2024. 05. 04. Szombat Mónika, Flórián napja
Jelenleg a TV-ben:

Svenk

Következik:

Globál 23:25

Külföld

A svéd média címlapokon idézte Orbán Viktor reggeli rádióinterjúját

Még le sem szállt a svéd miniszterelnök gépe Budapesten, már címlapokon szerepel Orbán Viktor - írta a Világgazdaság.

  • A svéd média címlapokon idézte Orbán Viktor reggeli rádióinterjúját

A Kossuth rádióban elhangzott miniszterelnöki interjúból több részletet is idéztek a svéd médiában, elsősorban azokat, amelyek a NATO-csatlakozást, illetve a hadiipari megállapodást érintették. Azt külön kiemelték, hogy Orbán Viktor arról beszélt, Magyarország békepárti, míg Svédország a háború pártján áll.

Nincs szó házasságkötésről

A kormányfő a svéd NATO-csatlakozásról és a svéd miniszterelnök látogatásáról szóló felvetésre az interjúban kifejtette: voltak függőben lévő katonai fegyverzeti kérdések, és érti a frakció ellenállását, de adjanak időt a számára a bizalom kiépítésére.

Többször is beszélt a svéd miniszterelnökkel és ennek a folyamatnak a lezárása történik meg pénteken Budapesten. Az összes függőben lévő ügyet elrendezik, kötnek hadiipari, katonai megállapodásokat, és a katonai együttműködésről is lefektetnek néhány döntést és irányt - jelezte Orbán Viktor.

A miniszterelnök rámutatott: azt el kell fogadni, hogy nem vagyunk egyformák. Svédország más értékek szerint rendezi az életét, mint Magyarország. Magyarország egy keresztény kultúrájú ország, a keresztény értékek alapvetőek a társadalmunkban. "Mi egy családközpontú ország vagyunk és azokat a modern konfigurációkat, amelyek Európában elterjedtek, a magyarnak nem veszi be a gyomra" - fogalmazott a kormányfő, aki kiemelte azt is: Magyarország békepárti, míg Svédország háborúpárti az orosz-ukrán konfliktusban.

Nyilvánvalóan világos értékrendbeli különbségek vannak a két ország között, de ez kezelhető. Mi nem akarjuk megmondani a svédeknek, hogyan éljenek, és ha ők sem akarják megmondani nekünk, akkor kinyílik a lehetőség az együttműködés előtt - hangsúlyozta. Úgy folytatta: most nem házasságot kötnek, hanem egy katonai szövetséget, ami arról szól, hogy ha az egyik felet megtámadják, akkor a másik a segítségére siet, ezt pedig különböző értékalapon is meg lehet tenni. Svédország és Magyarország képes érdekalapon együttműködést kötni, ezt pecsételjük meg pénteken, és hétfőn "kanyaríthatja alá" az utolsó aláírást a magyar Országgyűlés - mondta a kormányfő.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!