2020. február 20.,
csütörtök, Aladár, Álmos napja

Kapitány: Robbanásközeli a helyzet az Open Arms fedélzetén

MTI

2019. augusztus 17., szombat 18:07

Kritikus, robbanásközeli a helyzet a spanyol civil mentőhajó, az Open Arms fedélzetén, amely az olaszországi Lampedusa partjainál vesztegel - figyelmeztetett szombaton a hajó kapitánya.

„Ez a bomba minden másodperccel közelebb kerül a robbanáshoz. Vagy valaki most átvágja a vörös vezetéket, és hatástalanítja, vagy az Open Arms fel fog robbanni” - húza alá Marc Reig.

A hajó fedélzetén 134 ember várakozik, többségük több mint két hete van a zsúfolt hajón, de az olasz kormány hónapok óta nem hajlandó fogadni a hajókat, amelyek embereket vettek a fedélzetükre a Földközi-tengeren. Az RTVE spanyol tévécsatorna riportjában kimerült és dühös embereket mutatott be, akik nem értik, hogy miért nem léphetnek ki a hajóból a látótávolságban lévő Lampedusa szigetére. A riport szerint az emberek kezdik elveszíteni a türelmüket, és nagyon idegesek, egyesek azzal fenyegetőznek, hogy a vízbe ugranak.

Matteo Salvini jobboldali olasz belügyminiszter a Twitteren azt írta, hogy a hajó az eltelt 16 nap alatt nyugodtan elérhette volna Spanyolországot. Hat uniós tagállam, köztük Németország és Spanyolország is vállalta, hogy befogadják a hajón lévőket, akik egyelőre nem szállhatnak partra Olaszországban.

Szicíliától délre egy másik hajó, az Ocean Viking 356 emberrel a fedélzetén várja az engedélyt, hogy utasaival biztonságos kikötőbe hajózhasson.

Közben partra szállhatnak a 18 éven aluli migránsok

Akarata ellenére, de a kormányfő kérésére engedélyt adott az olasz belügyminiszter, hogy az Open Arms civil szervezet hajóján tartózkodó 18 éven aluli migránsok partra léphessenek. Az NGO-jármű fedélzeten lévő 134 emberből mintegy 30 fiatalkorú. Matteo Salvini tárcavezető ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy az elmúlt 16 nap alatt, mióta a hajó a tengeren vesztegel, kényelemesen elérhette volna Spanyolországot.

MTI