2020. február 20.,
csütörtök, Aladár, Álmos napja

Drágulni fognak bizonyos BKV jegyek

Hír TV

2019. október 16., szerda 15:40

Drágulni fognak bizonyos BKV jegyek- ismerte el Karácsony Gergely az Indexnek adott interjúban. A megválasztott főpolgármester ugyanakkor azt cáfolta, hogy a bérletek is többe fognak kerülni a jövőben. Karácsony a kampányában még arról beszélt, hogy a 14 éven aluliaknak ingyenessé teszi a tömegközlekedést, most egyelőre viszont csak 6-ról 7 évre emelik az ingyenesség korhatárát. A megválasztott főpolgármester tegnap az ATV-ben a tömegközlekedéssel kapcsolatos terveiről és a dugódíj bevezetéséről is beszélt.

"be fogjuk tartani ezt az ígéretünket is, mint ahogyan az összes többit"

Minden ígéretét betartja Karácsony Gergely - erről beszélt a frissen megválasztott ellenzéki főpolgármester az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. Karácsony a főpolgármesteri kampányában több ezer milliárd forintos költségekkel járó ígéreteket tett, mint például a gyerekek ingyenes utazását a BKV-n, valamint a „közlekedési alapjövedelem” bevezetését.

Győzelme után azonban máris finomított ezen, eredetileg ugyanis arról volt szó, hogy 14 éves korig nem kell bérletet vagy jegyet váltani a gyerekeknek. Ezt most már csak a ciklus végére tartja elérhetőnek.

"a 14 évesek ingyenes utazását elkezdjük abban bevezetni, hogy egy évet akarunk emelni, tehát a 6-ról 7 évre emeljük, és akkor a következő költségvetési évben, amikor látjuk a lehetőséget, akkor megyünk tovább"

- mondta Karácsony Gergely, megválasztott főpolgármester.

Jelentős BKV-jegyáremelés vagy más megszorítás nélkül nem finanszírozható ez a tömegközlekedési program - hívta fel a figyelmet a Magyar Nemzet. A lap szerint 10 ezer forint fölé emelkedhetnek a havi bérletárak. Ezt a megválasztott főpolgármester az Indexen cáfolta. Azt azonban elismerte, hogy egyes jegytípusok drágulhatnak.

Karácsony tervei között szerepel továbbá az egységes budapesti parkolási rendszer, valamint a dugódíj bevezetése is.

"- elkezdeném egy forgalomcsillapítási program keretében élhetőbbé tenni a belvárost, és ezzel párhuzamosan nemcsak egyszerűen tiltás eszközével élni, hanem a lehetőségeket is ki kell nyitni..

- ez azt jelenti, hogy bevezetné a dugódíjat?

- szerintem előbb-utóbb az mindenképpen szükséges lesz, ez a programomban is szerepel"

- jegyezte meg Karácsony Gergely, megválasztott főpolgármester.

Karácsony az Indexnek adott interjújában tervei között azt is megemlíti, hogy elképzelhetőnek tartja a Lánchíd gyalogoshíddá alakítását, valamint a pesti rakpart autómentesítését. Emellett leállítaná a Városligeti állami építkezéseket és a Római parti mobilgát építését.

Hír TV