2024. 05. 24. Péntek Eszter, Eliza napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Komment 06:00

Belföld

Nógrádi György is úgy látja, hogy egy világháború küszöbén állunk

A biztonságpolitikai szakértő ezúttal sem kertelt, szerinte Ukrajna nem győzhet, a világháború küszöbén állunk, a békekonferenciák pedig csak arra jók, hogy mindenki jókat egyen-igyon.

  • Nógrádi György is úgy látja, hogy egy világháború küszöbén állunk

 A biztonságpolitikai szakértő először az EU diplomáciai vezetőjének, Josep Borrellnek a szavaira reflektált, miszerint az ukrajnai háborút néhány hét alatt le lehetne állítani az utánpótlás megszüntetésével. Borrell azt is mondta, ha a fegyverszállítások leállnak, Ukrajna nem fog tudni ellenállni, kénytelen lesz megadni magát, a háború véget ér, de a nagy kérdés, akarja-e ezt egyáltalán Európa? Mindez pedig rímel Macron egy nyilatkozatára, amelyben azon elmélkedik, tényleg kellene-e európai csapatokat küldeni Ukrajnába. 

„Ez egy újabb fordulat a Nyugat irányából – reagálta erre Nógrádi. – Mindenki számára egyértelművé vált, hogy bármennyire fegyvert is adnak Ukrajnának, nem tud győzni, nincs meg hozzá a képessége, és nincs hozzá elég embere. Senki nem tudja megmondani, mennyi jelenleg Ukrajna lakossága. Azt mondják, az ukrán férfiak tizenöt százaléka van a hadseregben, és mindenhonnan külföldről az ott élő ukránokat kérik vissza. Egyetlenegy ország gondolja, hogy a nála élő huszonkilencezer ukrán katonaköteles férfit hajlandó visszaszállítani; ez Litvánia. A lengyelek óvatosak, a németek kerek perec nemet mondtak, még akkor is, ha ma a felnőtt ukránoknak Németországban húsz százaléka dolgozik, nyolcvan nem. 

Vagyis a Nyugat rájött, hogy a fegyver kevés, ide élőerő kell, csakhogy ez a háború eszkalációja. Ez egy óriási lépés a világháború felé.”

David Cameron kijevi, majd lembergi látogatásáráról is szó esett, ahol is a brit politikus kizárta annak a lehetőségét, hogy a NATO katonákat küldjön Ukrajnába, mondván, ez veszélyes eszkaláció lenne, arról nem is beszélve, hogy Nagy-Britannia megtette, amit lehet: hatvanezer ukrán katonát képzett ki, illetve új brit fegyverszállítási csomagot jelentett be. Nógrádi szerint Cameron a nagy-britanniai választások miatt kényszerült erre a lépésre. Mivel jelenleg a Munkáspárt áll győzelemre, ha „ő belemegy abba, hogy katonákat küld Ukrajnába, még többen fordulnak ellene, a veresége így katasztrofális lenne”.

teljes cikk a Mandiner honlapján olvasható.

Fotó: Facebook

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!