2024. 05. 05. Vasárnap Györgyi napja
Jelenleg a TV-ben:

Svenk

Következik:

Vezércikk 08:05

Külföld

Helyi idő szerint csütörtök este tartják az utolsó elnökjelölti vitát az USA-ban

A végső megmérettetésre készül a két amerikai elnökjelölt. A demokrata Joe Biden és a republikánus Donald Trump helyi idő szerint csütörtök este kilenckor tartja utolsó elnökjelölti vitáját, ezúttal a Tennessee állambeli Nashville-ben. Az első vitát a felek személyeskedése és egymás szavába vágása jellemezte, ezért most új szabályozás lép életbe: a műsorvezető a mikrofonok ki- és bekapcsolásával irányítja a beszélgetés menetét.

  • Helyi idő szerint csütörtök este tartják az utolsó elnökjelölti vitát az USA-ban

Az utolsó simításokat végzik a szervezők az utolsó elnöki vitának helyt adó belmont-i egyetem előadótermében. Az esemény most külön technikai berendezéseket igényel:

a vitabizottság döntése értelmében ugyanis a két elnökjelölt mikrofonja felváltva lesz bekapcsolva, hogy elkerüljék az ohió-i káoszt.

A felek így minden témáról két perc alatt, megszakítás nélkül fejthetik ki véleményüket, összesen pedig 15 percet vitázhatnak egy adott kérdésről a másfél órás eseményen.

Donald Trump kampánystábja azonban több alkalommal is jelezte, hogy a vitaszabályokat nem kellene időközben módosítani. A hivatalban lévő elnök szerint a mikrofonok ki- illetve bekapcsolása kifejezetten igazságtalan.

„A mikrofonok elnémítása nagyon nem fair, és azt is rossz döntésnek tartom, hogy nem beszélgetünk külpolitikáról, pedig arról kellene. Ráadásul a moderátor nagyon részrehajló, de hát ilyen az én szerencsém. A Fehér Ház viszont mögöttem áll, nem igaz?”

– nyilatkozta az amerikai elnök, utalva a csütörtöki vita vezetőjére, Kristen Welkerre, aki korábban regisztrált demokrata volt.

A végső elnökjelölti vitán ugyanis hagyományosan külpolitikai témák kerülnek napirendre. Ennek ellenére a vitabizottság most úgy döntött, a nézőket a koronavírus elleni harc, az amerikai családok, a faji problémák, a klímaváltozás, a nemzetbiztonság és az ország vezetése jobban érdekli.

Trump kampánymenedzsere levélben kifogásolta, hogy a bizottság végül nem azokat a témákat hirdette meg, amikben előzetesen megállapodott a két kampánystáb.

Bill Stepien felszólította a szervezőket, hogy térjenek vissza az eredeti tervhez.

A kampánymenedzser hozzátette: érthető, hogy Joe Biden kerüli a külpolitikai témákat, hiszen míg Donald Trump elnök történelmi békemegállapodást hozott tető alá Izrael, az Egyesült Arab Emírségek és Bahrein között, Biden támogatott több, hosszan elhúzódó háborút is.

Az Egyesült Államokban hagyományosan három elnökjelölti vitát tartanak az államfőválasztást megelőző hetekben. A második vitát azonban törölték, mert a republikánus elnök elkapta a koronavírust.

A mostani, végső megmérettetésre helyi idő szerint ma este kilenc órakor, magyar idő szerint hajnali 3-kor kerül sor.

Az amerikai elnökjelöltek utolsó televíziós vitáját magyar nyelven megtekinthetik holnap a Hír TV deles híradója után.

Hír TV

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!