2024. 05. 01. Szerda Fülöp, Jakab napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Szélesvásznú történelem - Moziklip 19:15

Külföld

A ZAKA önkéntesei gyűjtik össze és temetik el a Hamász mészárlása után a halottakat

„A zsidó vallás szerint kötelező mindenkit megfelelő módon eltemetni” – mondja Megyeri Jonatán rabbi a ZAKA önkéntesek munkájáról. A vallásos zsidókból álló szervezet az elsők között érkezik egy erőszakos cselekmény helyszínére. Amit tesznek, borzalmas, de egyben szent kötelesség.

  • A ZAKA önkéntesei gyűjtik össze és temetik el a Hamász mészárlása után a halottakat

Az október 7-ei mészárlást követően a pusztítás helyszínén felbukkantak egy csoport tagjai, akik önként vállalták azt a feladatot, hogy bemenjenek a lerombolt otthonokba, és összegyűjtsék a holttesteket. Ezek a nagyrészt haredi (ultra-ortodox) férfiak a ZAKA nevű önkéntes non-profit szervezethez tartoznak. A ZAKA igen nehéz feladatot teljesít: megadja a végtisztességet azoknak az embereknek, akik erőszakos halált haltak és biztosítja, hogy zsidó temetésben részesüljenek. 

Miután a katonák megtisztították a terroristáktól a megtámadott településeket a ZAKA önkéntesei napokon át végezték a lelkileg megterhelő munkát. Yossi Landau a csoport dél-izraeli részlegének vezetője néhány nappal az október 7-ei támadás után így nyilatkozott az i24NEWS riporterének:

 „Már több, mint három évtizede csinálom ezt a borzalmas munkát, de ami egyben «szent munka» is. (...) Szombaton hívtak, hogy mennem kell, és ott hagytam a családomat és elindultam Szderótba. Mikor odaértem holttestek borították az utcákat. (...) Elindultunk és összeszedtük a utakon heverő, megégett és szétroncsolt testeket. Azt mondanám, hogy én már hozzászoktam ehhez, de ez... Erről nehéz beszélni.” 

A Landau által vezetett egység öt napon át folyamatosan dolgozott. A férfi elmondta: annyira megrázták őket a kibucokban tapasztaltak, hogy úgy érezték nem tudnak tovább menni. Ekkor leültek és elénekeltek egy imát, hogy erőt gyűjtsenek. 

„Azért tudunk tovább menni, mert tudjuk, hogy ez egy küldetés. Ez egy szent küldetés, amit véghez kell vinni” 

– mondta a ZAKA önkéntese. 

Tiszteletet adni 

A ZAKA munkájáról megkérdeztük Megyeri Jonatán rabbit, az EMIH kommunikációs igazgatóját. A rabbi éppen Izraelben tartózkodott, így telefonon tudtuk őt elérni. 

„A zsidó vallásban fontos helyet foglal el a zsidó temetés, a Kevurat Yisrael, amely minden zsidó embert megillet. Nemcsak hogy megillet, hanem 

kötelező mindenkit megfelelő módon eltemetni, ami azt jelenti, hogy a testet földbe kell tenni, minden darabját a testnek” – mondta Megyeri Jonatán. 

A rabbi hozzátette: a vallásjog azt is kimondja, hogy a „nem zsidót” is kötelesek eltemetni, beleértve például a Hamász terroristákat. A helyzetet bonyolítja, hogy a palesztinok gyakran maguknál tartják meggyilkolt zsidók holttesteit, ezért temetés helyett a holttestek cseréje történik meg. 

Mint elmondta: vitákat okozott a Hamász-terroristák kérdése, de a vallásjog konklúziója, hogy mind zsidót, mind nem zsidót, mind ellenséget, mind barátot ugyanúgy el kell temetni.

A ZAKA rövidítést viselő szervezetről a rabbi elmondta, a csoport neve héberül azt jelenti, hogy „katasztrófa áldozatainak azonosítása”. A non-profit szervezetet 3 évtizede alapították és több ezer tagja van, akik nagyrészt vallásos zsidók.

Mandiner

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!