2020. április 5.,
vasárnap, Vince napja

Tehetetlenek a dél-európai országok a járvány elleni küzdelemben

Hír TV

2020. március 26., csütörtök 10:20

Olaszország után már Spanyolországban is többen vesztették életüket a koronavírus-járvány következtében, mint Kínában. Róma 7500-nál is több halottról és csaknem 75 ezer fertőzöttről tud. Eközben az ibériai államban hiány van a védőfelszerelésekből, Madrid ezért a NATO-tól kért segítséget.

Védőmaszkot kapnak a húsvéti csokinyuszik ebben a svájci édességboltban. A dolgozók ezzel szeretnének örömet szerezni a vásárlóknak, mivel a nagyböjt időszaka idén várhatóan elhúzódik.

A koronavírus elől az alpesi ország sem tudott elzárkózni. A betegek száma meghaladta a 10 ezret és több mint 150-en vesztették életüket. Svájcban már március közepe óta rendkívüli állapot van érvényben.

A szomszédos Ausztriában sem jobb a helyzet. Bécs adatai szerint megközelíti a 6 ezret a fertőzöttek száma és több mint 30-an haltak már meg.

Az osztrák kancellár továbbra is a megelőzés fontosságára hívta fel a figyelmet.

"Tesztelni, tesztelni és harmadszor is azt mondom, hogy tesztelni. Minél több kísérletet végzünk el, annál valószínűbben lehet kiszűrni a betegeket" - hangsúlyozta Sebastian Kurz szövetségi kormányfő.

Európában Olaszország után Spanyolországban van a legtöbb koronavírusos beteg. Mindkét államban már többen vesztették életüket, mint Kínában, ahol tavaly felütötte fejét a lázzal és tüdőgyulladással járó kór.

Római források szerint közelít a 8 ezerhez az elhunytak száma. Madrid is csaknem 4 ezer halottról adott hírt. Az ibériai országban szinte minden szükséges eszközből hiány van, ezért Spanyolország a NATO segítségét kérte.

A kontinensen Németország a 3-ik legfertőzöttebb ország. Bár Berlin mintegy 40 ezer betegről és több mint 200 elhunytról tud, a kormány szerint a járványt még elbírja az egészségügyi rendszer. A németek ezért is vesznek át betegeket Olaszországtól.

Hír TV