az egyetemhez nem kötődő személyek", akik "bizonyos biztonsági aggályokat" jelentenek, csatlakoztak a tüntetőkhöz az egyetemen.

Nem világos, hogy a letartóztatottak közül hányan voltak az UVA diákjai.

Az UVA Encampment for Gaza nevű csoport, amely a hét elején közölte, hogy felállította táborát, az Instagramon közzétett bejegyzésében elítélte az egyetem döntését a rendőrség bevonásáról.

Több tucat embert tartóztattak le birtokháborításért a Chicagói Művészeti Intézet előtt egy szombati tüntetésen, miután az intézmény rendőrt hívott, hogy eltávolítsa a tiltakozókat, akik szerinte illegálisan elfoglalták a tulajdonát - közölte a chicagói rendőrség az X közösségi oldalon.

Máshol az összetűzések nem fajultak letartóztatásokig.

Ann Arbor településen palesztinbarát tüntetők rövid időre megzavarták a Michigani Egyetem diplomaosztó ünnepségét. A közösségi médiában megosztott videókon több tucat diák látható, amint a hagyományos fejfedőt és ballagási sapkát viselő, palesztin zászlókat lengető diákok a Michigan Stadion középső folyosóján sétálnak végig a több ezer fős tömeg éljenzése és füttykoncertje közepette.

Az ünnepség folytatódott, és az egyetemi rendőrség a stadion hátsó része felé kísérte a tüntetőket, de Colleen Mastony, az egyetem szóvivője szerint nem történt őrizetbevétel.

A gázai háborúval kapcsolatos ellentétes nézetek az elmúlt hetekben - néha erőszakosan - kaptak hangot az amerikai egyetemeken. Számos intézmény, köztük a New York-i Columbia Egyetem is, rendőri segítséget hívott a tüntetések elfojtására. A rendőrség eddig több mint kétezer tüntetőt vett őrizetbe az ország különböző főiskoláin, egyetemein.

Fotó: Anadolu via AFP

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!