2024. 05. 19. Vasárnap Ivó, Milán napja
Jelenleg a TV-ben:

Sajtóklub

Következik:

Csörte 20:30

Külföld

Bővül a terrorelhárítók létszáma

Növeli a terrorelhárítók létszámát a francia kormány, 2600 rendőrt vesznek fel – ezt a miniszterelnök jelentette be. A hatóságok háromezer terroristagyanús személyt tartanak nyilván, az új terrorelhárítók feladata az ő megfigyelésük lesz. A terrorelhárítók 425 millió eurót is kapnak a munkájukhoz. A francia fővárosban a közelmúltbeli terrortámadások során 17-en haltak meg.

Két héttel a tizenhét halálos áldozatot követelő párizsi terrortámadások után a francia hatóságok vádat emeltek az egyik merénylő segítői ellen, akiket múlt pénteken fogtak el nyolc személlyel együtt. Fegyvertartással vádolják őket, illetve azzal, hogy egy bűnözői csoport tagjaként segítették Amedy Coulibalyt. A férfi egy nappal a Charlie Hebdo szerkesztősége elleni mészárlás után megölt egy rendőrt Montrouge-ban, másnap pedig túszokat ejtett egy párizsi kóserboltban, s négy embert agyonlőtt.

„A tizenkét őrizetbe vett személy kedd virradóra végzett kihallgatása után úgy döntöttünk, a négy férfit vizsgálati fogságba helyezzük terrorellenes bíróságon, amiért segítették Amedy Coulibalyt a bűncselekmény elkövetésében” – közölte Francois Molins párizsi ügyész. Közülük hármat az ügyész kérésére már előzetesbe is helyeztek, ők vették meg a támadó fegyvereit és védőfelszerelését decemberben, illetve folyamatosan kapcsolatban álltak a merénylővel. Azzal védekeznek, ők nem tudták, hogy terrortámadásra készül a férfi. A nyomozók munkáját dns-minták, ujjlenyomatok, a mobiltelefonokról indított hívások listája és térfigyelő kamerák felvételei segítették.

Közben a francia kormányfő nagyszabású terrorellenes intézkedéseket jelentett be. A kabinet 425 millió eurót fordít az elhárításra, a pénzt más állami területek kiadásainak csökkentéséből szeretnék előteremteni. „A következő három évben 2680 új munkahelyet hozunk létre. Az új emberek a rendőrségen, a belügyi és a védelmi tárcánál harcolnak a terrorizmus ellen. Ez óriási erőfeszítés, de nélkülözhetetlen a francia nép biztonságának és védelmének megteremtése érdekében” – jelentette be Manuel Valls miniszterelnök.

Bővítik a terrorelhárítás és a hírszerzés állományát. A kormányfő hozzátette, háromezer francia külföldi állampolgárt kell megfigyelniük, akik szíriai, illetve iraki terrorista hálózatokkal, valamint szélsőséges dzsihadistákkal állnak kapcsolatban. A börtönökben külön zárkákban tartják majd fogva a radikális iszlamista elítélteket, és rövidesen új hírszerzési törvényszervezetet terjesztenek a parlament elé.

A két héttel ezelőtti terrortámadás után tízezer fős biztonsági egységet vezényeltek a közterekre iskolák, zsinagógák és mecsetek védelmére Franciaországban.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!