2024. 05. 04. Szombat Mónika, Flórián napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar ráadás

Következik:

Hazahúzó 01:00

Külföld

Kétszázezres tömeg tüntetett Varsóban, és követelte a két bebörtönzött politikus szabadon bocsátását + videók

A Szabad Lengyelek Menetének résztvevőihez többek között Mateusz Morawiecki és Jaroslaw Kaczynski, a Jog és Igazságosság párt elnöke is szólt – számolt be róla a Magyar Nemzet.

  • Kétszázezres tömeg tüntetett Varsóban, és követelte a két bebörtönzött politikus szabadon bocsátását + videók

A közösségi médiában közzétett videók szerint komoly rendőri erőket vont össze a Szabad Lengyelek Menete, a két bebörtönzött képviselő, Mariusz Kaminski és Maciej Wasik kiszabadításáért meghirdetett tüntetés helyszínén Donald Tusk lengyel miniszterelnök kormányzata. A demonstrációra a hideg idő ellenére legalább kétszázezren érkeztek a parlament (szejm) épülete elé.

Délután négykor, a tüntetés kezdetén elsőként Przemysław Czarnek képviselő, volt oktatási miniszter szólt az egybegyűltekhez. Czarnek szerint Szymon Holownia házelnök fél a néptől, mégpedig azért, mert nem ismeri és nem tiszteli a lengyel alkotmányt, amely szerint a nép gyakorolja a legfőbb hatalmat.

Jaroslaw Kaczynski, a Jog és Igazságosság (PiS) párt elnöke szerint a Tusk-kormány tönkreteszi a szabad médiát, lábbal tiporja a törvényeket. Vissza akarnak térni az előző kormányzásuk alatti állapothoz, de egy nagyobb terv részeként a lengyel energiafüggetlenség és végső soron a szuverenitás megszüntetését célozták meg – világított rá Kaczynski, akit a wPolityce lengyel hírportál idézett.

Nagy válságba fogják vezetni az egész EU-t, egész Európát. Mi itt Lengyelországot védjük, mert ez a kötelességünk. De megvédjük Európa népeit is ettől az ideológiai szerencsétlenségtől és attól, hogy a német imperializmus visszatérjen

− mutatott rá a PiS elnöke.

Mateusz Morawiecki volt miniszterelnök is szólt a tüntetőkhöz.

Annak ellenére, hogy útközben megállították a buszokat, annak ellenére, hogy meghamisították az emberekhez eljutó nyilvános információkat, több százezren vagyunk itt

− mutatott rá.

A liberálisokra szavazóktól azt kérdezte: vajon tényleg olyan kormányt akartak, amely médiamonopóliumot akar létrehozni, és az utolsó helyre teszi az ország biztonságát? 

Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézet kutatási vezetője beszélt híradónknak a lengyel tüntetésekről:

A teljes cikket a Magyar Nemzet Online-on olvashatják.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Koránt égettek Malmőben

Koránt égettek Malmőben

Egy férfi és egy nő pénteken elégette a muszlimok szent könyvének, a Koránnak egy példányát Svédország harmadik legnépesebb városában, Malmőben, a történtekről a sajtóban helyszíni videofelvételeket is közzétettek.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!