2024. 05. 08. Szerda Mihály napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Sötétségben, fényben - Útközben Csender Leventével 03:00

Külföld

Izraelben több százezren tiltakoztak a tervezett igazságügyi reform ellen

Több százezer ember vonult utcára Izraelben az igazságszolgáltatás tervezett átalakítása ellen szombat este, néhány nappal azelőtt, hogy a parlamentben döntő szavazást tartanak a kérdésben.

  • Izraelben több százezren tiltakoztak a tervezett igazságügyi reform ellen

Tel-Aviv központjában mintegy 170 ezren gyűltek össze a 13-as csatorna becslése szerint, míg Jeruzsálemben 85 ezren vonultak ki az utcákra.

Jeruzsálembe szombaton egy tiltakozó menet érkezett, amelyben a szervezők szerint tízezrek vettek részt. A mintegy 70 kilométeres, Tel-Avivból Jeruzsálembe tartó menetet kedd este több száz tüntető indította el, a csoport létszáma az elmúlt napokban fokozatosan nőtt.

A gyűléseken jelentések szerint erőszakos összecsapások voltak a rendőrséggel.

A tüntetések szervezői országszerte több mint félmillióra teszik a résztvevők számát. Ezzel ez lenne az egyik legnagyobb létszámú tiltakozás a tüntetések január eleji kezdete óta. Izrael összlakossága mintegy 10 millió fő.

Izrael jobboldali vallási kormánya vasárnap tervezi a képviselők elé terjeszteni azokat a terveket, amelyek gyengítenék az igazságszolgáltatás hatáskörét. A vitatott törvényjavaslatot várhatóan csak hétfő délután fogadják el.

A javaslat már több mint fél éve megosztja az izraeli társadalom nagy részét, rendszeresen emberek ezrei vonulnak utcára ellene.

Tel-Avivban tiltakozó táblákon ez állt: "Netanjahu, a demokrácia ellensége" vagy "Mentsük meg a hazánkat". A tengerparti városban sok izraeli attól tart, hogy a reform alapjaiban változtatja meg Izraelt.

A tiltakozó mozgalom Izrael történetében a legnagyobb és a társadalom széles rétegeit öleli fel, még a katonaságot is, amely szombaton fokozta ellenállását. Több mint tízezer tartalékos közölte, hogy nem jelenik meg többé a szolgálatban, ha nem állítják le a vitatott igazságügyi átszervezést - jelentette be "Fegyvertestvérek" nevű tiltakozó mozgalmuk szombat este Herclijában. A lépés jelentősen befolyásolhatja a hadsereg műveleti készenlétét.

A hadsereg kezdetektől elutasítoja az ügy kommentálását.

Pénteken a légierő több mint ezer tartalékos katonája már azzal fenyegetőzött, hogy kilép, ha a törvényjavaslatot elfogadják.

Az ország több mint száz vezető volt biztonsági főnöke szombaton Benjamin Netanjahu miniszterelnöknek címzett levélben sürgette a törvénymódosítás leállítását. Netanjahu "személyesen felelős a hadseregnek és Izrael biztonságának okozott súlyos károkért" - írták a levélben.

A kompromisszumról folytatott tárgyalások eddig sikertelenek voltak, bár Joáv Galant védelmi miniszter a héten bejelentette, hogy megpróbál "konszenzusra" törekedni.

Borítókép: Reuters

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!