2022. 10. 02. Vasárnap Petra napja
Jelenleg a TV-ben:

Európai Híradó

Következik:

Esős vasárnap 13:05

Külföld

Elszabadultak az indulatok a görög külügyminiszter ankarai sajtótájékoztatóján

Botránnyal ért véget a görög külügyminiszter törökországi látogatása csütörtökön: Níkosz Déndiasz és török hivatali partnere, Mevlüt Cavusoglu közös sajtótájékoztatójukon egymást vádolták felróható magatartással a két ország között kialakult vitás kérdésekben, így a földközi-tengeri gázmezők kiaknázása és a migrációs politika ügyében.

  • Elszabadultak az indulatok a görög külügyminiszter ankarai sajtótájékoztatóján

A sajtókonferencia elején a két politikus a tárgyalások pozitív és konstruktív légkörét méltatta, de a beszélgetés előrehaladtával gyorsan elszabadultak az indulatok. Déndiasz ugyanis felszólította Törökországot, hogy ne terjesszen hamis híreket, amelyek "nem szolgálják azt a pozitív légkört, amelynek erősítésében megállapodtak". Hozzátette, hogy végre meg kell oldani a ciprusi kérdést is, és tartózkodni kell a további provokációktól a régióban.

Cavusoglu, aki a tanácskozás elején még barátjának nevezte Déndiaszt, azzal válaszolt, hogy a beszélgetést barátságos légkörben akarta lefolytatni. "Sajnos azonban Níkosz Déndiasz rendkívül elfogadhatatlan vádakat fogalmazott meg országommal szemben" - jelentette ki a török tárcavezető, aki azt vetette Görögország szemére, hogy megsérti a nemzetközi jogot, és embereket "dob a vízbe".

Cavusoglu hangsúlyozta, hogy mindezt nem a sajtó előtt szerették volna megbeszélni, "de Ön kiáll ide, és a média jelenlétében vádolni kezdi Törökországot, hogy természetesen a saját hazájának üzenjen. Ezt elfogadhatatlannak tartom" - tette hozzá.

Ankara ismételten azzal vádolta a görög hatóságokat, hogy megpróbálják visszaszorítani török felségvizekre a bárkákon érkező migránsokat, hogy ne érhessék el a görög partokat. Athén rendre hamis hírnek nevezte ezeket az állításokat.

Ankara és Athén között már évek óta feszült a helyzet. Görögország egyebek között azt veti a török vezetés szemére, hogy kizárólagos gazdasági övezetében folytat illegálisan kutatást gázlelőhelyek után. Törökország azzal érvel, hogy a térség, ahol kutatást végez, a török kontinentális talapzathoz tartozik, ezért joga van az ásványkincsek kiaknázására. A vita tavaly több alkalommal is olyannyira kiéleződött, hogy a felek majdnem katonai konfliktusba sodródtak. A kedélyek azóta valamelyest lecsillapodtak.

"Amennyiben megsértik szuverenitásunkat, terítéken van a szankciók lehetősége. Tiszta szívből reméljük, hogy erre nem kerül sor" - húzta alá Déndiasz a földgázvitára utalva.

Cavusoglu kijelentette, hogy egyetlen találkozó nem segít megoldani a problémákat, "mert erős ellentétek vannak, de ennek ellenére fontos a párbeszéd folytatása".

A görög tárcavezetőt Recep Tayyip Erdogan török elnök is fogadta egy 45 perces beszélgetésre. Ennek tartalmáról azonban nem derültek ki részletek. Déndiasz ankarai látogatása során találkozott I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárkával is.

Görög külügyminiszter utoljára 2019-ben járt Törökországban.

MTI

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Zsuzsi asztala - ajánló

Zsuzsi asztala - ajánló

A vidék az új nagyváros! Zsuzsi asztala - szombaton 13 órától a HírTV műsorán. Várja Önöket a képernyő elé György-Horváth Zsuzsa.
Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Párbaj - ajánló

Párbaj - ajánló

Újraindult heti vitaműsorunk, Párbaj néven. Pénteken 20 órától várunk mindenkit a képernyő elé. Műsorvezető: M. Dobos Marianne!
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!