2020. július 6.,
hétfő, Csaba napja

Civilek haltak meg egy afganisztáni tálibok elleni légicsapásban

MTI

2018. december 16., vasárnap 01:37

Legalább húsz civil, köztük tizenkét gyerek életét vesztette a kelet-afganisztáni Kunár tartományban egy péntek esti légicsapásban, amely Saríf Mavija, a radikális iszlamista tálibok egyik helyi parancsnoka ellen irányult - közölték helyi tisztségviselők szombaton.

Abdul Latif Fazlij, a kunári tartományi tanács képviselője szerint a péntek esti légitámadás során tizenöten megsebesültek.

Abdul Satar Mirzakval, Kunár kormányzója eközben elmondta, az afgán kormányerők Seltán körzetben végrehajtott műveletében a tálibok és az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat összesen 38 harcosával végeztek, tizenkettőt pedig megsebesítettek. Hozzátette: a halott iszlamisták között négy külföldi is volt, emellett ismeretlen számú civil is megsebesült a csapásban.

„Tudjuk, hogy több civil, köztük nők és gyerekek haltak meg, ezért tényfeltáró csoportot küldünk a helyszínre” - mondta Mirzakval.

A kunári kormányzó szerint a művelet Saríf Mavija ellen irányult, aki egyfajta közvetítő szerepet tölt be a tálibok és az al-Kaida között. Egyelőre nem ismeretes, mi lett a sorsa.

A NATO Eltökélt Támogatás (Resolute Support) nevű nemzetközi kiképző és tanácsadó missziója szerint ők nem hajtottak végre légicsapást Kunárban. Az amerikai védelmi minisztérium nem reagált megkeresésekre.