2024. 04. 30. Kedd Katalin, Kitti napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:35

Külföld

Több ezren tiltakoztak Pozsonyban a Fico-kormány politikája ellen

Több ezer ember vonult utcára csütörtök este Pozsonyban a Robert Fico vezette balközép kormány tervezett intézkedései elleni tiltakozásul.

  •  Több ezren tiltakoztak Pozsonyban a Fico-kormány politikája ellen

Az ellenzék által szervezett tüntetés résztvevői az ellen tiltakoztak leginkább, hogy a kormány a különleges ügyészség (USP) felszámolását tervezi, amelynek feladata a szervezett bűnözés és a politikai bűncselekmények ügyében eljárni. A kormány szerdán jelentette be, hogy megszünteti az USP-t, arra hivatkozva, hogy szerinte a szervezet "átpolitizálódott".

Az ellenzék szerint arról van szó, hogy a kormány el szeretné tussolni a magas szintű korrupciós ügyeket, amelyek a 2020 előtti Fico-kormányok idejére nyúlnak vissza. A javaslatot az államfő is bírálta. Az USP feladata eredetileg a szervezett bűnözés elleni fellépés, és a magas szintű korrupció kivizsgálása. 2020-as hatalomra kerülése után a mostani ellenzék szintén vitatott jogszabály-módosítások révén váltotta le az USP vezetését, amelynek élére egy olyan politikus került, aki korábban Fico házánál tartott tüntetéseket.

Őt Fico és pártja azzal vádolta meg, hogy arra használja az USP-t, hogy megsemmisítse az Irány - Szociáldemokráciát, amely akkor ellenzékben politizált. A szlovák főügyészség álláspontja szerint az USP felszámolása összhangban áll az alkotmánnyal. A miniszterelnök az Európai Bizottságot is előre tájékoztatta a különleges vádhatóság megszüntetésének tervéről.

Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

MTI 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

A rafahi menekülttábor lakóinak élete a tét + videó

A rafahi menekülttábor lakóinak élete a tét + videó

Több mint egy millió civil élete kerül veszélybe, ha Izrael megkezdi a rafahi menekülttábor ostromát. Bár a zsidó állam már elfogadta a támadás tervét, az amerikai elnök még bízik abban, hogy sikerül a Hamászt meggyőzni a gázai tűzszünetről szóló tárgyalásokon.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!